Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trabzon’da iki yayla önce turizm bölgesinden çıkarıldı sonra altın madencilerine satıldı

Trabzon’da iki yayla önce turizm bölgesinden çıkarıldı sonra altın madencilerine satıldı


Bahadır Özgür Gazete Duvar’daki bugünkü yazısında Trabzon’daki yaylaların önce sınırlarının değiştirilerek turizm bölgesinden çıkarıldığını daha sonra da altın madeni şirketlerine dün yapılan ihale ile satıldığını yazdı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üç yıl önceki kararı ile turizm bölgesi olmaktan çıkarılan Trabzon’daki iki yaylanın altın madeni şirketlerinin av sahasına dönüştürüldüğünü belirten Özgür; “Dün yapılan ihale ile 10 adet maden hakkı satıldı. Alan şirketlerin kimler olduğuna bakınca, siyaset-ticaret rant çarkının nasıl acımasız işlediğini bir kez daha görüyoruz.” dedi.

Üç yıl önce 30 Ocak 2021 tarihle Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı kararlarıyla bir kalemde tam 14 yerin sınırının değiştirdiğini Trabzon’daki Araklı Pazarcık Yaylası ile Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası’nın turizm merkezi olmaktan çıkarıldığını yazdı.

Özgür 1 Mart 2024 tarihide Ankara’da Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nde (MAPEG) düzenlenen ihalelerde Erdoğan’ın üç yıl önce sınırlarını değiştirdiği iki yayladaki altın ruhsatlarının satıldığını belirterek; ihaleleri alan şirketler hakkında şu bilgileri verdi;

“Trabzon yaylalarını altın madeni için paylaşan şirketlerin adı duyulmamış olanlarını kısaca tanıtalım. Özet bilgiler dahi siyasi ilişkileri konusunda fikir verecektir.

İhalede en pahalı ruhsatı 840 milyon lira ile Sayer Enerji aldı. 6 Şubat 2020’de İstanbul’da kuruldu. Ortaklarının izi sürüldüğünde iç içe şirketlerin sonucunda ulaşılan nihai adres İstanbul Altın Rafinerisi AŞ.’nin sahibi olan Halaç Ailesi. İkinci sıradaki Saya Madencilik ise Ocak 2024’te Ankara’da kuruldu. Kasım 2023’te İstanbul’da kurulmuş Nakkaş Holding’in bir şirketi. Nakkaş Holding ise Ramazan Öztürk’e ait. Bir dönem Murat Sancak ile BMC’de ortak olan Talip Öztürk’ün oğlu. Suriye petrolleri ile beraber ismi sık anılan Transpet Petrolcülük’te de baba-oğul Öztürk ile Sancak ortaklardı.

DSM Teknik Madencilik de Ocak 2024’te Ankara’daki Duygu Havacılık ve Savunma şirketi tarafından kuruldu. Solid’i kuran isim ise Gaziantep’te adresi görünen Sabri Sezgin. Ra-Ya İnşaat da Diyarbakır’da kurulu bir şirket. Bu şirket de Ankara merkezli Akçadağ Grup’a ait. Sahibi Muhammed Taha Akçadağ. Şubat 2024’te kurulan Dosa Madencilik de Duygu Taahhüt ve İnşaat’ın şirketi. Ağırlıklı olarak Cengiz İnşaat olmak üzere kamudan büyük ihale alan müteahhitlerin alt yüklenicilerinden birisi. Ayrıca 2018’de tartışmalı bir ihale ile satılan Kırşehir Şeker Fabrikası’nı alan Tutku Gıda’nın sahibi de aynı.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version