Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Êlih ve Wan’da Kürt Dili Bayramı etkinlikleri

Êlih ve Wan’da Kürt Dili Bayramı etkinlikleri


ÊLİH/ WAN – Kürt Dili Bayramı kapsamında Êlih ve Wan’da düzenlenen konser, tiyatro ve bilgi yarışmasına ilgi yoğun oldu. 

 

Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği(ARÎ-DER), Eğitim Sen, Êlih Belediyesi ve Bahar Kültür Merkezi’nin(BKM), Kürt Dili Bayramı kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikte eğlenceli anlar yaşandı. BKM’de yapılan etkinliğe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri ve Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi- TJA) aktivistleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

Etkinlikte ilk olarak “Teatral Arsen Poladou” grubu tarafından sergilenen tiyatro oyunu izleyicilerden tam not aldı. Tiyatro gösterimi ardından Kolektifa Ritmên Azad grubu sahne aldı. Etkinlik çekilen halaylar ardından sona erdi. 

 

WAN 

 

Wan’da Kürt Dili Bayramı dolayısıyla Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HDP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İnsan Hakları Derneği (İHD), Emek ve Demokrasi Platformu, Kowara Destar tarafından bilgi yarışması düzenlendi. Reya Armuşe İlçesi’ne bağlı Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi’nde bulunan Nuda Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmaya, Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, ilçe belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra Xaçort mahalle sakinleri yoğun katılım gösterdi. Salonda “Her dem Kurdî, her der Kurdî” pankartı asılırken, sahne bölümüne yerleştirilen sıralarda ise yarışan kurum ve siyasi partilerin isimleri asıldı. Kurum ve siyasi partililer yöresel kıyafetleriyle yarışmaya renk kattı.  

 

‘ONURLU DURUŞLARINI SELAMLIYORUZ’

 

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından dil eğitmenlerinden Seyit Kılıç söz aldı. Kobanê Davası’nda verilen kararı kınayan Kılıç, “Hiçbir zaman baskılarına karşı boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha buradan ifade ediyoruz” dedi. Dil üzerindeki asimilasyona dikkati çeken Kılıç, en büyük asimilasyonun Kürtçe’nin konuşulmaması olduğunu belirtti. DEM Parti İl Eşbaşkanı Gülşen Kurt  da Kobanê Davası kararını tanımadıklarını belirterek, “DAİŞ çetelerine karşı arkadaşlarımızın onurlu duruşunu saygıyla selamlıyoruz” dedi. 

 

Konuşmaların ardından yarışma yapıldı. ARSİSA eğitmenleri tarafından hazırlanan 15 soruyla yarışan gruplardan BASK-DER birinci oldu, kendilerine hediyeler verildi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version