Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FRANSA | Antisemitizm tehdidi büyüyor; Polis, sinagog yakmaya çalışan bıçaklı bir kişiyi vurarak öldürdü

FRANSA | Antisemitizm tehdidi büyüyor; Polis, sinagog yakmaya çalışan bıçaklı bir kişiyi vurarak öldürdü


LOU BENOIST / AFP

Fransız polisi, bugün erken saatlerde Rouen şehrinde bir sinagogu ateşe vermeye çalışan bir kişiyi vurarak öldürdüğünü söyledi. Polis, şahsin bıçak ve levye ile güvenlik güçlerinin üzerine gelmesi üzerine vurulduğunu belirtti.

Fransa’nın kuzeyinde bulunan Rouen’da bu sabah meydana gelen olayda, polis sinagog yakmaya çalışan bir kişiyi vurdu. Polis ekiplerinin yangın ihbarı üzerine olay yerine gelmesinin ardından, şahıs elinde bıçak ve levye ile polislerin üzerine yürüdü. Polisin ateş açarak karşılık verdiği şahıs hayatını kaybetti.

Rouen savcıları, biri sinagogdaki yangınla ilgili, diğeri de polis tarafından öldürülen adamın ölüm koşullarıyla ilgili olmak üzere iki ayrı soruşturma açıldığını söyledi.

Fransa, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra en büyük Yahudi cemaatine sahip ülke. Fransa, aynı zamanda Avrupa’da en fazla Müslümanın yaşadığı ülke olma özelliğini de taşıyor.

Bu hafta başında Fransa’nın Holokost Anıtı’na grafitisi çizilmesi, antisemitizmi kınayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere öfkeye yol açtı.

Mayıs ayının başında Başbakan Gabriel Attal, 2024 yılının ilk çeyreğinde Fransa’da 366 antisemit olayın kaydedildiğini ve bunun 2023 yılının ilk üç ayına kıyasla yüzde 300’lük bir artış olduğunu açıkladı.

Ülke içerisindeki gerilimlerin yanı sıra bu hafta Fransa hükümetinin gündemi başka hassas dosyalar ile dolu.

Rouen yakınlarında bir suçluyu kaçırmak için cezaevi aracına düzenlenen saldırıda  2 cezaevi görevlisi ölmüş, 3 görevli ağır yaralanmıştı. Saldırganlar ve mahkum kayıplara karışırken, suçluları yakalamak için geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Öte yandan, Paris’ten 18 bin kilometre uzaktaki toprağı Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlılarının ayaklanmasıyla bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Fransız hükümeti, duruma politik bir çözüm üretmeye çalışıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version