Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Soykırım için değil, ihtiyaç için vergi’: Eyaletlerin İsrail tahvili alması ABD’de tepkiye yol açıyor

‘Soykırım için değil, ihtiyaç için vergi’: Eyaletlerin İsrail tahvili alması ABD’de tepkiye yol açıyor


Eyalet ve yerel yönetimlerin çoğunun ABD genelinde İsrail tahvillerini satın alması halkın vergilerinin ihtiyaç için değil İsrail’in askeri giderlerini karşılanmak için harcanması demek. ABD Kamuoyunda İsrail tahvillerinin alınmasına tepkiler artıyor.

ABD genelindeki eyalet ve yerel yönetimler, İsrail tahvillerine yönelik yüksek getiri ve hükümet teşviklerinin cazibesiyle İsrail tahvillerini rekor seviyelerde topluyor, ancak bu durum kamuoyunda tepkiye yol açıyor.

ABD’de bir çok eyalet, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail tahvili alımlarını hızlandırdı. Geçen yıl İsrail 3 milyar dolarlık rekor tahvil satışı gerçekleştirdi.

İsrail’in Gazze’deki savaşını finanse etme ihtiyacı ve birçok ABD eyalet yönetimlerinin İsrail’in borçlarını satın alma konusundaki istekliliği, eyaletlerin ABD’de büyük yatırımcılar haline gelmesine yol açtı.

Bölge Mahkemesi Katibi ve Denetçi Joseph Abruzzo, Mart ayında yaptığı açıklamada, Florida’daki Palm Beach County’nin, 4,67 milyar dolarlık portföyünün yaklaşık 700 milyon dolarlık kısmının yabancı ülke piyasasına yatırılmasıyla artık dünyanın en büyük İsrail tahvil yatırımcısı haline geldiğini açıkladı. Eyalet yönetimleri bu tercihleriyle halktan topladıkları vergileri İsrail’in borçlarını kapatmak için kullanıyor.

Abruzzo, Yahudi Basın Ajansı’na verdiği röportajda, “Tüm dünyadaki en büyük müttefikimiz olarak gördüğüm İsrail’in yanında olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Ancak bu hamle yerelde tepkiye yol açtı. Palm Beach County’nin bazı sakinleri bu ay ilçeye karşı dava açtı. Protestocular öfkelerini yerel adliye binasına da dile getirdi.

Lydia S adındaki bir Palm Beach İlçesi sakini, yerel Wptv haberine “Vergilerimiz ihtiyaçlarımıza gitmeli ve soykırımı finanse etmemelidir” dedi.

Palm Beach İlçesi Yahudi sakini Alice Wujciak düzenlenen basın toplantısında, “Yalnızca bir Palm Beach İlçesi sakini olarak değil, aynı zamanda İsrail Tahvilleri tutarak neleri desteklediğimiz konusunda derin endişe duyan ve daha fazla satın almayı düşünen bir Yahudi kadın olarak da karşınızdayım” dedi. Adliye önünde protesto gösterisi düzenleyen göstericiler “İsrail, Gazze’ye yönelik misillemelerinin sekizinci ayına girerken, İsrail’in acımasızca Filistinlileri öldürdüğünü ve onların topraklarını, konutlarını, üniversitelerini, hastanelerini ve altyapılarını dümdüz ettiğini görüyoruz. Neyi desteklediğimizi düşünmeliyiz.” ifadelerini kullandılar.

Palm Beach sakinleri, böyle bir yatırım stratejisiyle ilişkili aşırı risk yoğunlaşmasını vurgulayan yerel bir finans profesörünün görüşlerini de içeren uzman ifadelerini sundu. Bölgenin yatırım portföyünün %15’ini yalnızca İsrail tahvillerine ayırma kararı, hem topluluk üyeleri hem de finans uzmanları arasında endişelere yol açtı. Tahviller, geri ödeneceği beklentisiyle ihraççıya ödenen bir kredidir. 

Davayı açan avukat David Piña, “Abruzzo bizi sadece ahlaki açıdan başarısızlığa uğratmakla kalmadı, aynı zamanda bu süreçte iki eyalet yasasını da ihlal etti. Palm Beach County’nin yatırımlarının %15’ini şu anda dünyada yaşanan en riskli olaylardan birine yatırdı.” dedi.

Palm Beach County’nin İsrail tahvillerine yaptığı yatırım, bölgenin uygun fiyatlı konut krizi de dahil olmak üzere kendi iç sorunlarıyla boğuştuğu bir dönemde gerçekleşti. Geçtiğimiz Ekim ayında aktivistler sırf evsiz topluluk üyelerini besledikleri için tutuklandı . İlçenin geçen Ekim ayında konut geliştirme için 200 milyon dolar borç finansmanı tahsis etmesine rağmen, pek çok bölge sakini ilçenin bu miktarın üç katından fazlasını yabancı tahvillere yatırma kararının yanlış olduğunu savunuyor. Avukatlar ilçeyi şehrin daha acil ihtiyaçlarına yeniden yatırım yapmaya çağırıyor.

Palm Beach County yalnız değil. Mayıs ayında Ohio saymanı Robert Sprague, Rust Belt eyaletinin iki yıllık sabit faizli İsrail tahvillerinden 30 milyon dolar satın aldığını açıkladı.

Sprague yaptığı açıklamada,Rekabetçi oranlar ve zamanında ve güvenilir geri ödemeler sağlama konusundaki uzun geçmişiyle İsrail Tahvilleri, Ohio için sağlam bir yatırım olmaya devam ediyor.

Eyaletin bu tahvilleri satın alma konusundaki uzun süredir devam eden geçmişini sürdürmekten gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ancak yatırımcılar uluslararası kınamayı umursamadı. Moody’s’in İsrail’in kredi notunu düşürmesine rağmen İsrail, 7 Ekim’den bu yana ilk uluslararası tahvil satışında 8 milyar dolarlık rekor bir fon topladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version