Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek

Celadet Elî Bedirxan için saygı gecesi düzenlenecek


İSTANBUL – Kürt dilbilimci ve yazar Celadet Elî Bedirxan anısına İstanbul’da saygı gecesi düzenlenecek. Egîdê Cimo Müzik Okulu eğitmenlerinden Kemal Yıldırım, “Kürt kültürünü, dilini ve ezgisini seven herkesi gecemize bekliyoruz” dedi. 

İstanbul’da 26 Nisan Cuma günü Kürt dil bilimci, gazeteci-yazar ve siyasetçi Celadet Elî Bedirxan anısına saygı gecesi düzenlenecek. Egîdê Cimo Müzik Okulu, Xwebûn gazetesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul İl Örgütü Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu, Mezopotamya Kültür Derneği (MKM) ile İstanbul Kürt Enstitüsü tarafından Şişli ilçesindeki Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek geceye, Celadet Elî Bedirxan’ın kızı Sinem Xan, torunu Azad Bedirxan, şair, yazar ve akademisyen Selim Temo, yazar Fırat Cevheri, şair Berken Bereh, tiyatrocu Ömer Şahin ve çok sayıda dengbêjin katılması bekleniyor.

 

Egîdê Cimo Müzik Okulu eğitmenlerinden Kemal Yıldırım, gecenin anlam ve önemine dair konuştu.

 

‘GÜÇLÜ BİR MİRAS BIRAKTI’ 

 

Kürt halkı ve kültürü için önemli çalışmalara imza atan Bedirxan’ın 15 Temmuz 1951 tarihinde Suriye’nin başkenti Şam’da yaşamını yitirdiğini hatırlatan Yıldırım, “Siyasi mücadelesi ve dile yönelik bilimsel çalışmalarıyla Kürt halkı ve kültürüne büyük bir miras bırakmıştır. Bedirxan, çok yönlü bir kişiliğe sahipti. Bir yanıyla siyasetçi ve edebiyatçı diğer yönüyle de büyük bir dilbilimciydi. Özellikle Kürt dili için önemli çalışmalar yaparak güçlü bir alt yapı oluşturmuştur. Bizde birçok kurumla anısına saygı gecesi düzenleyeceğiz. Gece kültür ve dilimize sahip çıkmak yönünde de büyük bir önem arz ediyor” diye belirtti.

 

ÇOK SAYIDA İSİM KATILACAK

 

Hazırlıkların 6 ay önce başladığını aktaran Yıldırım, geceye Kurdistan’ın dört parçası ve Türkiye’den sanatçı, edebiyatçı ile yazarların aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katılacağını söyledi. Yıldırım, “Geceye katılacak olan isimler alanlarına göre Celadet Elî Bedirxan’a ait makale, yazı, şiir veya kitaptan kesitler aktaracak. Yani Kurdistan’ın rengini ve sesini yansıtmak istiyoruz” dedi. 

 

GECEYE ÇAĞRI

 

İstanbul’daki halkları geceye davet eden Yıldırım, “26 Nisan’da Şişli’de bulunan Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda saat 19.00’da başlayacak olan saygı gecesine herkesi bekliyoruz. Başta Kürt kültürünü, dilini ve ezgisini seven herkesi gecemize bekliyoruz” çağrısı yaptı. 

 

CELADET ELÎ BEDIRXAN KİMDİR? 

 

Celadet Elî Bedirxan, 1893 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Emir Elî Bedirhan, Kürt aydınlarından biriydi. Celadet Elî, 1922 yılında kardeşi Kâmuran Bedirhan’la gittiği Almanya’da öğrenimini sürdürdü. Kürtlerin ulusal mücadele vermesini savunan Xoybûn örgütünün kurucu başkanı oldu. 1925 yılında Kahire’ye, ardından da Suriye’ye yerleşti. 15 Temmuz 1951’de Şam’da hayatını kaybetti. Mezarı da Şam’dadır.

 

Bedirxan, Suriye’de Haco Ağa, Ekrem ve Kadri Cemilpaşa ile önde gelen diğer Kürt aydınlarıyla birlikte Xoybûn’un kuruluşunda aktif rol oynadı. 1930’lu yıllarda siyasi çalışmalardan uzaklaşan Bedirxan, Kürt dili ile ilgili çalışmalarını sürdürdü. 15 Mayıs 1932 tarihinde Hawar dergisini çıkardı. Hawar dergisi ile birlikte ilk kez Arap karakterli Kürt alfabesinin yanında Latin karakterli Kürt alfabesi de kullanılmaya başlandı. İlk 23 sayısı hem Latin harfleri hem de Arap harfleriyle yayımlanan Hawar dergisi, 24. sayıdan itibaren bütünüyle Latin harfleriyle yayımlandı. Kürtlerin günümüzde kullandığı Kürtçe Latin alfabesi ilk kez Hawar dergisinde kullanıldı. Ayrıca Hawar dergisinin ilk sayısının yayınladığı tarih olan 15 Mayıs her yıl “Kürtçe Dil Bayramı” olarak kutlanmaya devam ediyor.

 

MA / Esra Solin Dal

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version