Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cemil Çiçek’ten ‘yeni anayasa’ çıkışı: Böyle giderse bir kırk yıl daha aynı kalır


(Serbest Görüş) – TBMM eski Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Ankara şubesinde gazetecilerle bir araya geldi.

Yeni anayasaya ilişkin konuşan Çiçek, “Fikir başka başka olunca, niyetler başka başka olunca koyun kurtla gezemiyor. Hâlbuki anayasa dediğimiz şey. Kamu düzenini sağlayan en temel metindir. Koyunun da, kuzunun da, kurdun da hakkını, hukukunu iyice belirlersiniz anayasada. Hemen baştan söyleyeyim, bu ülkenin sıfırdan bir anayasaya ihtiyacı var mı? Var. Oksijen kadar ihtiyacı var. Bu konuda herkes hemfikir. Ama fikir başka başka. Anayasalar zamanın ruhunu yansıtan en temel hukuk betimleridir. Her anayasa hangi dönemde yapıldıysa, o dönemin şartları, o dönemin ruhunu yansıtır” açıklamasında bulundu.

’40 SENE DAHA BÖYLE KALACAK GİBİ’

“Yani yeniden ne anlıyoruz? Birinin vatandaşlık maddesi konusunda hassasiyeti var. Öbürünün dil konusunda hassasiyetler var. Öncelikle yüzde yüz ittifak gerekiyor. Bütün partilerin ittifakı olacak. Yine bir komisyon kurulacaksa lütfen siyasi partilerimizin bu komisyonları üye verirken birbirleriyle uyumlu bir takım halinde çalışacak insanların olması lazım. Ben bu durumu yaşadım parti adına biri geliyor saatlerce çalışıyoruz. Sonra partiden başka bir isim geliyor ben kabul etmiyorum diyor. Önceki gelen isimde parti adına gelmişti. Bir parti üç ayrı görüşle mi temsil edilecek burada? Bu özümüzü, ömrümüzü söktü. Bir iki kuruluşun dışında hiç kimsenin elinde yeni bir anayasa metni yok. Hiç olmazsa her partinin anayasası hazır olur.

Dünyada bu kadar çok tartışılan ve bu anayasa bize dar geliyor deyip de üzerinde ittifak edilip halen bu ayakkabıyı, bu elbiseyi giymeye mecbur olduğumuz bir başka hukuk metnini ben hatırlamıyorum. Halen yürürlükte. Eğer böyle giderse yapılan son açıklamalara bakarak bir kırk sene daha böyle kalacak gibi…”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version