Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatimoğulları Adalet Nöbeti tutan anneleri ziyaret etti


HABER MERKEZİ – DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Amed’te Adalet Nöbeti tutan anneleri ziyaret edip karanfil verdi. Hatimoğulları, “Türkiye halklarının, farklı inançlardan ve dillerden insanların bu onurlu mücadeleyi görmesi, duyması, uzatılan barış elini tutması önemli ve anlamlı” dedi.

İmralı Ada Cezaevinde 25 yıldır tecrit altında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle başlatılan Adalet Nöbetleri devam ediyor.

 

Amed’de Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde sürdürülen Adalet Nöbeti 94’üncü gününe ulaştı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında tutulan nöbette solana “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” pankartı asılırken, eylemciler üzerlerine “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler giydi. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, nöbeti eylemcilerine ziyarette bulundu. 

 

Hatimoğulları’na DEM Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Halide Türkoğlu, belediye eşbaşkan adayları ile Tevgere Jinên Azad (TJA) aktivistleri eşlik etti.

 

Hatimoğulları, nöbetteki tutsak annelerine karanfil verip beyaz tülbent hediye etti. 

 

Ziyaret sırasında konuşan DDB Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray, İmralı’daki tecrit kalkmadığı sürece toplum üzerindeki baskılar ağırlaşarak devam edeceğini söyleyerek, buna karşı cezaevlerinde süren açlık grevi ve Adalet Nöbetlerinin önemine dikkat çekti.

 

‘ANALARIMIZIN VERDİĞİ MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ’

 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, İmralı tecridine karşı şubat ayı başında yapılan Büyük Özgürlük Yürüyüşü’nü hatırlatarak, “Büyük Özgürlük Yürüyüşü Kurdistan’ın dört bir yanını adım adım dolaştı. Sadece heyetimiz değildi yürüyen, Kurdistan’da yüz binlerce Kürt yurttaşımız bu yürüyüşün en temel parçalarından biri oldu. Bütün bu eylemler Kurdistan’da, Ortadoğu’da, Avrupa’ da bir amaçla yapılıyor; Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülmesi, Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğüne kavuşması için. Bunun anlamı bu ülkede 40 yıldır devam eden savaş ve çatışmaların son bulmasıdır. Israrla dün olduğu gibi bugün de analarımızın verdiği özgürlük mücadelesinin yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz” dedi.

 

‘İKTİDAR BARIŞ ELİNE KARŞILIK SAVAŞI KIŞKIRTIYOR’

 

Yine devam eden Adalet Nöbetleri’nin önemi üzerinde duran Hatimoğulları, şunları söyledi:  “Adalet Nöbetleri ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Türkiye halklarının, farklı inançlardan ve dillerden insanların bu onurlu mücadeleyi görmesi, duyması, uzatılan barış elini tutması önemli ve anlamlı. Ama ne yazık ki bizler Kürt sorunu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülsün dedikçe, bu iktidar tam tersini yapıyor, savaşı kışkırtıyor. Daha birkaç gün önce Rojava’da, Derik’te sivilleri hedef alan saldırıla gerçekleştirildi. 

 

Bugün saraya yakın olan birinin yazdığı yazıya baktığımızda bir gazeteci midir ya da askerlerin nerede operasyon yapacağının koordinatlarını ortaya koyan bir asker midir belli değil! Adım adım sınır ötesi operasyonlarının nereyi ve nasıl vuracaklarını yazmış bugünkü köşe yazısında.  Bu tür kalemşörler olduğu sürece, bu yazılar yazdırıldığı, bu operasyonlar gerçekleştirildiği sürece ne yazık ki Kürt sorununda barışı dile getirmek daha da uzaklaşıyor. Çünkü iktidar barışsızlığı dile getirmekte.  

 

DİYALOG SÜRECİ BAŞLATILMALI 

 

Bizler DEM Parti olarak, bir müzakere ve demokrasi partisi olarak, Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözümü için her daim vurgu yaptık, vurgulamaya da devam ediyoruz. Seçimden seçime hatırlanacak, Kürdü oy deposu olarak görecek bir sorun değildir. 40 yıldır yüz binlerce insanın acılar içinde kıvrandığı, anaların gözyaşı döktüğü, kentlerimizin boşaltıldığı bir tarihe sahip. En güçlü yanıtı demokrasi güçleri ile birlikte vereceğiz. Bizler Adalet Nöbetini sürdüren anaların huzurunda bir kez daha çağrı yapıyoruz; Kürt sorununun çözülmesi için, bir diyalog sürecinin başlatılması çağrısını yineliyoruz. Kürt sorununun bir statü sorunu olduğunu ve onurlu bir barışla çözüleceğini, demokratik bir anayasa ile taçlandırılacağını buradan bir kez daha yineliyoruz. 

 

TECRİDE KARŞI SEFERBERLİK ÇAĞRISI 

 

CPT’nin geçmiş dönemde İmralı’yı ziyaret ettiğini biliyoruz. Ancak herhangi bir raporu kamuoyuyla paylaşmadılar. CPT’nin yakın zamanda İmralı’da, Sayın Öcalan’ı ziyaret etmesini bekliyorduk ama bu gerçekleşmedi. Başta CPT olmak üzere bütün uluslararası güçleri Kürt sorununun çözümü konusunda duyarlı ve özne olmaya davet ediyoruz.  Yine aynı kuruluşları Türkiye’de cezaevlerinde devam eden işkence, İmralı tecridinin kaldırılması için insanlık ve hukuk karşıtı olan bu tecridin ortadan kaldırılması için herkesi seferber olmaya davet ediyoruz.

