Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB: Uygurların zorla çalıştırıldığı kamplarda üretilen ürünlere yasak geliyor

AB: Uygurların zorla çalıştırıldığı kamplarda üretilen ürünlere yasak geliyor


ENSAR NUR | TR724 HABER

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Birliği (AB) üye devletleri Salı günü zorla çalıştırma sonucu elde edilen ürünlerin AB pazarında satılmasını yasaklama konusunda anlaştı. Direktif, büyük ölçüde Çin’in Sincan bölgesinde Uygurların zorla çalıştırıldığı kampları hedef alacak.

Avrupa Parlamentosu ve AB üye devletleri temsilcileri özellikle Uygurları yakından ilgilendiren bir direktif için uzlaşmaya vardı. Uzlaşıya göre, AB üye devletleri veya Avrupa Komisyonu, işletmelerin tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma şüphesi durumunda soruşturma başlatma yetkisine sahip olacak.

Zorla çalıştırma ile elde edildiği tespit edilen ürünlere el konularak AB pazarında satılması engellenecek. Yasağa uymayan şirketlere para cezası verilecek ve ürünler toplatılacak.

Varılan uzlaşı özellikle Çin’in Sincan bölgesini ilgilendiriyor. Bölgede Çin zulmü altında yaşayan Uygurlar, kimliklerinin yok edilmesinin yanı sıra kamplarda köle işgücü olarak kullanılıyor. ABD ve Batı devletleri son yıllarda Uygurlara yönelik yapılan soykırım ile ilgili daha somut adımlar atmak için çalışmalar yürütüyor.

ABD Kongresi tarafından 2021 yılı sonunda kabul edilen bir yasa, Sincan’dan gelen ürünlerin ithalatını, bölgedeki şirketlerin üretimlerinde zorla iş gücü kullanılmadığını kanıtlayamadığı takdirde yasaklıyor.

Zara, Oysho, Nike, Primark, Decathlon, Pull&Bear, Massimo Dutti, Burberry, Calvin Klein, Prada, Ralph Lauren, Hugo Boss, Max Mara, Guess, H&M, Helly Hensen, Levi’s, Mango, Marks and Spencer, Next, Adidas ve Puma gibi markalar hala Sincan’dan mal tedarik ediyor.

AP milletvekili Maria-Manuel Leitão-Marques “Tedarik zincirlerimizde neler olduğunu artık göz ardı edemeyiz” derken,  Uygur davası için kampanya yürüten Raphael Glucksmann üye devletlere direktifi bir an önce onaylamaya davet etti.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, dünya genelinde zorla çalıştırma mağduru insan sayısının 3,3 milyonu çocuk olmak üzere yaklaşık 27,6 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version