Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Herkes şaşkın! Ordu’da 98 bin oy geçersiz


(Serbest Görüş) – Genel seçim havasında geçen 31 Mart, CHP’nin zaferiyle sonuçlandı. CHP 47 yıl sonra sandıktan birinci parti olarak çıkarken, AK Parti ise 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti konumuna düştü. Türkiye’de yeni bir dönemin de habercisi olan sandık sonuçları üzerinden yapılan tartışmalar sürdüğü için seçim süreci hala tamamlanamadı.

İtirazlar, taşımalı seçmen, geçersiz oy ve verilmeyen mazbatalar üzerinden sert tartışmaların yaşandığı süreçte Ordu’daki durum dikkat çekiyor. 590 bin seçmenin olduğu kentte 98 bin oyun geçersiz sayılması tepki çekiyor. Yarışı ikinci sırada tamamlayan İYİ Parti adayı Enver Yılmaz seçimin yenilenmesi gerektiğini söylüyor.

TÜRKİYE ORTALAMASININ 3 KATI

İYİ Parti’nin Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yılmaz, yerel seçimlerde yaşanan usulsüzlükler ve 98 bin geçersiz oy üzerinden yapılan itirazların devam ettiğini açıkladı. Yılmaz, seçim sürecinde yaşananların demokrasi adına kaygı verici olduğunu vurgulayarak, seçimlerin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, Kumru Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında “Geçersiz oy sayısı 98 bin, ortalama olarak baktığımızda Türkiye ortalamasının tam 3 katı! Bu süreçte 4 ilçede itirazlarımız oldu. 98 bin geçersiz oyda İYİ Parti tercihi var. Bu rakam bizim için çok önemli ve bu oyların hakkını sonuna kadar arayacağız” dedi.

İYİ Parti olarak, seçim sürecinde yaşanan usulsüzlüklerin altından kalkılmasının mümkün olmadığını belirten Yılmaz, kamuoyunun bu duruma dikkatini çekti.

SEÇİM İPTAL EDİLİP YENİLENMELİ

Ordu’da yaşanan seçim süreci, İYİ Parti tarafından dikkatle inceleniyor. Yılmaz “Ünye ve Akkuş’ta yaşanan olaylar ve güvenlik kameralarına yansıyan görüntüler, usulsüzlüklerin boyutunu gözler önüne seriyor. Bu seçimi, sandıkta ve vatandaşın gönlünde kazandık, kaybetme gibi bir düşüncemiz yok” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da, Ordu’da yaşanan seçim sürecine ilişkin “Ordululara siyasi köle muamelesi yapılmasına rıza göstermeyeceğiz. Seçimlerin iptal edilip yenileneceğine inanıyoruz. Vatandaşımızın haklarını sonuna kadar savunacağız” şeklinde konuştu.

HATAY’DA İTİRAZ SÜRERKEN MAZBATA VERİLME ÇABASI SEÇİM HUKUKUNA AYKIRI

Seçimin başa baş geçtiği illerden biri de Hatay oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Mehmet Öntürk yarışı rakibi CHP’li Lütfü Savaş önünde tamamladı. Ancak CHP, sonuçlara itiraz etti. Geçersiz oylar üzerinden yapılan ilk itirazlarda sonuç CHP lehine çıktı. Hataya ilişkin mesaj paylaşan CHP lideri Özgür Özel, itiraz süreci devam ederken mazbata verilmeye çalışıldığını belirterek bu durumun seçim hukukuna ‘açıkça aykırı’ olduğunu söyledi.

Seçim kurulu hakimlerine seslenen Özel “Hatay halkının iradesine saygı duyun” dedi. Kentteki CHP heyeti adına konuşan Genel Başkan Yardımcıları Gökçe Gökçen ise “Bizim Hatay’da toplam geçersiz oy sayımız toplam 38 bin 900 ve aramızdaki fark 2 bin 735 yani aradaki fark 13 kattan daha fazla. Süreci devam ettiriyoruz. YSK’ya itirazlarımız olacak. Maddi hataların düzeltilmesiyle birlikte sürecin en başında yani seçim gecesinde 3 bin 890 olan fark, 2 bin 735’e kadar gerilemiş durumda. Bu sadece maddi hataların düzeltilmesiyle oldu” dedi.

ARDAHAN’DA CHP’NİN ZAFERİ TESCİLLENDİ

Ardahan İl Seçim Kurulu, mazbatanın seçilmiş CHP’li Faruk Demir’e verilmesine karar verdi. Böylece Ardahan’da seçimler yenilenmeyecek. Ardahan Merkez İlçe Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin 174 oy farkla kazandığı Ardahan’da AKP’nin itirazı üzerine dün yeniden seçim kararı almıştı.

Kararı değerlendiren Ardahan İl Seçim Kurulu, mazbatanın seçilmiş CHP’li Faruk Demir’e verilmesine karar verdi. Böylece Ardahan’da seçim yenilenmeyecek. Ardahan Belediye Başkanı ve CHP’nin adayı Faruk Demir, 5 bin 49 oy alarak seçimi kazanmıştı. İkinci sıradaki AKP’nin Belediye Başkan adayı Yunus Baydar ise 4 bin 875 oyda kalmıştı.

OYLAR YENİDEN SAYILDI: GAZİOSMANPAŞA’DA YİNE CHP KAZANDI

İstanbul Gaziosmanpaşa’da CHP adayı Hakan Bahçetepe oyların yüzde 40.35’ini alırken AK Partili aday H. Tahsin Usta, yüzde 40.12 alarak ikinci sırada yer aldı. AK Parti’nin itirazı üzerine ilçede yeniden yapılan sayım ile 848 oy farkla CHP’li Hakan Bahçetepe Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı oldu.

Öte yandan Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde gerçekleştirilen seçimlerin ardından yapılan yeniden sayım sonucunda, AK Parti’nin adayı Halit Taşyapan 36 oy farkla tekrar belediye başkanı seçildi.

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde, 31 Mart Yerel seçimlerini CHP’li aday Deniz Yağan 324 oy farkla kazanmıştı. MHP’nin seçim sonuçlarına itirazı üzerine İlçe Seçim Kurulu, Pınarbaşı’nda yeniden seçim yapılmasına karar vermişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version