Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

WikiLeaks: Assange’a temyiz hakkı tanındı, ABD’den güvence istendi

WikiLeaks: Assange’a temyiz hakkı tanındı, ABD’den güvence istendi


ENSAR NUR, TR724 HABER

İngiltere Yüksek Mahkemesi Salı günü WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın casusluk suçlamalarıyla yüzleşmek üzere ABD’ye iade edilmesine yönelik karara karşı temyiz yolu tanıdı. Mayıs ayında bir duruşma daha yapılacak.

Londra bulunan Yüksek Mahkeme’den Assange için sevindirici haber geldi. Yüksek Mahkeme 52 yaşındaki Assange’a, İngiliz hükümetinin Haziran 2022’de kabul ettiği ABD’ye iadesi kararına karşı temyize gitme hakkı tanıdı. Salı günkü karar ayrıca, ABD hükümetinin Julian Assange’ın iadesi halinde sahip olacağı haklar konusunda “tatmin edici güvenceler” vermesini beklemek üzere Mayıs ayında bir duruşma daha yapılmasına hükmetti.

Mahkeme, ABD yetkililerinin öncelikle İngiliz makamlarına Assange’ın ifade özgürlüğü korumalarından yararlanabileceğine ve ABD’de ölüm cezasına çarptırılmayacağına dair güvence vermesi gerektiğine karar verdi. WikiLeaks kurucusu, gizli belgeleri sızdırdığı için 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya.

Julian Assange’ın eşi Stella Assange, geçen ay yaptığı açıklamada, iade kararı çıkması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söylemişti.

ABD makamları Julian Assange’ı 2010 yılından itibaren ABD’nin özellikle Irak ve Afganistan’daki askeri ve diplomatik faaliyetlerine ilişkin 700 binden fazla gizli belgeyi yayınladığı için yargılıyor. Bunlar arasında Temmuz 2007’de Irak’ta bir ABD helikopterinden açılan ateş sonucu öldürülen ve aralarında iki Reuters gazetecisinin de bulunduğu sivilleri gösteren bir video da yer alıyor.

Julian Assange, Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinde 7 yıl geçirdikten sonra, 2019 yılında İngiliz polisi tarafından tutuklandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version