Belçika’da düşük gelirli vatandaşlar için sunulan sosyal ev fırsatından kanuni düzenlemelere göre Belçika içinde yada başka bir ülkede mülkü olan kişiler yararlanamıyor. Belçika’nın Flaman bölgesinde son 3 yılda yapılan incelemelerde 482 sosyal konut kiracısının yurtdışında mülk sahibi olduğu tespit edildi. Türkiye kökenli Belçikalılar listede zirveyi kimseye bırakmadı.
Flaman Konut Bakanı Mathias Diependaele tarafından açıklanan rakamlara göre, Mart 2021’den bu yana Belçika’nın Flaman bölgesinde sosyal konut kiracıları üzerinde yapılan kontrollerde 482 kişinin yurtdışında bir mülke sahip olduğu tespit edildi.
Yurt içi veya yurt dışında mülk sahibi olanların Flaman Bölgesi’nde sosyal konut kiralamalarının yasak olması sebebiyle konut dernekleri tarafından son 3 yılda 941 farklı sosyal konut sahibinin incelendiği ve bunların 482’sinde kiracının yurt dışında mülk sahibi olduğunun tespit edildiği açıklandı.
Yapılan incelemerde sosyal evde kalanların Türkiye’de 233, Fas’ta 157, İtalya’da 56 konutu bulundu. En fazla dolandırıcılığın ise 309 vaka ile Türkiye kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Limburg bölgesinde kaydedildiği belirtildi. Yapılan incelemelerin birinde sosyal konutta oturan bir kiracının Türkiye’de 396.000 euro değerinde arazi ve ev sahibi olduğu ortaya çıktı.
Ev sahibi olma yasağını ihlal ettiği tespit edilen kişilerin sosyal evleri boşaltmasının yanı sıra kiralarının piyasa fiyatının altında kalan miktarını tamamen iade etmeleri isteniyor. Sosyal evlerin kiralarının ortalama kiralardan yaklaşık 500 Euro daha az olduğu düşünüldüğünde yurt dışında mülk sahibi olduğu tespit edilenlerin sosyal evde kaldığı bir yıl için yaklaşık 6 bin euro ödeme yapması gerekecek. Bir sosyal kiracı, neredeyse on yıl önce yurt dışında bir ev satın aldığı için geçen yıl 60 bin 929 Euro 63 Cent geri ödemek zorunda kaldı.
Konut Bakanı Matthias Diependaele, “Dolandırıcılar her geçen gün daha da zeki hale geliyor” ifadesini kullandı ve yürütülen kontrollerde, sosyal konut kiracılarının yurt dışındaki mal varlıklarını kendi üzerlerine değil, akrabalarının üzerine yaptırdıklarını tespit ettiklerini söyledi. Dolandırıcılara karşı alınan önlemlerin artırılacağını vurguladı.
Şimdiye kadar bu şekilde toplam 2.7 milyon Avro’nun geri kazanıldığı ifade edilirken 180 davada mahkeme henüz karar vermediğinden bu rakamın daha da artması bekleniyor.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***