Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mêrdîn Kitap Festivali: İlgi yoğun, yayıncılar memnun

Mêrdîn Kitap Festivali: İlgi yoğun, yayıncılar memnun


MÊRDÎN – Mêrdîn’de birincisi düzenlenen Kitap Festivali’ne ilginin yoğun olması yayıncıları memnun etti. Yazar ve yayınevleri sahipleri, benzer organizasyonların çoğaltılması gerektiğini vurguladı. 

 

Mêrdîn’de Emek Demokrasi Platformu tarafından organize edilen ve Kürt yayınevlerinin katıldığı 1’inci Kitap Festivali dün başladı. Mêrdîn Barosu’nda düzenlenen festivale, 25 Kürt yayınevi ve 62 Kürt yazar katılırken, festivalin ilk günü yoğun ilgi gördü. Yayınevlerinin standlarını gezen kitapseverler, bir araya geldikleri yazarlara kitaplarını imzalattı. 19 Mayıs akşamına kadar devam edecek olan Kitap Festivali’ne dair değerlendirmelerde bulunan yayıncılar ve yazarlar, yurttaşları festival alanına davet etti. 

 

Yazar Mustafa Özer, Mêrdîn’de böyle bir organizasyonun yeni olduğunu ve insanların henüz alışkın olmadığını belirterek, “Her yıl bu etkinlik tekrarlanmaya başlarsa insanlar da alışacak, ortaya zengin bir organizasyon çıkacaktır. İnsanlar gelip kitapları satın alarak, yazarlarla bir araya gelerek, okuyarak ufuklarını daha da genişletebilecek. Bu nedenle bu tür organizasyonlar önemli ve zenginlik olarak görülmeli” dedi. Mêrdîn’de yetkililerin bu tür organizasyonlara sahip çıkmasının önemli olduğunu kaydeden Özer, bu tür programların yazarların kendi eksikliklerini görmeleri için de önemli olduğuna dikkat çekti. 

 

Vate Yayınları’ndan Deniz Gündüz de, Kürt dili ve lehçelerinin yok olmaya yüz tutan diller arasında olduğunu belirterek, “İnsanlar okumadıkça, konuşmadıkça dilimiz daha da tehlikeye giriyor. Bu nedenle bu tür programlar kıymetli programlardır. Bu tür organizasyonlar daha fazla çoğaltılmalı, kurumlarımız bu tür organizasyonlara daha fazla sahip çıkmalı” ifadelerini kullandı. 

 

OKURLARA KÜRTÇE KİTAP TAVSİYESİ

 

Yazar Fatîxan Taşlıtunç, Kürt yayınevlerinin bu şekilde bir araya gelmesinden çok memnun olduklarını dile getirerek, tüm Kürt kentlerinde benzer organizasyonların olmasını istediklerini söyledi.

 

Do Yayınlarından Elif Şeker, okurların ilgisinden memnun olduklarını dile getirdi. Yeni çıkan kitapların festivalde okurlara sunulduğunu, yazarların da kitaplarını imzalamak için festival alanında olduğunu ifade eden Şeker, okurlara hafta sonu festival alanında olma çağrısında bulundu. 

 

‘KÜRTLERİN HAFIZASI CANLI TUTULUYOR’

 

TÜYAP’nın bölgeden çekilmesinin ardından sivil toplum örgütleri ile beraber kitap fuarları düzenlenmeye başlanıldığına dikkat çeken Jehat Rojhilat, Mêrdîn’de düzenlenen festivalin bölge açısından da bir ilk olduğunu ve örnek teşkil ettiğini söyledi. 

 

Kürt yayınevlerine destek verilmesinin önemli olduğunu kaydeden Rojhilat, bu tür organizasyonların tüm Kurdistan’a yayılacağına inandığını belirterek, “8 yıldır zor zamanlar yaşıyoruz açıkçası. O nedenle bu program önemli bir yer tutuyor. Bu yayınevleri Kürt halkının hafızasını canlı tutuyor, Kürtlerin hafızasını geleceğe taşıyor. Bu nedenle toplum da, sivil toplum örgütleri de belediyeler de ne kadar destek sunarsa bu programlara o kadar iyidir” diye belirtti.  

 

Programın düzenleyicileri arasında yer alan Mêrdîn Barosu’nun avukatlarından Veysel Vesek, Kürt Dil Bayramı dolayısıyla böyle bir etkinliğin öncülüğünü yapmak istediklerini dile getirdi. Vesek, “Mêrdîn’de Kürtçenin görünür olmasını, Kürt yayınevlerinin görünür olmasını istedik. Şimdi bakıyoruz, amacımıza da ulaşmış gibiyiz. Mêrdîn’de 10 yıldır böyle bir etkinlik düzenlenmediği için yayıncılar ile Mêrdîn’in diyaloğu da kesilmişti. Bu çalışma sayesinde yeni bir yol açılacak. Bu vesileyle Kürt Dil Bayramı’nı da kutluyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

MA / Ahmet Kanbal

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version