Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Onaylı Randevu Sistemi’ sorunlara çözüm olmayacak, kaos yaratacak

İzmir Tabip Odası: 'Onaylı Randevu Sistemi' sorunlara çözüm olmayacak, kaos yaratacak


Artı Gerçek – “Sağlıkta Dönüşüm” programı nedeniyle sağlığın ticarileşmesi, kamu hastanelerine yatırımın azalması sağlık hizmetlerini olumsuz etkilemeye devam ederken hastanelerde yaşanan randevu krizi de giderek derinleşiyor.

Kamu hastanelerindeki yetersizlikler nedeniyle 3, 6,12 aylık sürelerle ancak randevu alabilirken yığılmanın önüne geçilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı randevu süre aralığını 6 Ekim 2022’de 10 dakikadan 5 dakikaya düşürdü ancak bu süre de yığılmayı düşüremedi. Bakanlığın krizi çözeceğini savunduğu son uygulama olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) “Onaylı Randevu” dönemini de bugün resmi olarak başladı.

İTO: SORUNLARA ÇÖZÜM OLMAYACAK

İzmir Tabip Odası, “Onaylı Randevu Sistemi”ne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, MHRS ile belirlenen muayene sürelerinin nitelikli bir sağlık hizmetine fayda getirmeyeceği belirtildi.

Bu tür uygulamaların sorunlara çözüm olmayacağına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Birinci basamaktaki koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirecek, sevk zincirini getirecek, kamusal sağlık tesislerine kaynak aktaracak bir tutum yerine sağlık hizmetlerini bir pazar malı gibi sermaye gruplarına peşkeş çeken yaklaşımlarla süren yönetim anlayışı toplumun sağlık hakkını gözetmemektedir. Sağlıkta şiddeti kendi yönetim zafiyetinin kusurlarını örtmede bir enstrüman olarak kullanan Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulamalarının halkın sağlık hizmetlerine erişimine bir katkı sunmayacağına inanıyoruz. Polikliniklerde muayene odaklı bu yaklaşımın eğitim hastanelerinde uzmanlık eğitimine de zarar vermesi kaçınılmazdır.”

‘YENİ BİR KAOS YARATACAK’

Mevcut durumda hekimlerin yoğun bir iş yükü altında ezildiği kaydedilen açıklamada, “Esas sıkıntılar göz ardı edilip sorunu basit uygulama değişiklikleriyle çözülecek bir teknik aksaklık gibi göstermek yeni bir kaos yaratacaktır. İş yükünü daha da arttıracak. Bu tutumdan tüm sağlık çalışanları zarar görecektir. Sağlıkta şiddet artacaktır. Bir kez daha uyarıyoruz, yaşanacak kaosun, şiddetin sorumlusu Sağlık Bakanlığı olacaktır” denildi. (MA)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version