Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Meksika, Ekvador ile diplomatik ilişkilerini kopardı

Meksika, Ekvador ile diplomatik ilişkilerini kopardı


ALBERTO SUAREZ / API / AFP

ENSAR NUR, TR724 HABER

Meksika, Ekvador polisinin Quito’daki Meksika Büyükelçiliği’ne girmesinin ardından Ekvador ile ilişkileri askıya aldı.

Ekvador polisi, Meksika Büyükelçiliği’ne sığınan bir politikacıyı tutuklamak için Büyükelçiliğe girdi. Meksika, polisin eylemini egemenliğinin ihlali olarak değerlendirdi ve diplomatik ilişkileri askıya aldı.

Ekvador Cumhurbaşkanlığı ofisi, 2013 ve 2017 yılları arasında Ekvador’un başkan yardımcısı olan politikacı Jorge Glas’ın yolsuzluktan hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Glas, Aralık ayından beri Meksika Büyükelçiliği’nde yaşıyordu ve tutuklanmadan saatler önce Meksika tarafından siyasi sığınma hakkı almıştı.

Gerginlik niye artıyor?

Her şey geçtiğimiz Çarşamba günü Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador’un, Ekvador’un 2023 başkanlık seçimlerini eleştirmesiyle başladı. Obrador, Ekvador makamlarını, 9 Ağustos 2023’teki kampanya sırasında muhalif aday Fernando Villavicencio’nun öldürülmesini istismar ederek solcu aday Luisa González yerine liberal Daniel Noboa’nın seçilmesini sağlamakla suçladı.

Perşembe günü Ekvador hükümeti buna cevaben Meksika’nın Quito Büyükelçisi Raquel Serur’u sınır dışı ettiğini açıkladı. Ertesi gün Meksika, 17 Aralık’tan bu yana elçiliğinde mülteci olarak bulunan ve yolsuzluk iddiasıyla hakkında tutuklama emri bulunan Jorge Glas’a sığınma hakkı tanıdı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version