S&P Global’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin kredi notu “B”den “B+”ya çıkarıldı. Kredi notunun görünümü “pozitif” olarak devam edecek.
S&P, Türkiye’deki yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğini öngördü.
TL’ye olan güven tesis edilirse yeni not artırımı yapılacak
Açıklamada, “Önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişlerinin artacağını ve cari açıkların daralmasını, enflasyon ve dolarizasyonun azalmasını öngörüyoruz; ancak merkez bankası Türk lirasındaki değer kaybını sınırlandırdığı için ilerleme yavaş ve rezerv birikimi ılımlı olacak.” denildi.
S&P Global’in olumlu senaryosunda, politika yapıcılar, cari açığın daralması ve dolarizasyonun tersine dönmesi ortamında enflasyonu düşürmeyi ve Türk lirasına olan güveni yeniden tesis etmeyi başarabilirse, Türkiye’nin ülke notunu bir kez daha yükseltilebileceği belirtildi.
Kamu maliyesinde baskı yoğunlaşırsa görünüm durağana çevrilebilir
Kurumun olumsuz senaryosunda, “Potansiyel olarak para birimindeki değer kaybının azalmaması ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesiyle bağlantılı olarak, Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskılar yoğunlaşırsa, görünümü durağana çevirebiliriz.” denildi.
Açıklamada, Mart 2028’e kadar seçim planlanmamasının, politika yapıcılar üzerindeki geçici ücret ve emekli maaşı artışlarını kabul etme baskısını azalttığına işaret edildi.
Faizin %50’de tutulması muhtemel
Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), 2024 yılının geri kalanında gösterge bir haftalık repo faiz oranını %50’de tutması ve talebi yumuşatmak ve döviz kurunun enflasyona etkisini en aza indirmek için Türk lirası üzerindeki değer kaybı baskılarına karşı önlem almasının muhtemel olduğuna işaret edildi.
S&P Global, TCMB’nin faiz artırımlarında bekle-gör yaklaşımı izlemesini, Türk lirası varlıklarını ve kredi maliyetini artırmak amacıyla bankaların bilanço yönetimine ilişkin düzenlemeleri azaltıp basitleştirmesini bekliyor.
Kurum, 2024 yılı için, deprem harcamalarının artmasıyla birlikte nakit ve tahakkuk bazlı genel devlet açığının GSYİH’nın %4,8’i civarında olacağını öngörüyor.
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 55,8
S&P Global, bu yıl ve önümüzdeki yıl için büyüme beklentilerini yüzde 3,0 olarak belirledi. Kurum, tüketici fiyatları tahminini bu yıl için yüzde 55,8, gelecek yıl için yüzde 27,3 şeklinde açıkladı.
S&P Global, USD/TRY için bu yıl ortalaması olarak 31,88, gelecek yıl sonunda 43,00 seviyesi öngördü.
Diğer derecelendirme kuruluşu Moody’s ocak ayında görünümü durağandan pozitife çekmiş, Fitch Ratings ise mart ayında Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişti.
Kaynak: Ekonomim
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***