Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

GAZZE | İsrail’in Refah’a hava saldırısında en az 40 kişi hayatını kaybetti

GAZZE | İsrail’in Refah’a hava saldırısında en az 40 kişi hayatını kaybetti


İsrail’in dün gece Gazze’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği hava saldırısında 40 kişi hayatını kaybetti. Saldırının başlattığı yangında çok sayıda Gazzeli yanarak can verdi.

Yapılan açıklamada, Refah’ta yerlerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlar bölgesinde yangın çıkaran saldırıda en az 40 kişinin öldüğü belirtildi. Saldırıda en az 65 kişi yaralandı.

Gazze’nin sivil savunma teşkilatı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırıların Refah’ın kuzeybatısındaki göç merkezinde yangına neden olmasının ardından çok sayıda cesedin “kömürleştiğini” söyledi. Filistin Kızılay Derneği tarafından yayınlanan görüntüler, katliamın boyutlarını ortaya koydu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı, “Refah’tan gelen ve sığınacak yer arayan ailelere yönelik yeni saldırılara ilişkin bilgiler dehşet verici. Öldürülenler arasında çocuk ve kadınların da bulunduğu kitlesel kayıplar olduğu bildiriliyor. Gazze yeryüzünde bir cehennem. Dün geceden gelen görüntüler bunun bir başka kanıtı” diyerek saldırıyı kınadı.

İsrail ordusu, hava saldırılarında iki üst düzey Hamas mensubunun öldürüldüğünü ve çıkan yangında ölen sivillere ilişkin haberlerin araştırıldığını açıkladı.

İsrail ordusu gece saatlerinde yaptığı açıklamada uçaklarının “Refah’ta bir Hamas yerleşkesini vurduğunu” ve her ikisi de işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinli militan grubun üst düzey yetkilileri olan Yasin Rabia ve Halid Nagar’ın öldüğünü söylemişti.

Arap dünyasından saldırıya sert tepki 

Mısır, “savunmasız sivillerin hedef alınmasını” esefle karşıladı ve bunu “Gazze Şeridi’ndeki ölüm ve yıkımın kapsamını genişleterek burayı yaşanmaz hale getirmeyi amaçlayan sistematik bir politikanın” parçası olarak nitelendirdi.

Ürdün de İsrail’i “devam eden savaş suçları” işlemekle suçlayarak kınadığını ifade etti.

Kuveyt, saldırının İsrail’in “bariz savaş suçlarını ve eşi benzeri görülmemiş soykırımını tüm dünyaya ifşa ettiğini” iddia etti.

Katar ise İsrail’in bombardımanını “uluslararası hukukun tehlikeli bir ihlali” olarak kınadı.

Saldırılar, ateşkes görüşmelerini sekteye uğratıyor

Saldırı, Hamas’ın Pazar günü aylar sonra ilk kez Tel Aviv’e ve İsrail’in merkezindeki diğer bölgelere roket yağdırmasından ve insanların sığınaklara koşmasından saatler sonra gerçekleşti.

İsrail hava savunma sistemleri roketlerin çoğunu etkisiz hale getirmiş ve herhangi bir can kaybı rapor edilmemiş olsa da, saldırı Hamas’ın yenilmediğine dair bir mesaj verme çabası olarak görüldü.

Hamas’ın silahlı kanadı “sivillere yönelik Siyonist katliamlara yanıt olarak büyük bir roket yaylım ateşiyle” Tel Aviv’i hedef aldığını açıkladı.

İsrail’in en büyük müttefiki ABD tüm tarafları ateşkes görüşmelerine yeniden başlamaya çağırdı ve son günlerde ABD, Mısır ve Katarlı arabulucularla yeni görüşmeler yapılması için çabalar sürüyor.

Son şiddet olaylarının ardından Katar Dışişleri Bakanlığı “bombardımanın devam eden arabuluculuk çabalarını zorlaştıracağı ve acil ve kalıcı bir ateşkes için anlaşmaya varılmasını engelleyeceği endişesini” dile getirdi.

İsrail ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada jetlerinin son 24 saat içinde Gazze Şeridi’nde “75’ten fazla terör hedefini” vurduğunu ve imha ettiğini söyledi.

İsrail yalnızlaşıyor

Birleşmiş Milletler, çoğu hastanenin artık çalışamadığı kuşatma altındaki Gazze’de kıtlığın yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu.

Gazze’de şimdiye kadar yaşanan en kanlı savaş ve giderek artan sivil ölümleri, Lahey’deki iki uluslararası mahkemede açılan davalar da dahil olmak üzere İsrail’e karşı giderek büyüyen küresel bir tepkiye yol açtı.

Salı günü İspanya, İrlanda ve Norveç’in bir Filistin devletini resmen tanıması bekleniyor. Bu adım şu ana kadar 140’tan fazla BM üyesi tarafından atılmış olsa da Filistin’i tanıyan devletler arasında çok az Batılı ülke bulunuyordu.

Bu adımın “terörizmi ödüllendirmek” anlamına geldiğini savunan İsrail, Pazartesi günü Madrid’e karşı cezalandırıcı adımlar atacağını açıkladı ve Kudüs’teki konsolosluğuna 1 Haziran’dan itibaren Filistinlilere konsolosluk hizmeti vermeyi durdurma talimatı verdi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version