Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dep’in DEM Partili adayları: Bizim olanı almaya geldik

Dep'in DEM Partili adayları: Bizim olanı almaya geldik


XARPÊT – Dep (Karakoçan) Belediyesi için “Bizim olanı almaya geldik” diyen DEM Partili adaylar Songül Düzgün ve Cafer Oğur, 1 Nisan’dan itibaren söz hakkı ve kararın ilçe halkında olacağı bir belediye inşa etme hazırlığında.

 

Bir aydan az bir zaman kalan 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin çalışmaların hızlandırıldığı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) için Kurdistan kentlerinde özellikle kayyım yönetiminde bulunan belediyeler ayrı bir önem taşıyor. Halk iradesinin atanan kayyımlarla gasp edildiği merkezlerde belediyeleri yeniden kazanarak iktidara bir kez daha ders vermek isteyen DEM Parti’nin bu amaçla hedeflediği belediyelerden biri Xarpêt’in Dep (Karakoçan) Belediyesi. 

 

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 2014 yerel seçimlerinde yüzde 51,7 oy oranıyla kazandığı belediyeye, o dönemki belediye eşbaşkanları hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek 2017 yılında kayyım atandı.  2019 da yapılan seçimlerde ise belediye AKP’ye geçti. 

 

Önümüzdeki seçimlerde belediyeyi geri almak isteyen DEM Parti, yapılan ön seçimler sonucunda eş başkan adayları olarak Songül Düzgün ve Cafer Uğur’u belirledi. Çalışmalarını sürdüren eş başkan adayları, ilçe halkının yaşadığı sorunları ve bunlara dair projelerini anlattı.

 

‘KADINLAR EVE HAPSOLMAYACAK’

 

Mevcut belediyenin kayyım zihniyeti ile yürütüldüğünü dile getiren Eşbaşkan Adayı Songül Düzgün, “Kayyım zihniyetinin en büyük düşmanlığı kadına yönelik. Bunu da belediyeyi aldıklarında bütün kadın birimlerini kapatarak apaçık göstermiş oldular” dedi

 

Kadını dört duvar arasına hapsetmeye çalışan zihniyete karşı kadının yaşamın her alanında olmasını savunduklarını ifade eden Düzgün, belediyeyi kazanmaları ile birlikte vakit kaybetmeden kadın odaklı projeleri hayata geçireceklerini vurguladı. Düzgün, “Kadın işletme sayılarını arttırmayı ve kadın kooperatiflerini kurmayı planlıyoruz. Kadınlar için atölyeler kurmak ve belediye bünyesinde kadın birimlerini tekrardan açmak istiyoruz. Kadını yaşamın her alanında özellikle aktif olarak siyasette görmek istiyoruz. Kadınlarımızın hem eve hapsolmaması hem de iş hayatından uzaklaştırılmaması sağlayıp, çocuklar için kreş ve bakım evleri oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

 

Kendisi de daha önce özel gereksinimli bireylere yönelik öğretmenlik yapmış olan Düzgün, engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için “engelsiz yaşam” projelerini hayat geçireceklerini ve sokakları onlar için yeniden düzenleyeceklerini kaydetti. Düzgün, özel bireyler için yine atölye projeleri olacağını paylaştı.

 

EKOLOJİK TALANA KARŞI ‘DUR’ DENİLECEK 

 

Dep coğrafyasını hedef alan ekolojik yıkım projelerine de dikkat çeken Düzgün, “Ekolojik olarak korunması gereken yerlerin başında Peri Vadisi geliyor. Çewlîk (Bingöl), Dersim, Dep (Karakoçan) üçgeni arasındaki bölgede inşa edilen 7 adet HES projesi ile ekolojik dengeyi yok ettiler. HES ve barajlarla Peri Suyu artık kalmadı, diyebiliriz. Bizler burada halkımızın bizlere sunduğu öneriler doğrultusunda ekolojik projelere ağırlık vereceğiz. Yenilenebilir enerji projeleri ile doğamızı daha da güvenli hale getirmek istiyoruz. Yine bu alana dönük denetimleri artıracağız. Doğa katliamına dur diyeceğiz” dedi.  

 

Düzgün, 1 Nisan’dan itibaren söz hakkı ve kararın Dep halkında olacağı bir belediye inşa edeceklerini ifade etti.

 

OĞUR: 37 YIL BOYUNCA DEP’SİZ BİR RÜYA GÖRMEDİM

 

37 yıl sonra döndüğü memleketinde eşbaşkan adayı gösterilen Cafer Oğur da “37 yıl boyunca Dep’siz bir rüya görmedim” diyerek ilçeye duyduğu sevgiyi dile getiriyor.

