Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD: Yüksek Mahkeme noktayı koydu; Trump’ın adaylığına engel kalmadı

Trump’ın gafı dünya gündeminde: Orban diye biri var, Türkiye’nin lideri


ENSAR NUR | TR724 HABER

ABD Yüksek Mahkemesi, dün verdiği kararında Donald Trump’ın 2024 ön seçimlerinin oy pusulasında yer alabileceğine hükmetti. Mahkeme, 6 Ocak 2021 Kongre Binası isyanı nedeniyle Colorado üst mahkemesinin Trump’ı önseçimden çıkarma kararını oybirliğiyle iptal etti.

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, Colorado’nun en üst mahkemesinin 19 Aralık’ta Trump’ı ABD Anayasası’nın 14’üncü değişikliği uyarınca oy pusulasından çıkarma kararını oybirliğiyle bozdu. 14’üncü değişiklik (14th Amendment), ayaklanmaya katılan kişilerin kamu görevinde bulunmasını yasaklayan bir bölüm içeriyor.

Trump kaybettiği 2020 başkanlık seçimlerini protesto etmek amacıyla 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na yapılan saldırıyı kışkırtmak ve desteklemekle suçlanıyordu.

Bu kararla birlikte Trump’ın Cumhuriyetçilerin başkan adayı olması neredeyse kesinleşti. Karar, en çok sayıda eyaletin önseçimleri yapacağı Süper Salı (Super Tuesday) gününden bir gün önce geldi.

Trump Maine ve Illinois eyaletlerinde de ilgili maddeye dayanılarak oy pusulasından çıkarılmıştı. Ancak bu kararlar Yüksek Mahkeme’nin Colorado davasında vereceği karara kadar askıya alınmıştı.

Yüksek Mahkeme kararında eyaletlerin Federal makamlar için böyle bir karar verme yetkisi olmadığını ancak eyalet makamları için ilgili kanunun kullanabileceğini belirtti.

Donald Trump, ikisi federal, biri New York’ta ve diğeri Georgia’da olmak üzere dört davada daha yargılanmaya devam ediyor. Ayrıca, New York’taki sivil dolandırıcılık davasında mahkeme Trump’a 450 milyon dolardan fazla ceza verdi. Bu davalar Trump’ın başkanlık kampanyasına darbe vursa da hukuken başkan olmasına engel teşkil etmiyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version