Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünya Mutluluk Raporu: Finlandiya en mutlu ülke; Türkiye’nin yeri şaşırtmadı

Dünya Mutluluk Raporu: Finlandiya en mutlu ülke; Türkiye’nin yeri şaşırtmadı


ENSAR NUR, STRAZBURG | TARKAN TEKREN, HELSİNKİ TR724

Dünya Mutluluk Raporu‘na göre Finlandiya yedinci kez üst üste dünyan ın en mutlu ülkesi olurken ülkeyi Danimarka, İzlanda ve İsveç takip ediyor. Afganistan son sırada yer alırken Türkiye 98’inci sırada.

Çarşamba günü yayınlanan BM destekli rapora göre Finlandiya yedinci kez üst üste bu unvanı kazanarak dünyanın en mutlu ülkesi olma konumunu pekiştirdi. İskandinav ülkeleri ilk on sırada yer alırken, Danimarka, İzlanda ve İsveç Finlandiya’yı takip ediyor. İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla İsrail, Hollanda, Norveç, Lüksemburg, İsviçre ve Avustralya.

FİN CUMHURBAŞKANI: DOĞA, GÜVEN, EĞİTİM…

Finlandiya Cumhurbaşkanı Aleksandır Stubb X hesabından yaptığı açıklamada Finlandiya’nın dünyanın en mutlu ülkeler sıralamasında birinci olmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Stubb, Finlandiya’nın mutluluğun en önemli üç sebebinin Doğa, Güven ve Eğitim olduğunu belirtti.

TÜRKİYE, MUTLU DEĞİL

Türkiye ise listede Fildişi Sahilleri ve Gine’nin arkasında; Senegal ve İran’ın önünde 98’inci sırada yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya 10 yıldan uzun bir süredir ilk kez en mutlu 20 ülke arasında yer almayarak 23 ve 24’üncü sıralarda yer aldı.

Körfez ülkeleri de üst sıralarda dikkat çekti. Kuveyt 12’nci, Birleşik Arap Emirlikleri 22’nci ve Suudi Arabistan 28’inci sırada yer aldı.

KALABALIK ÜLKELER İLK 20’YE GİREMEDİ

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden hiçbiri ilk 20’de yer almıyor. İlk 10 ülke arasında sadece Hollanda ve Avustralya 15 milyondan fazla nüfusa sahip. Rapora göre, ilk 20 arasında sadece Kanada ve Birleşik Krallık 30 milyondan fazla nüfusa sahip.

2006-2010 döneminden bu yana mutluluk endeksinde en büyük düşüşler Afganistan, Lübnan ve Ürdün’de yaşanırken, en büyük artışlar Sırbistan, Bulgaristan ve Letonya’da kaydedildi.

FİNLANDİYA NEDEN EN MUTLU?

Helsinki Üniversitesi’nden araştırmacı Jennifer De Paola AFP’ye yaptığı açıklamada, doğaya yakınlık ve iyi bir iş-yaşam dengesinin Finlilerin memnuniyeti için kilit önemde olduğunu söyledi. De Paola, başarının genellikle maddi kazançla ilişkilendirildiği Amerika Birleşik Devletleri’ne kıyasla Finlilerin “başarılı bir yaşamın ne olduğuna dair daha erişilebilir bir anlayışa” sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Mutluluğu etkileyen diğer önemli faktörler ise kurumlara güven, düşük yolsuzluk ve sağlık ve eğitime ücretsiz erişim. Jennifer De Paola, “Finlandiya toplumu güven, özgürlük ve yüksek düzeyde özerklik duygusuyla dolu” dedi.

MUTLULUĞUN YÜKSEK ÇIKMASININ SEBEPLERİ NELER?

Finlandiya’da mutluluğun yüksek olmasının sebebi başlıca şu şekilde izah ediliyor:
Küçük gelir farklılıkları
Refah devleti modeli
Özgürlükler
Yaşam beklentilerinin karşılanması
Doğa ile olan yakın ilişki
İş ve boş zaman arasındaki dengenin iyi ayarlanması
İnsanlar arasındaki güven
Yetkililere duyulan güven
Düşük yolsuzluk

DÜNYA MUTLULUK RAPORU NEDİR?

Dünya Mutluluk Raporu, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından 2012 yılından bu yana her yıl yayınlanan bir mutluluk ölçüt. Ekonomik ve sosyal verilerin yanı sıra insanların mutluluklarına ilişkin değerlendirmelerine dayanıyor. Raporda altı temel faktör dikkate alınıyor: Sosyal destek, gelir, sağlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluğun olmaması.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version