Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İstanbul’da ‘Mossad’ operasyonu: Yedi kişi gözaltına alındı


(Serbest Görüş) – İsrail’in istihbarat servisi Mossad’a bilgi sattıkları öne sürülen muhbirlere yönelik Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ortak operasyon düzenlendi.

Operasyonda, aralarında bir özel dedektifin de bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden birinin, emekli 1. sınıf emniyet müdürü Hamza Turhan Ayberk olduğu ve Mossad’ın, Ayberk ile “Victoria” kod adlı ajanı aracılığıyla temasa geçtiği iddia edildi.

MİT, özel dedektiflik yaptığı belirtilen Ayberk’in para karşılığı Mossad’a bilgi sızdırdığını belirledi. MOSSAD’a bilgi temin etmek için aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerden ekip kurduğu tespit edilen Ayberk’in, aldığı talimatlar üzerine Türkiye’deki Ortadoğulu kişi ve şirketler hakkında bilgi derlediği öne sürüldü.

NE OLMUŞTU?

Ocak ayında Mossad’ın aralarında Türkiye’nin de olduğu bir dizi ülkede Hamas yöneticilerine suikast hazırlığı yaptığı iddiasının ardından, Türkiye’de İsrail istihbaratına çalıştıkları iddiasıyla 33 kişi gözaltına alınmıştı. 15 şüpheli tutuklanırken, 11 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, diğerleri ise sınır dışı edilerek geri gönderme merkezine sevkedilmişti.

Mossad’ın Türkiye’deki hedeflerini özel dedektifler aracılığıyla takip ettiğini belirleyen MİT, yaptığı çalışma kapsamında, İsrail istihbarat servisinin, “irtibatlı olduğu özel dedektifler aracılığıyla hedeflerine yönelik biyografik bilgi toplama, keşif, tahkikat, fotoğraf-video dokümante, canlı takip, takip cihazı yerleştirme gibi faaliyetler yürüttüğünü” belirtmişti.

Çalışmanın devamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde dokuz şüphelinin edindikleri bilgileri, özel dedektifler aracılığıyla Mossad’a sattığı öne sürülmüştü.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı düzenlenen operasyonda, dokuz şüpheliden yedisi yakalanmış, iki şüphelinin ise aynı soruşturma kapsamında daha önce tutuklandığı öğrenilmişti.

MİT, Aralık 2022’de Mossad’ın özel dedektif ve taktik elemanlarına yönelik operasyon düzenlemiş, yakalanan 68 kişi hakkında işlem yapılmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version