Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Konseyi seçim gözlem heyeti: Seçmenin iradesine saygı gösterilmesi olumlu

Avrupa Konseyi seçim gözlem heyeti: Seçmenin iradesine saygı gösterilmesi olumlu


ENSAR NUR, TR724 STRAZBURG

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nden davet üzerine gelerek 31 Mart yerel seçimlerini gözlemleyen heyet ilk bulgularını bu sabah yaptığı basın toplantısında paylaştı. Heyet Başkanı David Eray, bazı eksikliklere rağmen seçimin genel olarak iyi organize edildiğini ve seçmenin iradesine saygı gösterildiğini söyledi.

Ankara Hilton Otel’de kameraların karşısına geçen Avrupa Konseyi seçim gözlem heyeti, ilk izlenimlerini paylaştı.

Heyet Başkanı Eray, “Seçim günü genel olarak sakin ve profesyonel bir şekilde organize edilmiş olup, yüksek katılım oranı vatandaşların demokratik süreçlere olan güçlü bağlılığını gösteriyor” dedi.

Heyet Başkan Yardımcısı Vladimir PREBILIC ise “Seçim sonuçları, siyasi partiler arasında iktidar değişiminin halkın iradesinin ifadesi ve yerel temsili demokrasiye bağlılıkla mümkün olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

Taşımalı seçmen konusuna değinilmedi

Öte yandan önceki tecrübeler ışığında, Türkiye’ye ilişkin uzun süredir devam eden bazı endişelerin giderilmediği belirtildi. Önceki yıllarda Türk makamlarına yöneltilen tavsiyelerin hala geçerliliğini koruduğu ifade edildi.

Heyet, gerçek anlamda ifade özgürlüğünün olduğu bir siyaset ve medya ortamının ve bağımsız bir yargı tarafından denetlenen makul bir çerçevenin sağlanması için daha fazlasının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle, tüm adaylar için eşit ve adil kampanya koşullarının sağlanması konusunda tekrar sınıfta kalındığı vurgulandı ve keskin bir şekilde kutuplaşmış bir ortamın yerel demokrasiye kısmen izin verdiği söylendi.

Heyet, seçim gününe damga vuran “taşımalı seçmen” skandalına basın toplantısında değinmedi. Ekim’de sunulacak detaylı raporda bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Heyet, taslak raporunu ve tavsiye kararını Ekim 2024’te yapılacak 47’nci Kongre oturumunda kabul edilmek üzere sunacak.

İlk kez Kongre heyeti üyesine akreditasyon verilmedi

120’den fazla Kongre misyonunda ilk defa bir delegasyon üyesine akreditasyon verilmemiş olmasından üzüntü duyduğunu belirten David Eray, seçim gözlem heyetinin oluşumuna ülke makamlarının müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version