Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FBI İsrailli anti-siyonist tarihçi Ilan Pappe’yi sorguladı

FBI  İsrailli anti-siyonist tarihçi Ilan Pappe’yi sorguladı


İsrailli tarihçi Profesör Ilan Pappe, ABD’nin Detroit Metropolitan Havaalanı’nda “Hamas destekçisi” olduğu iddiasıyla Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından 2 saat sorguya çekildiğini açıkladı.

Pappe, Facebook hesabından havaalanındaki sorgunun detaylarını anlattı. FBI çalışanı iki ajan tarafından Detroit Metropolitan Havaalanı’na vardığında 2 saat sorgulandığını ve sorgu sırasında telefonunun elinden alındığını anlatan Pappe, sorular karşısında şaşkınlığa uğradığını belirtti.

Pappe, “‘Hamas destekçisi misin? İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını düşünüyor musun? Çatışma için çözümün nedir?’ gibi sorular sordular” ifadesini kullandı. FBI’ın, ABD’deki Arap ve Müslüman arkadaşlarının kimler ve ne kadar yakın olduklarını sorduğunu aktaran Pappe, FBI çalışanlarının, İsrailli yetkililer olduğunu düşündüğü kişilerle uzun süre telefonda konuştuklarını söyledi. Pappe, telefonundaki bütün bilgilerin kopyalandıktan sonra gitmesine izin verildiğini kaydetti. İsrailli tarihçi Profesör Ilan Pappe, 8 Mart’ta, merkezi İngiltere’de bulunan İslami İnsan Hakları Komisyonunda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının “Filistin tarihinin en karanlık anı olabileceğini” belirterek, “Yaşananlar, tarihe siyonist projenin sonunun başlangıcı olarak geçecek” demişti.

Pappe başından geçenleri sosyal medya hesabından paylaştı:

“70 yıllık tarih profesörlerinin Amerika’nın ulusal güvenliğini tehdit ettiğini biliyor muydunuz?

Pazartesi günü Detroit Havaalanı’na vardım ve FBI tarafından iki saatlik bir soruşturmaya götürüldüm, telefonum da alındı.

İki kişilik ekibin küfürlü ya da kaba olmadığını söylemeliyim, ama soruları gerçekten dünyanın dışındaydı!

Hamas destekçisi miyim? İsrail’in Gazze’deki eylemlerini soykırım olarak mı görüyorum? “çatışmanın” çözümü nedir? (Cidden sordukları şey bu!)

ABD’deki Arap ve Müslüman arkadaşlarım kimler? Onları ne kadar zamandır tanıyorum, onlarla nasıl bir ilişkim var?

Bazı soruların cevaplarını kitaplarımda yazdığımı söyledim. Bazı soruları ise kısa ve öz bir şekilde evet veya hayır olarak yanıtladım… (8 saatlik bir uçuştan sonra oldukça yorulmuştum, ancak bu da fikrin bir parçası).

Birisiyle, İsraillilerle uzun bir telefon görüşmesi yaptılar ve telefonumdaki herşeyi kopyaladıktan sonra ülkeye girmeme izin verdiler.

Fransa ve Almanya’nın, Glasgow Üniversitesi Rektörü’nün ülkelerine girişi reddetmesinin ardından Filistinli olduğunuz gerekçesiyle bundan çoğunuzun çok daha kötü deneyimlerle karşılaştığınızı biliyorum ancak bundan sonra ne olacağını Tanrı bilir.

İyi haber şu ki, İsrail yanlısı lobinin veya bizzat İsrail’in baskısı altındaki ABD veya Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilen bu tür eylemler, İsrail’in çok yakında böyle bir statünün tüm sonuçlarıyla birlikte dışlanmış bir devlet haline gelmesine tepki olarak saf panik ve çaresizlik kokuyor.”

Ilan Pappe kimdir?

Ilan Pappé göçmen bir İsrail tarihçisi ve sosyalist aktivist. Birleşik Krallık’taki Exeter Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Uluslararası Çalışmalar Fakültesi’nde profesör, üniversitenin Avrupa Filistin Araştırmaları Merkezi direktörü ve Exeter Etno-Politik Araştırmalar Merkezi’nin eş direktörüdür. “Unutulmuş Filistinliler”, “İsrail’deki Filistinlilerin Tarihi”, “Yaşamla Ölüm arasında Gazze&Dünden Bugüne Filistin Sorunu”, “Modern Filistin Tarihi”, “Modern Ortadoğu”, “İsrail Hakkında On Mit”, “Ortadoğu’yu Anlamak” adlı kitapları Türkçeye çevrilmiştir.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version