Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakanlık cezaevlerindeki hükümlü sayısından bihaber!

Bakanlık cezaevlerindeki hükümlü sayısından bihaber!


ANKARA – Adalet Bakanlığı, DEM Parti’nin önergesine verdiği yanıtta tüm tutukluların görüntülü konuşma hakkından yararlandığını iddia etti. Yanıtta, toplam 282 bin 709 hükümlünün olduğu cezaevlerinde 500 binin üzerinde hükümlünün bu haktan yararlandığının belirtilmesi dikkat çekti. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, 27 Aralık 2023 tarihinde tutukluların görüntülü konuşma hakkıyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Bakanlığa bağlı Mevzuat Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs 2024 tarihinde Altın’ın soru önergesine yanıt verdi. 

 

Yanıtta, mevzuat maddeleri sıralanarak, tutuklular arasında herhangi bir ayrımcılığın yapılmadığı iddia edildi. Cezaevlerinin ulusal-uluslararası kurum ve kuruluşlarca da haberli ve habersiz ziyaret edildiği belirtilen yanıtta, tutsaklar veya sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan başvuruların titizlikle incelenip ihmali olan görevliler hakkında yasal başvuruların yapıldığını ileri sürüldü. Ancak verilen yanıtta, “terör ve suç örgütü üyelerinin” söz konusu haktan yararlanabilmelerinin İdare ve Gözlem Kurulu’na bağlı olduğu kaydedildi. 

 

VERİLER BİRBİRİYLE UYUŞMADI

 

Müdürlük, “Görüntülü konuşma alt yapısının mevcut olduğu cezaevleri hangileridir?” sorusuna yanıt vermedi. Müdürlük, “2023 yılı içerisinde kaç mahpus bu sistemden faydalanmıştır? Bu mahpusların kaçı adli kaçı siyasi sebeplerle cezaevinde tutulmaktadır? Toplamda kaç görüntülü konuşma gerçekleştirilmiştir?” şeklindeki sorulara ise, “30.01.2024 itibariyle ülkemizdeki ceza infaz kurumlarında 550 binin üzerinde hükümlünün görüntülü görüşmeden yararlandığı ve 145 milyon üzerindeki görüşmenin bu şekilde gerçekleşmiş olduğu” yanıtı verilmesi dikkat çekti. 

 

Bakanlık 550 binden fazla hükümlünün bu hizmetten yararlandığını belirtilirken, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 2 Mayıs 2024 tarihli istatistiklerine göre cezaevlerinde toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 329 bin 151 bulunuyor. Aynı istatistiklere göre hükümlü sayısı ise 282 bin 709. 

 

‘BAKANLIK ZULMÜ SAVUNMUŞTUR’

 

Bakanlığın yanıtını değerlendiren Beritan Güneş Altın, “Binlerce hasta tutsağın cezaevlerinde tutulduğu, infazını doldurmasına rağmen tutsakların tahliye edilmediği, sağlık hizmetleri başta olmak üzere birçok haklarına sırf siyasi kimlikleri nedeniyle erişemediği bir düzende ‘ayrımcılık yok, her şey denetlenebilir durumda ve yolunda’ demek, bu zulmün tamamını savunmak demek, bu zulmün failinin bakanlık olduğunu ikrar etmek demektir” diye belirtti.

 

MA / Fırat Can Arslan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version