Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hüseyin Deniz Öykü Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu

Hüseyin Deniz Öykü Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu


RIHA – Emek ve meslek örgütleri tarafından düzenlenen 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı kutlamasında, Hüseyin Deniz Öykü Yarışması ödülleri sahiplerini buldu. 

Riha’da emek ve meslek örgütleri, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı Kürtçe çîrok ve dengbêj dinletisi ile kutladı. Riha Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan kutlamaya çîrokbêj Ayhan Erkmen, dengbêj Xalîde, dilbilimci Sami Tan, Serêkaniyê ilçesinde 31 yıl önce katledilen gazeteci Hüseyin Deniz’in kızı Zozan Deniz ile kardeşi Newroz Deniz ve çok sayıda kişi katıldı. Kutlamanın yapıldığı salona Kürt şair ve yazarlar Cîgerxwîn, Mîr Celadet Alî Bedirxan, Apê Mûsa ve Ahmedê Xanê’nin fotoğrafları ile “15’ê Gulanê Roja Cejna Zimanê Kurdî pîroz be (15 Mayıs Kürt Dili Bayramı kutlu olsun)” yazılı pankart asıldı. Kürtçe’ye katkıları olan yaşamını yitiren aydınların anısına saygı duruşu ile başlayan kutlamada, Riha Barosu Anadil Komisyonu üyesi Esma Şengül, 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı ve Hawar Dergisi ile ilgili bilgi verdi. Ardından Kürt Dili Bayramı ile ilgili hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

 

‘DİLİNİ KAYBEDEN HERŞEYİNİ KAYBEDER’

 

Dilbilimci Sami Tan, dilin önemine değinerek “Mîr Celadet Alî Bedirxan bir kişinin dili ile kendini savunabileceğini söylemiş. Bir kişi bile ne zaman dilini kaybederse o zaman her şeyini kaybeder. Bugünü kendimize dönüş günü olarak ele almamız gerek. Birçok yerde dilimiz kayboluyor. Nasıl bu dili hayatın her yerinde yaşayabiliriz? Bunu her zaman düşünmemiz gerek. Dilimize karşı yürütülen inkara, her yerde dilimizi yaşatarak cevap olmamız gerek” diye konuştu. 

 

ÖDÜLLER VERİLDİ 

 

Kutlamada Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Riha Şubesi tarafından düzenlenen 1’inci Hüseyin Deniz Öykü Yarışması ödülleri de sahiplerini buldu. Riha Barosu Anadil Komisyonu üyesi Esma Şengül, Deniz’in yaşam öyküsünü aktararak, ailesinin kutlamaya gönderdiği mesajı okudu. Yarışmaya gönderilen toplam 57 eserden 16’sı Kirmanckî (Zazakî) oldu. Devamında yarışmada Kurmancî ve Kirmanckî dalında ilk 3’e girenlere ödülleri taktim edildi. 

 

Kurmancî dalında İsmail Akbaba (Derhejîr û rih, Wenda Azad (Suka hestfiroş) ve Mazlum Baran Tekin (Li benda Hovan) ödül alan kişiler oldu. Kurmanckî dalında ise Ömer Biçer (Hefa Şilpaxi), Cuma Karakuş (Ti dile İnan ez dile tode) ve Cemil Yeşildae (Deve û her) ödül alan isimler oldu. 

 

ÇÎROK VE DENGBÊJ DİNLETİSİ 

 

Ardından çîrokbêj Ayhan Erkmen ile dengbêj Xalîde sahne aldı. İki isim de sahne performansları ile dinleyicilerden tam not aldı. Erkmen’in Riha’ya özgü Derwêş û Edûlê hikayesi uzun süre alkışlandı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version