 

Dep’i ilçe halkıyla birlikte kalkındırmayı hedeflediklerini söyleyen Oğur, “İlk etapta 23 projeyi hedefleyip önümüze koyduk. Halkımızla beraber bu kenti yöneteceğiz. Tamamıyla halkın istediği projeleri yapıp birlikte gerçekleştireceğiz. Halkımızın istediği ne ise onu yapacağız. Park ve yeşil alanların çoğaltılması, sosyal tesisler, Ohi deresinin ıslah edilmesi, depreme karşı kentsel dönüşüm projeleri, kooperatifler, bal ve yöresel ürünlerin üretim ve pazarlanması, anadilde eğitim kursları, üniversite ve liseye hazırlık kursları, yenilenebilir enerji ile elektrik üretimi, hayvan pazarına ulaşımın kolaylaştırılması, hayvan barınağı oluşturulmasına dair ve daha birçok yeni proje yapacağız” şeklinde konuştu.

 

‘GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ’

 

 Kurdistan’ın birçok kentinde olduğu gibi Depli gençlerin de yönlerini Avrupa’ya çevirip göç ettiğine dikkat çeken Oğur, bunun önüne geçmek üzere istihdam sağlamaya dönük projeler uygulayacaklarını anlattı.

Oğur, şunları ifade etti: “Gençlerimizin gerek ekonomik, siyasi, politik nedenlerle korkutarak ya da baskı altında bırakılması sonucu yurt dışına çıkmak durumunda kalıyor. Biz bu gençlere iş sahaları açacak imkânlar yaratarak insanlarımızı burada tutmaya çalışacağız. Düne kadar gidenleri döndürmek mümkün değil ama bugünden sonra gençlerimizin yurtdışına ya da metropollere gidişini engelleyeceğiz. Yine projelerimizi gerçekleştirmek adına kardeş belediyeciliği sağlayacağız.” 

 

DEPREME TEHLİKESİNE İLİŞKİN ÖNLERLER 

 

Dep’in deprem riski altında bulunması dolayısıyla yine deprem toplanma alanları oluşturmayı önlerine koyduklarını belirten Oğur, “Burada arama kurtarma ekipleri yok. Bu yönlü bunu ekipler kuracağız. Bunu belediye bünyesinde kurmayı planlıyoruz. Bunun dışında bugüne kadar yapılan imar planları tamamen depreme dayanıksız. Biliyorsunuz Karakoçan deprem bölgesinde bulunan bir bölge. Burada imar izni verilen bölge sulak alanda bulunmakta. Orada temel kazıldığında bile su çıkmakta,  tarım alanları imara açılmış. İmara açılması gereken yerleri de parsel parsel satmışlar. Ne kadar yapabilirsek bunun önüne geçmeye çalışacağız. Getirteceğimiz deprem uzmanları ile binaların depreme dayanıklılığını ölçeceğiz” diye konuştu.

 

‘BİZİM OLANI ALMAYA GELİYORUZ’

 

Oğur, bunları gerçekleştirebilmek için ilçe halkına “Dep Mazlum Doğan, Hayri Durmuş’ların diyarıdır. Dep dediğimiz de onlar akla geliyor. Avrupa’da, metropollerde yaşayan insanlarımız seçim günü muhakkak gelip oylarını kullanmalı. İrademizi kimseye teslim etmeyelim. Bizim olanı almaya geliyoruz” sözleriyle seslenip destek istedi

 

 

EŞBAŞKANLAR HAKKINDA

 

Cafer Oğur, 1970 yılında Dep’e bağlı Karsıni (Bazlama) köyünde doğdu. İlkokul ve ortaokulu Dep’de tamamladı. 1983 yılında İstanbul’a, oradan da 1987 yılında İsviçre’ye yerleşti. Burada hizmet ve gıda sektörlerinde çalıştı. 2014’ten bu yana Avrupa Karakoçanlılar İnsiyatifi’nin kurucu üyesi olan Oğur, 2009’dan bu yana aktif olarak Kürt siyaseti içerisinde yer aldı. 

 

Songül Düzgün, 1997 yılında Dep’de doğdu. Lise eğitimini ilçede tamamladı. 2018 yılında Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksek Okulu Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi ile Munzur Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü okuyan Düzgün, 2019-2021 yılları arasında Dêrsim’de özel bir okulda okul öncesi öğretmenliği yaptı. Şu anda Dep’de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çocuk gelişimi eğitmeni ve zihinsel engelliler öğretmeni olarak görev yapan Düzgün, uzun süredir parti çalışmalarında yer aldı.

 

MA / Şilan Çil 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version