Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kayıplar haftası: Yasımız sürüyor, çünkü adalet yerini bulmadı


İSTANBUL- Gözaltında kaybedilmek istenen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarları başında anıldı. Mezar başında konuşan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak, “Yasımız sürüyor, çünkü adalet yerini bulmadı” dedi. 

 

Gözaltında kaybettirilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında Gazi Mezarlığı’ndaki mezarları başında anıldı. Anmaya, kayıp yakınlarının yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş ve çok sayıda kişi katıldı. Kayıpları temsilen Ocak ve Karakoç’un mezarının üstü karanfillerle donatılarak kayıpların fotoğrafları bırakıldı.

 

‘AYDINLIK YARINLAR İÇİN MÜCADELE ETTİLER’

 

Saygı duruşuyla başlayan anmada, Rıdvan Karakoç’un mezarı başında konuşan kardeşi Hasan Karakoç, “İçimizdeki en fedakar, en nitelikli yakınlarımızı tarihe tanıklık edebileceğiniz en barbar yöntemlerle, işkence tezgahlarında katlederek yok etmek istediler. Kaybetmek isterken düşüncelerini, fikirlerini, mücadelelerini; yaratmaya çalıştıkları adil, insanlığa ve tarihe daha yakışır bir dünya mücadelelerini yok etmekti tüm hedefleri. Onlar bizlerin aydınlık yarınlara kavuşması için canlarını hiçe sayarak, en barbarca yöntemlere göğüs gererek canlarını feda ettiler” dedi. 

 

‘BORCUMUZU ÖDEMEK ADINA MÜCADELE SÜRÜYOR’

 

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de Rıdvan Karakoç’la Apê Musa’nın (Anter) evinde tanıştıklarını ve arkadaş olduklarını aktararak, Karakoç’u “Kürt halkının haklı mücadelesine adamış kararlı bir insandı” sözleriyle anlattı. Karakoç’un kaybedilmeden aralarında geçen konuşmayı anlatan Keskin, “Yakınları içinde onu en son gören bendim bilemiyorum. 1995 yılının Şubat ayının ilk günleriydi. ‘Beni takip ediyorlar, bana zarar verecekler. Sana vekalet göndereceğim. Beni lütfen her gün ara’ dedi. Ben onu her gün arıyordum, bir gün Rıdvan’dan haber alamadım. Sonrasında buraya kadar geldik” ifadelerini kullandı. 

 

Yürüttükleri mücadeleye ilişkin, “Hiç bıkmadınız mı, korkmadınız mı, yorulmadınız mı?” sorusunun çok sorulduğunu söyleyen Keskin, “Evet, bıkmıyoruz, yorulmuyoruz, korkmuyoruz bizim ölülerimiz var. Rıdvan da onlardan biri. Rıdvan Karakoç’a, Hasan Ocak’a ve onlar gibi tüm arkadaşlarımıza borucumuzu ödemek adına mücadelemiz sürüyor. Rahat uyusun mücadelesi bize emanet” diye konuştu. 

 

‘KATİLLERİ BULMA SORUMLULUĞUMUZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

 

Ardından Hasan Ocak’ın mezarı başında yapılan anmada konuşan İHD İstanbul Başkanı Gülseren Yoleri ise, Rıdvan Karakoç ve Hasan Ocak’ın bulunma mücadelesiyle Cumartesi Anneleri mücadelesinin başladığını hatırlattı. 

 

Kayıplarını arama mücadelesine değinen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak, “Bu hakikati bilme ısrarımızdan vazgeçirmeye çalışan politikalarla karşı karşıya kaldık. Zorbalığa uğradık, mahkeme kapılarında süründük. Mahkeme kapılarında, sokaklarda onlarca kez kazandık. Bu politikaların sorumluları kim, emir verenler kim? Kaç yıl geçerse geçsin bu sorumluluğu yerine getirme ısrarımızdan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

BERFO ANAYA VERİLEN SÖZ TUTULSUN

 

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Anneye verdiği sözü hatırlatarak, bu sözün derhal yerine getirmesini istedi. O esnada mezarlığı ablukaya alan polislere oğlunun fotoğrafını gösteren Yıldız, “Ben oğlumu devlete emanet ettim. Bin pişmanım. Siz buraya gelmeye utanmıyor musunuz” diye tepki gösterdi.

 

‘SALDIRI SÜRDÜKÇE MÜCADELEMİZ DE SÜRECEK’

 

ESP İstanbul İl Başkanı Deniz Aktaş ise, 1990’lı yıllarda çok sayıda sosyalist, yurtsever devrimcinin kaybetme saldırısıyla kaybedildiğini hatırlatarak, “Ancak bu saldırılar ‘Sağ aldınız sağ istiyoruz’ kampanyasıyla ailelerin, sosyalistlerin mücadelesiyle geri püskürtüldü. Bu mücadele kaybetme saldırısı açısından bir dönüm noktası oldu. Bugün faşist iktidarın saldırıları Kürdistan’daki savaşlarla hapishanelerdeki tecrit politikalarıyla aynı zamanda yasaklarla, her gün gözaltı saldırılarıyla devam ediyor. Bizler bu saldırılara karşı mücadeleyi yükseltmeye devam ettik. Devam ediyoruz. Bu saldırılar oldukça adalet mücadeleleri devam edecektir. Aynı zamanda Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki mücadelesi de aynı kararlılıkla bir simge alanı olmaya da devam ediyor. Annelerimize yapılan saldırılar ve gözaltılar devletin bu politikalarından azade değil” diye belirtti.

 

Son sözü alan Maside Ocak da “Sizi Hasan’ın gülüşüyle selamlıyorum” diyerek, “Yasımız sürüyor, çünkü adalet yerini bulmadı” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version