Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbeti’nde mücadele vurgusu


HABER MERKEZİ – “PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyasına destek amacıyla başlatılan Adalet Nöbeti’nde “Tecrit kalkıncaya kadar mücadeleye devam” mesajı verildi. 

 

Cezaevindeki tutsakların, küresel düzeyde sürdürülen “PKK Lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyasına destek vermek üzere girdiği açlık grevi eylemi 121’nci güne ulaşırken, tutsak yakınları da aynı taleplerle birçok kentte Adalet Nöbeti’nde. 

 

İSTANBUL   

 

İstanbul’da, tutsak yakınları tarafından sürdürülen Adalet Nöbeti, 106’ncı gününde devam etti. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sultangazi İlçe Örgütü binasında devam eden nöbet eylemindeki tutsak yakınlarına bugün de destek ziyaretlerde bulunuldu.  

 

DEM Parti’nin Eyüpsultan ve Başakşehir ilçe örgütleri eylemdeki tutsak ailelerini ziyaret etti. Tutsak yakınları ve ziyarete gelen parti temsilcileri sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Biji Serok Apo”sloganları attı. 

 

Ziyaretlerine dair kısa bir konuşma yapan DEM Parti İl Delegesi Zübeyde Çiftçi, Türkiye’deki adalet sisteminin çürüdüğünü, ayrımcı bir hukuk mekanizmasının devrede olduğunu belirterek, tutsak yakınlarının talebinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

‘TECRİT İNSANLIK SUÇUDUR’

 

Tecridin “insanlık suçu” olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Anayasa’da kişiye göre bir hukuk yok. Hukuk herkes için var, herkese eşit uygulanır.  Eğer hukuk işlemiyorsa, bu adaletin olmadığını gösterir. Bu annelerin talebi ise hukukun ve adaletin eşit uygulanmasıdır. Gerçekten herkesin gelip bu anneleri görmesi gerekiyor” diyerek, tutsak yakınları ile daha fazla dayanışma gösterilmesi çağrısında bulundu.

 

WAN

 

Wan’da Tutuklu Aileler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği  (TUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti 109’uncu gününde. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binasında süren eyleme Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Rêya Armûşe (İpekyolu) Belediye Eşbaşkan adayları Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ ziyaret etti. 

 

Nöbette konuşan annelerden Keve Işık, “Çocuklarımız 121 gündür zindanlarda açlık grevindeler. Bu tecrit çocuklarımıza, Kürt halkını uygulanıyor. Vicdanlı tüm insanları nöbetimize destek vermeye çağırıyorum. Sayın Öcalan üzerinde tecrit kalmadığı sürece cezaevlerindeki tecrit de kalkmayacaktır. Barış bir yolu varsa o da Sayın Öcalan ile görüşmektir. Bu görüşmelerin acilen başlatılması gerekiyor. Yarın zindanlardan tabut çıkmaması için bütün insanlara ayağa kalkma çağrısında bulunuyoruz” dedi. 

 

İZMİR 

 

EGE TUHAYDER ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti 47’nci gününde devam etti. DEM Parti Çimentepe Mahalle temsilciliğinde yapılan nöbette Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur”, “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” yazılı önlükler giyilirken, sık sık “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. Nöbet eylemini DEM Parti Konak Belediyesi Eşbaşkan Adayları Faraşin Gümüş ve Ahmet Türk’ün yanı sıra çok sayıda yurttaş ziyaret etti. 

 

Burdur Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu Mehmet Nezir Gümüş’ün annesi Hanife Gümüş, tek kişilik hücrede kalan tutsakların durumuna dikkat çekti. Hastalandıklarında kimsenin haberi olmadığını belirten Gümüş, “Ölseler bile kimseye seslerini duyuramazlar. Biz yapılan bu zulmü kabul etmiyoruz. Çocuklarımıza bu işkence yapıldığında biz de burada işkence çekiyoruz. Günümüz gün değil, gecemiz gece değil. Hasta tutsakların bir an önce bırakılması lazım. Biz tutsakların cenazelerinin çıkmasını istemiyoruz” dedi. 

 

Ardından konuşan 3 tutsak annesi olan Fatma Sürme ise PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecridin diğer cezaevlerine de yansıdığını ifade etti. Kürt halkı üzerinde büyük bir tecrit olduğunu belirten Sürme, “Eşim cezaevinde, hastadır. Onun gibi yüzlercesi var. Eşim felç oldu, biz hasta tutsakların bırakılmasını istiyoruz. Eşim 80 yaşında, onun yaşında olan hasta tutsaklar ne yapmış ki? Biz PKK Lideri Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklar için Adalet Nöbeti tutuyoruz. Bu tecrit kalkmadıkça biz oturmaya devam edeceğiz. Biz barış istiyoruz, eşitlik istiyoruz, kimseden başka bir şey istemiyoruz. Tüm ezilen halklar için barış, birlik ve kardeşlik gelsin. Biz tutsaklarımızın arkasında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

Adalet Nöbeti ziyaretlerle devam etti. 

 

MÊRDÎN 

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle Mêrdîn’de tutulan Adalet Nöbeti 79’uncu gününde devam ediyor. Onlarca annenin sürdürdüğü Adalet Nöbeti’nde direniş şarkıları söylenerek, kilamlar okundu. Adalet Nöbeti’nde gündeme dair sohbetler yapılırken, tutuklu yakınları ve Barış Anneleri sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganları attı.

 

AMED

 

Amed’deki Adalet Nöbeti ise 113’üncü gününde sürdü. Demokratik Bölgeler Parti (DBP) Rêzan (Bağlar) İlçe Örgütü binasında süren nöbette, tutsak yakınları üzerlerindeki “Tecrit insanlık suçudur”  önlükleriyle yerini aldı.

 

Tecride karşı 113 gündür Adalet Nöbeti’nde olduklarını dile getiren tutsak yakını Meryem Turan, “Önder Apo’nun üzerindeki tecrit kaldırılıncaya dek biz anneler direnmeye devam edeceğiz. Başta tutsak anneleri olmak üzere tüm anneleri eylemimize desteklemeye çağırıyorum. Bu tecrit yürütüldüğü sürece huzur bulmayacağız. Biz de evimizde tecritteyiz. Tek talebimiz bu tecridin son bulmasıdır. Ancak o zaman rahatlar ve evlerimize döneriz” dedi. Nöbette, Kürtçe ezgiler seslendirildi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version