Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Süper Salı’da sandıklardan Kasım’da Biden-Trump yarışı çıktı. Biden’ın tek rakibi Gazze

Süper Salı’da sandıklardan Kasım’da Biden-Trump yarışı çıktı. Biden’ın tek rakibi Gazze


ABD’de, Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont ve Virginia eyaletleriyle birlikte bağlı bölge olan Amerikan Samoası’nda ön seçimler dün yapıldı. Alaska’da yalnızca Cumhuriyetçi Parti, Amerikan Samoası’ndaysa sadece Demokrat Parti ön seçim için sandığa gitti.

Vermont’ta Trump’ın aldığı yüzde 45 civarında oya karşılık en güçlü rakibi Nikki Haley yüzde 50 düzeyinde oy aldı. Bunun dışındaki eyaletlerde Trump yarışı önde tamamladı. Nikki Haley, daha önce başkent Washington D.C.’de ön seçimleri kazanmıştı.

Demokrat Parti’deyse Biden’ın rakibi bulunmazken Minnesota, North Carolina gibi eyaletlerde neredeyse yüzde 20’ye varan kararsız oyların Gazze politikasına tepki olduğu yorumları yapılıyor. Ön seçim süreci hazirana kadar sürecek olsa da, bu sonuçlara göre 5 Kasım 2024’te yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin Biden ve Trump arasında geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu sonuçlar Biden ve Trump için belli tehlike sinyalleri veriyor. İlerici ve Gazze politikasından dolayı Biden’a tepkili olan seçmen kaydadeğer ölçüde kararsız oy kullanırken eğitimli ve banliyölerde yaşayan Cumhuriyetçi seçmen Haley’yi Trump’a tercih etmiş görünüyor. Michigan’da yapılan ön seçimde 100.000’den fazla kararsız oy kullanılmıştı. Bu sayı North Carolina’da 90.000’e yakın. Kararsız oyların bu seviyede olması Biden’ın İsrail’e koşulsuz denilebilecek desteğine bir tepki olarak değerlendiriliyor. Seçmenler açısından Biden’ın önemli zaaflarından biri de 82 yaşına gelen Biden’ın yaşı. Nikki Haley’in Washington D.C.’de aldığı galibiyetin ardından Vermont’ta da ipi göğüslemesi ve bazı eyaletlerde yüzde 40’a yakın oy alması, 5 Kasım 2024’te yapılacak seçimler açısından belirleyici olabilecek küskün ve alternatif isteyen Cumhuriyetçi seçmen grubunu gösteriyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version