Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’e silah satan Almanya’ya soykırım davası

İsrail’e silah satan Almanya’ya soykırım davası


Almanya, İsrail’e askeri teçhizat gönderdiği ve BM’nin yardım kuruluşunun finansmanını durdurduğu gerekçesiyle BM soykırım sözleşmesini ihlal etmekle suçlanıyor. BM’nin en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davanın başlangıcında Nikaragua, Almanya’nın İsrail’e silah satışını durdurmasını isterken Berlin tarafı suçlamaları reddediyor.

Nikaragua, Almanya’nın geçen yıl İsrail’e yaptığı 326.5 milyon dolarlık silah satışının İsrail’in işlediği iddia edilen savaş suçlarına ortak olduğunu iddia ediyor. 2023 yılında yapılan silah satışının bir önceki yıla göre yaklaşık on kat artış gösterdiğine dikkat çekiliyor. Almanya, Salı günü Lahey’de bir savunma sunacak.

Nikaragua tarafı Berlin’in silah satışlarını durdurmasını ve Gazze’de hala faaliyet gösteren birkaç uluslararası kurumdan biri olan yardım ajansına fon sağlamaya devam etmesini istiyor. Almanya, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) bazı çalışanlarının İsrail’e yönelik 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddiaları üzerine ajansın finansmanını askıya alan Batılı ülkelerden biriydi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, İsrail’e en fazla silah satan ülkeler arasında açık ara farkla ABD ve Almanya yer alıyor. Almanya, 2019-2023 yılları arasındaki ithalatın %30’unu gerçekleştirerek İsrail’e en çok silah ihraç eden ikinci ülke konumunda yer alıyor. Almanya, İnsan Hakları Konseyi’nin İsrail’e tüm silah satışlarının durdurulması ile ilgili kabul ettiği karar tasarısında ABD ile beraber red oyu veren 6 ülkeden biri.

İsrail, Gazze’yi bombalayan silahları nereden alıyor?

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version