Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Brüksel’deki ‘ilk nükleer zirve’de Fidan, Akkuyu’yu anlattı: Amiral gemimiz

Brüksel’deki ‘ilk nükleer zirve’de Fidan, Akkuyu’yu anlattı: Amiral gemimiz


ERSAN KIRLI | BRÜKSEL TR724

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Brüksel’de nükleer zirve organize etti. Belçika Federal Hükümeti ile işbirliği halinde düzenlenen ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile UAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi’nin liderlik ettiği zirveye 30’dan fazla ülke delegasyonu iştirak etti.

2023’te Dubai’de düzenlenen COP28’de, 2050 yılına kadar sıfır net karbon emisyonu hedefine ulaşılması için dünyanın atom kapasitesinin üç katına çıkarılması kararlaştırılmıştı. Brükselde ilk kez düzenlenen nükleer zirvede liderler bu hedefe ulaşmanın yollarını arıyor. Katılımcılar, nükleer enerjinin geleceğini tartışıyor. Zirve sonunda ortak bir bildiri metninin üzerinde anlaşılması ve yayınlanması bekleniyor.

Brüksel’deki ‘ilk nükleer zirve’de Fidan, Akkuyu’yu anlattı: ‘Amiral gemimiz’

Greenpeace kiderleri protesto etti: ‘Nükleer masal’

VPNsiz https://t.co/kvrbp00nushttps://t.co/PNx4VY0VLT pic.twitter.com/5WggFjHdw9

— Tr724 (@Tr724) March 21, 2024

Hakan Fidan da katıldı

Nükleer zirveye Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı. Fidan, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali bizim öncü projemizdir. Tamamen faaliyete geçtiğinde, elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu karşılayacak.” dedi. Fidan yaptığı konuşmada İsrail ve Gazze’de yaşananlara da değindi. Fidan, “Gazze’deki katliam sürerken, İsrailli yetkililerin nükleer silahlarla ilgili söylemleri, sadece ‘pervasız’ denilerek geçiştirilemez.” açıklamasında bulundu.

Fİdan, NATO Genel Sekreteri olması beklenen Mark Rutte ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Nükleer Enerji Zirvesi’ne katılmak üzere gittiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de ayrıca Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Hollanda Başbakanı’nın NATO genel sekreterliği rolü için en önemli aday olduğu düşünülüyor.

Aktivistler protesto etti

Küresel ısınma, iklim değişikliği ve Rusya’nın Ulrayna’yı işgal sonrasında AB tekrar nükleer enerjiye yakınlaşırken nükleerin gerçek bir çözüm olamayacağını düşünen birçok grup ve organizasyon ise zirveye karşı çıkıyor. 65 ülkeden 600’den fazla kuruluş bu hafta ortak bir bildiriye imza atarak hükümetlere “‘nükleer masal’ için zaman ve para harcamamaları, bunun yerine güvenli yenilenebilir enerji kaynakları geliştirmeleri” çağrısında bulundu. Bildiride nükleer enerjinin yaygınlaştırılmasının “bir fanteziden başka bir şey olmadığı” ifade edildi. İlk Nükleer Enerji Zirvesini protesto etmek için Greenpeace aktivistleri sabahın erken saatlerinde Brüksel’deki Atomium’un önünde gösterilere başladı.

Greenpeace tarafından yapılan açıklamada “Konvoylar yaklaşırken, şiddete başvurmayan eylemciler pembe toz attılar, pembe işaret fişekleri yaktılar ve şehrin ana sergi merkezi olan Brüksel Expo’daki zirveye ana erişim yollarını bloke etmek için bisikletler ve araçlar kullandılar. Bazı aktivistler de zirve alanının farklı yerlerine tırmanarak “NÜKLEER MASAL” yazılı pembe pankartlar açtı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version