Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Tavsiye edilen” narh: Ambalaj üzerine ‘tavsiye edilen satış fiyatı’ yapıştırmak zorunluluğu geliyor

“Tavsiye edilen” narh: Ambalaj üzerine ‘tavsiye edilen satış fiyatı’ yapıştırmak zorunluluğu geliyor


Irak ziyareti dönüşü uçakta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda enflasyonu ile ilgili şunu söylemişti:

“Fahiş fiyatlarla mücadelede yeni ve daha caydırıcı tedbirler ortaya koyabiliriz. Aşırı kâr hırsı dizginlenmediği müddetçe ne kadar maaş artışı yaparsanız yapın sorun devam edecektir. Hele gıda gibi mecburi kalemlerde buna müsaade edemeyiz. Gerekli tedbirler için ilgili bakanlıklarımız şu anda çalışmalarını yapıyorlar. Kısa süre içinde somut birtakım adımlarla enflasyonu da artıran bu fahiş fiyatlara karşı mücadelemiz kesinlikle gerçekleşecektir. Ambalajların üzerine fiyatlarının yazılması konusu da düşünülebilir. Burada taviz veremeyiz, üzerine üzerine gideceğiz. Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu kim yaparsa yapsın bedelini fazlasıyla ödeyecek.”

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından hükümetin ‘fahiş fiyatla’ mücadele için atacağı yeni adım belli oldu.

Ürün ambalajlarına ‘tavsiye edilen satış fiyatı’ yazılması zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma sonucunda ürünlerin ambalajına ‘tavsiye edilen satış fiyatı’ yapıştırmanın zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

Tavsiye edilen satış fiyatı nasıl belirlenecek?

Ürünlerin fiyatını üçlü bir komisyon belirleyecek ve bu komisyonda Ticaret Bakanlığı temsilcileri de yer alacak.

Üretici, toptancı, perakendeci ürünün üzerine maliyet ve kârı ekleyerek bir fiyat çıkaracak. Bu fiyat Ticaret Bakanlığı ile paylaşılacak. Belirlenen fiyat, üretim tarihiyle birlikte ambalaja basılacak.

Tavsiye edilen fiyatın üzerinde satış yapan işletmeler ‘fırsatçılık’ suçlamasıyla şikayet edilebilecek

Marketler eğer isterlerse bu fiyatın altında ya da üzerinde bir fiyattan o ürünü satabilecek. Tavsiye edilen satış fiyatı üzerinde satış yapılması halinde vatandaşlar o işletmeleri  ‘fırsatçılık yaptıkları’ suçlamasıyla Ticaret Bakanlığı’na şikayet edebilecek.

Raf ömrü uzun olan makarna, bakliyat gibi ürünlerde fiyatlar yine üretim tarihine göre belirlenecek. Böylece hem üretici hem satıcı aldığı fiyatın üzerine kâr konulmuş olarak satacak.

Yeni ürün geldiğinde de yeni maliyete göre fiyat belirlenecek. Böylece vatandaş üretim tarihine göre değişen fiyatı da görmüş olacak.

‘Fahiş fiyat’ ve ‘stokçuluk’ gerekçesiyle uygulanan cezaların alt sınırları da yükseltilecek

Ticaret Bakanlığı’nın bu uygulamayı hayata geçirebilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor.

Yeni yasa teklifiyle birlikte idari para cezalarının da artması söz konusu olacak. Bu yasa teklifinde ‘fahiş fiyat’ gerekçesiyle uygulanan cezanın alt sınırı 52 bin 500 TL’den 80 bin TL’ye, üst sınırı ise 525 bin TL’den 800 bin TL’ye yükseltilecek.  Stokçuluğun cezası da 800 bin TL ile 11 milyon TL arasında değişecek şekilde artırılacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version