Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Julian Assange’a, ABD’ye iade davasında geçici erteleme çıktı

Julian Assange’a, ABD’ye iade davasında geçici erteleme çıktı


Assange’ın avukatları şubat ayında, İngiliz mahkemelerinde 13 yılı aşkın süredir devam eden hukuki mücadelenin bir parçası olarak, İngiltere’nin onun iadesine verdiği onaya itiraz etmek için izin istedi. Kararlarında iki kıdemli yargıç, Asssange’ın iadeye itirazının, çeşitli gerekçelerle başarılı olma şansının yüksek olduğunu söyledi.

Mahkeme yazılı kararında, Assange’ın ABD vatandaşı olmayan bir kişi olarak Anayasa’daki Birinci Değişiklik’e (First Amendment) istinaden sahip olacağı ifade özgürlüğü hakkının bulunmayabileceği kanaatini belirtti. Ayrıca mahkeme, mevcut suçlamaların hiçbiri ölüm cezası gerektirmese de daha sonra Assange’ın vatana ihanet gibi idam cezası gerektiren bir suçla yargılanabilme olasılığı bulunmasından ötürü iadesinin yasal olmadığı sonucuna vardı.

Yargıçlar, Assange’ın, 2010 yılında WikiLeaks’le ilgili konuşurken “Ölüm cezası falan olması gerektiğini düşünüyorum” diyen eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yorumuna işaret ettiğini söyledi. Kararda, “önde gelen politikacılar ve diğer tanınmış kişiler tarafından ölüm cezası verilmesi yönündeki çağrılara” atıfta bulunularak, davanın en azından tartışılabilir olduğu belirtildi ve ABD güvencelerinin 16 Nisan’a kadar gelmemesi halinde Assange’a temyiz izni verileceği belirtildi. Bir sonraki duruşmanın 20 Mayıs’ta yapılması planlandı, bu da kampanya ekibinin karara bağlı olarak yakın zamanda gerçekleşebileceğini söylediği iade işleminin ertelendiği anlamına geliyor.

Julian Assange’ın eşi Stella Assange yaptığı açıklamada, bugünkü kararın ‘hayret verici’ olduğunu söyledi: “Biden yönetimi güvence vermemeli, asla açılmaması gereken bu utanç verici davayı düşürmeli.” Assange’ın hukuk ekibi bazı açılardan başarılı olsa da mahkeme, davanın siyasi amaçlı olduğu veya adil yargılanmayacağı gerekçesiyle Assange’ın temyiz başvurusunu reddetmişti. Assange’ın pek çok destekçisi onu, ABD’nin yasa dışı eylemlerini ve savaş suçlarını ifşa ettiği için onu düzen karşıtı bir kahraman olarak görüyor. ABD savcıları, 52 yaşındaki Assange’ın, WikiLeaks’in ABD’nin gizli askeri kayıtlarını ve diplomatik yazışmalarını yayınlaması gerekçesiyle, “Casusluk Yasası” kapsamında 18 suçtan yargılanmasını talep ediyor. Amerikan tarafı, WikiLeaks ifşaatının, ajanların hayatını tehlikeye attığını, Assange’ın siyasi görüşlerinden dolayı değil, “ayrım gözetmeksizin ve kasten” ajanları deşifre ettiğini ve bu suçun hiçbir mazereti olmadığını söylüyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version