 

‘KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ’

 

Ben bir kez daha siz değerli analarımızı saygıyla sevgiyle selamlıyorum, mutlaka başaracağız. Mücadele ve örgütlülüğün elinden hiçbir şey kurtulamaz. Bu toplumu değiştireceğiz, Kürt sorununu çözeceğiz, bu ülkede bütün hakların eşit yurttaş olarak yaşayacağı demokratik cumhuriyeti kuracağız. Bu düzeni tesis edene dek demokratik mücadelemiz devam edecek.”

 

‘BİRAN ÖNCE ÖCALAN’LA GÖRÜŞÜN’

 

Adalet Nöbeti’nde yer alan Halime Topuz ise, Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı ve CPT’ye “Bir an önce Sayın Öcalan ile görüşün ve üzerindeki tecridi kaldırın” diye seslendi. Topuz, tecrit kaldırılana kadar Adalet Nöbeti tutmaya devam edeceklerini söyledi.

 

 ÊLIH 

 

Êlih’te de, Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti 36’ıncı gününe girdi. DBP İl Örgütü binasında süren nöbet eylemi DEM Parti Êlih Belediyesi Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, TJA aktivistleri, DBP ve DEM Parti il örgütleri yöneticileri ile Êlih Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından ziyaret edildi.  

 

MERSİN

 

Mersin’de ise Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından sürdürülen Adalet Nöbeti, 95’inci gününde devam etti. Dernek binasında tutulan nöbette konuşan Barış Anneleri Meclisi üyesi Raziye Söner, “Bir kazanım elde etmeden, Önderimizden haber almadığımız sürece nöbetimize devam edeceğiz. Bir damla kanımız olduğu sürece Önderimizleyiz, tutuklularımızlayız” diye konuştu. 

 

Nöbet boyunca klamlar seslendiren eylemciler sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı.

 

MÊRDÎN 

 

Mêrdîn’de 60 gündür DBP il binasında sürdürülen Adalet Nöbeti eyleminde gündeme dair tartışmalar yapıldı. Kürtçe eğitimin yapıldığı eylemde sık sık “Bijî berxwedana zindana” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı ve şarkılar söylenerek, çiroklar anlatıldı.

 

Adalet Nöbeti’ne katılan tutuklu Davut Tekin’in eşi Nezahat Tekin, eşinin Erzingan’da cezaevinde tutulduğunu ve baskı altında olduğunu belirtti. Tekin, “Ailesinden uzağa götürmüşler. Gidip gelemiyoruz. Bu bir aydır da disiplin cezası verdikleri için telefon edemiyor, konuşamıyoruz” dedi. Kendisinin de adalet ve özgürlük talebiyle nöbet eylemine katıldığını kaydeden Tekin, bütün annelerin ve yurttaşların eyleme destek vermesini istediklerini söyledi. “El ele, sırt sırta vererek, tutsaklarımıza destek vereceğiz” diyen Tekin, Tutsaklarımızın talepleri yerine getirilmeden bu eylemi sonlandırmayacağız. Başkanımız için özgürlük istiyoruz. Biz anneler barış istiyoruz. Başkanımız özgür olmadan hiçbir yer özgür olmaz. Başkanımız özgür olsun ki, herkes özgürleşebilsin. Çocuklarımızın sorunlarının sona ermesi Başkanın özgürlüğüne bağlı. Başkan özgür olmadan hiçbirimiz özgür olamayız. Bizler özgürlük istiyoruz. Yaşasın özgürlük. Jin, jiyan, azadî” diye konuştu. 

 

İZMİR

 

Tutuklu ve Hükümlü Yakınlarıyla Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA)  öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 36’ncı gününde sürdü. DEM Parti Bayraklı ve Karabağlar ilçe örgütlerinde devam eden nöbet eylemine çok sayıda tutsak yakını katıldı. Nöbet eyleminde sık sık “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.

 

DEM Parti Bayraklı ilçe örgütünde devam eden nöbet eyleminde konuşan Barış Annesi Peyruze Kurt, tutsakların yüz günü aşkın bir süredir açlık grevinde olduğunu hatırlatarak annelerin her yerde tutsakları desteklediğini söyledi. Tutsakların sesinin duyulmasını istediğini ifade eden Kurt, “Seslerine ses verilsin, bu soruna bir çözüm bulunsun. Açlık grevi zordur, insanlar Ramazan ayında bile bir şeyler yiyip içmek için ezanı bekliyor. Biz bu zulmün son bulmasını istiyoruz, tutsakların açlık grevlerini sonlandırmasını ve tecridin kaldırılmasını istiyoruz. Tecrit kalkmadığı sürece bu zulüm de bitmez. Tecrit kalkmadıkça kimse yerinde duramaz. Biz anneler de barış istiyoruz. Barış gelmediği için bizim yüreğimiz yanıyor, biz hiçbir annenin yüreğinin yanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı. 8 Mart’ta kadınların sokaklarda olması gerektiğini vurgulayan Kurt, kadınların zulüm altında duvarlar ardında değil sokaklarda 8 Mart’ı kutlaması gerektiğinin altını çizdi.

 

DEM Parti Karabağlar ilçe örgütünde devam eden Adalet Nöbeti’ni ise çok sayıda yurttaş ziyaret etti. Nöbet esnasında sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.

Nöbet eylemleri ziyaretler eşliğinde devam etti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version