Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suna Yaman yazdı… Avrupalı çiftçiler ne istiyor?


(Serbest Görüş) – SUNA YAMAN

Avrupa genelinde son dönemde artan çiftçi eylemleri, tarım sektöründeki sorunları ve çiftçilerin karşılaştığı zorlukları gündeme taşıyor. Çiftçiler, ekonomik güvencelerinin artırılmasını ve tarım politikalarında değişiklik yapılmasını talep ediyor. Bunun için Avrupa başkentleri dahil birçok şehirde protesto gösterileri yapan çiftçiler, traktörlerle yolları trafiğe kapatıyor. Lastik yakıp, sis bombası atarak ya da havai fişek patlatarak şehirleri dumana boğan çiftçilerden bazıları, taleplerinin karşılanması sözünü hükümet yetkililerinden alırken bazıları da eylemlerini sürdürüyor.

Avrupa ülkelerindeki çiftçi eylemlerinin temel nedenlerinden biri olan tarım politikasındaki tutarsız değişiklikler, çiftçiler arasında belirsizlik ve endişeye neden oluyor. Sübvansiyonlardaki azalma, tarım destekleri ve teşviklerdeki değişimler çiftçilerin gelirlerini olumsuz yönde etkiliyor.

GÜMRÜKSÜZ GEÇİŞ HAKKI ÇİFTÇİ ÖFKESİNİ ARTIYOR

Avrupa Birliği’nin Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerine gümrüksüz izin vermesi üye devletlerde çiftçileri zor durumda bıraktı. Polonyalı çiftçiler sokağa dökülerek sınır geçişlerini engellemeye çalıştı bu gösteriler Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İtalya gibi ülkelere de yayıldı. Çok geçmeden ispanya da bu eylem furyasına katlıyor. Çiftçiler İspanya’nın birçok bölgesinde yolları kapattı. Eylemler Avrupa’nın birçok ülkesine yayıldı. Üreticiler, AB’nin tarım sektörüne yönelik kısıtlamalarına karşı çıkmak için sokaklara dökülüyor.

Geçtiğimiz Ocak ayında Fransa genelinde yollar kapatıldı, saman balyaları ortalığa saçıldı. Çiftçiler traktörlerle Paris’e dayandı. Paris’te polisin müdahalesi ile karşılaşan çiftçilerden onlarcası gözatına alındı. Böylece seslerini hükümete duyurmayı başardılar. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, ülke geneline yayılan protestoların ardından geri adım atarak, çiftçilere 150 milyon avroluk desteği de içeren yeni tedbirler açıkladı.

Belçika’da çiftçiler, artan maliyetler, AB’nin çevre politikaları, ucuz ithal ürünlerin ülkeye girişi ve yeteri kadar teşvik alamamaktan şikayetçi. Şubat ayı başında Belçika’nın başkenti Brüksel’de hükümetin tarım politikalarını protesto eden çiftçiler, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde traktörleriyle AB kurumlarının olduğu kent merkezinde yolları kapatarak trafiği felce uğrattı. Çiftçilerin lastik yakarak sürdürdüğü eylem sırasında bir grup, Avrupa Parlamentosu binasının kapısını yumurta yağmuruna tuttu.

Çiftçiler, en büyük tarım ihracatçılarından biri olan Hollanda’da politikacıların evlerinin önünde protesto gösterileri düzenlendi.

Son olarak Polonya’da çiftçiler, başkent Varşova’daki başbakanlık ofisinin önünde yeni bir gösteri daha düzenledi. Ukrayna’dan ucuz tahıl ve gıda ürünlerinin ithalatını durdurmak için Polonya-Ukrayna sınırının kapatılmasını talep ediyorlar. Ayrıca AB’nin izlediği yeşil ve çevreci politikalarla Avrupa’da tarımı öldürdüğünü savunan çiftçiler, Polonya’nın AB’nin ‘Yeşil Mutabakat’ programından çekilmesini istiyor.
Protesto kapsamında, traktörleriyle başkente giden otoyolları kapatan Polonyalı çiftçiler, polis müdahalesine havai fişek ve sis bombası ile karşılık verdi.

TARIM ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL GIDALAR UCUZ

Çiftçiler, ürün fiyatlarındaki düşüşlerden olumsuz etkileniyor. Pazar koşullarındaki dalgalanmalar, çiftçilerin gelirinin istikrarsızlaşmasına ve yaşam standartlarının düşmesine yol açıyor. Yüksek girdi maliyetleri, borçlanma sorunları ve tarım sektöründeki rekabet, çiftçilerin ekonomik zorluklarla karşılaşmasına sebep oluyor. Bu gelişmeler eylemlerin tetiklenmesine yol açıyor.

ADİL FİYATLANDIRMA İSTİYORLAR

Kamuoyunun tarım sektöründeki sorunlara dikkatini çekerek geniş bir farkındalık yaratmak isteyen çiftçilerin amacı adil fiyatlandırma, teşvik ve sürdürebilirlik. Çiftçiler, ürünlerinin adil bir fiyatla satılmasını ve gelirlerinin sürdürülebilir olmasını talep ediyor. Hükümetlerden daha fazla destek ve teşvik bekliyor, hükümetlerin tarım politikalarını gözden geçirmesini, özellikle de ekonomik zorluklarla başa çıkabilmek için destek arayışında.
Eylemler, çiftçilikte çevresel sürdürülebilirlikle ilgili endişeleri de gündeme getirdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version