AMED – Amed Tiyatro Festivali kapsamında “Tiyatroda değişimlerin tarihi” söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşide Doç. Dr. Yazar Süreyya Karacabey, tiyatronun tarihsel değişimine dikkat çekti.
Amed Şehir Tiyatrosu’nun düzenlediği 9’uncu Amed Tiyatro Festivali 3’üncü gününde devam ediyor. Festival kapsamında Çand Ma’da “Tiyatroda değişimlerin tarihi” başlıklı söyleşi düzenlendi. Söyleşiye birçok tiyatrocu katıldı. Söyleşide, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tiyatro Bölümü’nden ihraç edilen Doç. Dr. Yazar Süreyya Karacabey konuşmacı olarak yer aldı.
Karacabey, tiyatro terimlerinin tarihinden, kökeninden ve anlamından bahsetti. Tiyatroda değişimin çok uzun sürede gerçekleştiğini söyleyen Karacabey, mitolojinin tiyatrodaki rolüne dikkat çekti. Geçmişten bu yana sergilenen tiyatro oyunlarından örnekler vererek, klasik tiyatroyu anlatan Karacabey, değişimin nasıl gerçekleştiğini aktardı. Karacabey, 1960-70’li yıllarda, klasik tiyatroda seyirciyle oyuncu arasında bir köprü oluşturulduğunu ifade etti. Tiyatrodan oyuncuyla rolü arsındaki ilişkinin klasik tiyatroda nasıl olduğunu ve değiştikten sonra nasıl gerçekleştiğini anlatan Karacabey, sinema çıktıktan sonra tekrarı olmayan tiyatronun, devamlılığını sağlayabilmek için tekrar tekrar sergilenmek zorunda kalındığını belirtti. Özellikle 1970’lerde tiyatronun toplumsal olanı harekete geçirme durumu olduğunu belirten Karacabey, “Tiyatronun bir yolu, zaman dilimi var” dedi. Karacabey, dünyada yaşanan birçok şeyin insanda değişikliklere neden olduğunu söyleyerek, tiyatronun da bundan etkilendiğini belirtti.
Söyleşi soru-cevap bölümü ardından sona erdi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***