Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amed’te Kürt Dili Bayramı etkinlikleri

Amed'te Kürt Dili Bayramı etkinlikleri


AMED – 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı vesilesiyle açık havada gerçekleştirilen panel ve şiir dinletisine ilgi yoğun oldu. 

Kurdistan kentlerinde 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı kapsamında başlayan etkinlikler devam ediyor. Amed’in Bismil ilçesinde bulunan Vedat Aydın Parkı’nda yazar Rênas Jiyan’ın katılımıyla panel yapıldı. Moderatörlüğünü Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER)Yönetim Kurulu Üyesi Dilan Güvenç yaptı. Panelin yapıldığı alana “15’ê Gulanê Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be, Zimanê Me Nasnameya Me Ye” yazılı pankartlar açıldı. Panele Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İlçe Eşbaşkanları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ilçe eşbaşkanları, Bismil Belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

 

Panelde ilk olarak söz alan Dilan Güvenç, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın tarihsel önemine ve Kürtçe üzerindeki baskı politikalarına dikkati çekti. Güvenç, “Tüm bu baskılara karşı büyüyen mücadele de var. Bu uğurda büyük bedeller de veriliyor” dedi. 

 

‘ÖZ KÜLTÜRÜMÜZÜ EDEBİYATTA İŞLEYEBİLMELİYİZ’

 

Ardından söz alan Rênas Jiyan, “Dilimiz çok gelişkin bir dildir. Felsefi yönü var, sanatsal, bilimsel yönü var” şeklinde konuştu. Kürtçe yazarların Avrupa sürrealizminin izinden gitmek yerine kendi öz Kürt kültürlerini edebiyatta işleyebilmeleri gerektiğini vurgulayan Jiyan, “Toplumumuzun gelenek, karakter ve hassasiyetlerinden uzaklaşmamalıyız” diye belirtti.  

 

Konuşmaların ardından Rênas Jiyan okuduğu şiirlerini annelere armağan etti.

 

Panel sonrasında Bismil Belediye Eşbaşkanları Mizgin Ekin ve Güven Tanrıkulu Renas Jiyan’a plaket verdi. Panele katılanlara da Ferheng (Kürtçe Sözlük) ve Kürtçe kitaplar ve Rênas Jiyan’ın imzalı kitapları hediye edildi.

 

PASUR

 

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı haftası kapsamında Pasur’un kırsal mahalleleri Herta (Karpuzlu) ve Text etkinlik düzenledi. Mahalledeki yurttaşlar ve çocukların ilgi gösterdiği etkinliğe MED-DER Yöneticisi Şukran Yakut ve MED-DER öğretmenleri katıldı. 

 

İlk olarak Zillek (Kamişlo)  Text (Tahta Beş) mezrasında çocuklarla yapılan etkinlikte Kürtçe ezgiler ve oyunlar oynandı. Yazı tahtasında Kürtçe alfabe çocuklara öğretilirken, çocuklar da kendi isimlerinin Kürtçesini yazdı. Sonrasında çocuklarla birlikte beyaz bir örtü üzerinde resimler çizildi. 

 

Ardından Herta mahallesinde Anneler Günü kapsamında kadınlarla bir araya gelindi. Burada konuşan MED-DER Yönetici Şükran Yakut, anadilin önemine dikkati çekerek, Kirmançkî’nin kaybolmayla yüz yüze olduğunu vurguladı. Program kapsamında kadınlarla anadil üzerine sohbet edildi, katılan kadınlara güller dağıtıldı. 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version