Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin seçim haritasında renkler değişti; CHP 47 yıl sonra birinci parti oldu

Türkiye’nin seçim haritasında renkler değişti; CHP 47 yıl sonra birinci parti oldu


31 Mart yerel seçimleri bir ilke sahne oldu. Kurulduğu günden bu yana girdiği tüm seçimlerden birinci parti olarak çıkan AKP büyük bir hezimete uğrayarak ilk kez CHP’nin gerisine düştü.

Kesin olmayan sonuçlara göre, CHP, ülke genelinde belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 37,67 oy alarak, Bülent Ecevit’in yüzde 41 oy aldığı, 1977’deki seçimlerden sonra ilk kez, 47 yıl aradan sonra, en çok oyu alan parti oldu.

AKP ise kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 35,27’de kaldı. Sonucu merakla beklenen, AKP’nin kazanmak için tüm olanaklarını seferber ettiği İstanbul’daki seçimde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, herhangi bir parti ile ittifaka girmemesine rağmen, Cumhur İttifakı’nın adayı Murat Kurum’a 11,5 puan fark attı.

Ankara’da da CHP’li mevcut belediye başkanı Mansur Yavaş, herhangi bir parti ile ittifaka girmeden, AKP-MHP ittifakının adayı Turgut Altınok’a yaklaşık 29 puan fark atarak, rekor bir oyla başkan seçildi.

CHP, İstanbul’da AKP’den 10, MHP’den 1 belediyeyi alırken, Ankara’da da yıllar sonra ilçe belediye sayısını 3’ten 14’e çıkardı. AKP’nin kalesi olarak gösterilen Keçiören’de bile CHP adayı ipi göğüsledi. Yıllar sonra Türkiye’nin seçim haritasında renkler değişti. Sadece batı ve güney kıyısında varlık gösteren CHP, uzun yıllar sonra ilk kez orta Anadolu, Ege’nin tamamı ve Marmara’nın büyük bölümünde birinci parti oldu. Çok partili yaşama geçildiği günden bu yana Manisa ve Afyonkarahisar’da ilk kez CHP’li adaylar belediye başkanı seçildi. Ortaya çıkan tablo, ANAP’ın büyük hüsran yaşadığı 1989’daki yerel seçimi hatırlattı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version