Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa’nın 61 merkezinde Cumartesi Anneleri için eylem


HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri’nin 1000’inci hafta eylemiyle dayanışmak amacıyla Avrupa’nın 61 merkezinde eşzamanlı yapılan eylemlerde “Cumartesi Annelerinin adalet arayışlarına ses olacağız” denildi. 

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1000’inci haftası nedeniyle adalet arayışına destek ve ses olmak için Avrupa’nın 61 merkezinde eşzamanlı eylemler düzenlendi.

 

LONDRA

 

Britanya Demokratik Güç Birliği, Cumartesi Anneleri’nin 1000’inci Hafta etkinlikleri kapsamında İngiltere’nin başkenti Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda bir araya geldi. Etkinlikte, “Kayıpları unutma” ve “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartları taşındı. Meydanda üzerine karanfillerin bırakıldığı kayıpların fotoğrafları sergilenirken, sık sık, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganları atıldı. Açıklamaya, yazar Aydın Çubukçu, Ali Poyraz, Kürt Halk Meclisi ve Britanya Alevi Fedarasyonu bileşenleri de katılırken, meydanda kayıpların üzerinde karanfiller bırakılarak fotoğrafları sergilendi.

 

AMSTERDAM

 

Hollanda’nın Amsterdam kentinde Demokratik Güç Birliği öncülüğünde bir araya gelen aktivistler, Cumartesi Anneleri’nin 1000. Hafta eylemlerini selamladı. Dam meydanında düzenlenen eylemde Cumartesi Annesi Şehriban Tepeli ve komite üyeleri, Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini anlattı. Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı dövizlerin açıldığı eylemde, “Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olarak gösterilen ve devletin hem resmi hem de gayri resmi güçleri tarafından özellikle Kurdistan’da uygulanan gözaltında kaybettirmelerin mağdurlarının, yıllardır yakınlarının akıbetinin açıklanmasını ve kemiklerinin verilmesini istiyor” denildi. 

 

BERLİN

 

Almanya’nın başkenti Berlin’de Celalettin Kesim parkında bir araya gelen Kurdistanlı ve Türkiyeliler, kayıpların fotoğraflarını taşıyarak kayıpların bulunmasını ve faillerin yargılanmasını istedi. Mitinge Dest-Dan Kadın Meclisi, Nav-Berlin, SKB, KKP, Kurdische Gemeinde Berlin-Brandenburg katılım sağladı. Eylemde, Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) Büro Sözcüsü Baki Selçuk, yaptığı açıklamada, “Devletin baskı ve zulmüne rağmen haklı taleplerini haykırmak için 1000. haftadır Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda oturduğunu hatırlattı, “Bizler buradan onların seslerine ses olmalıyız” dedi.

 

BERN  

 

İsviçre’ni Bern kentinde Bahnhofplatz’ta bir araya gelen onlarca kişi, devlet eliyle kaybedilenlerin fotoğraflarıyla birlikte karanfiller taşıdı. Mumların yakıldığı eylemde ADGB adına Tuncay Yılmaz bir konuşma yaptı. Bin haftadan bu yana çocuklarının kemiklerini bulmak ve katledenlerden hesap sormak isteyen kayıp yakınlarının adalet taleplerinin hala yanıtsız bırakıldığını vurgulayan Tuncay, “Ailelerimizin çocuklarını ve yakınlarını kaybettiren devlet, onların ‘Çocuklarımız nerede?’ sorusunu sormalarını dahi yasaklamak istiyor” dedi.  

 

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına konuşan siyasetçi Nejdet Atalay, Cumartesi Anneleri’ni ile eşi ve çocukları katledilen Emine Şenyaşar’ı selamladı ve adalet talebiyle sürdürdüğü oturma eylemine dikkat çekerek Emine Şenyaşar’ın Amed Newroz’unda milyonlara hitaben yaptığı adalet talebini hatırlattı. 

 

ZÜRİH

 

İsviçre’nin Zürih kentinde Stauffacher Meydanı’nda bir araya gelen eylemciler, kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıdı. Eylemde “Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun”, “Kaybedenler kaybedecek” sloganları atıldı. Gözaltında kaybedilenler adına saygı duruşu ile başlayan eylemde kayıp yakınları birer konuşma yaptı. 1000 haftadır süren bu mücadelenin gözaltında kaybedilen binlerce devrimci sosyalist komünist ve yurtsever için hesap sorma eylemi haline geldiği belirtilen konuşmalarda, zaman aşımına ve Anayasa Mahkemesi gibi engellerle hukuksal olarak hesap sorma mücadeleleri engellense de meydanlarda hak arama mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.

 

BASEL

 

İsviçre’nin Basel kentinde gGzaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) Enternasyonal Büro tarafından düzenlenen eyleme ADGB bileşenleri ile çok sayıda kurum katıldı. Claraplatz’da kayıpların resimleri, karanfiller ve kayıpları simgeleyen ayakkabılar ve mumlarla bininci hafta yazıldı. 

 

İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF) Eşbaşkanı Gülderen Sevim, kayıplar mücadelesinin tarihi faşist devlet kurulduğundan bugüne sürdüğünü söyledi. 90 yılların başında gözaltında kayıpların giderek arttığını belirten Gülderen, gözaltında kayıplara karşı Cumartesi Anneleri’nin, kaybedenlerden hesap soran kampanyalarla başladığını hatırlattı. Gülderen, “Son kaybın akıbeti açıklanana  kadar adalet mücadelemiz devam edecektir. Bizler Avrupa’dan dayanışmamızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version