Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zelensky, Ukrayna Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı

Zelensky,  Ukrayna Genelkurmay Başkanı’nı görevden aldı


Ukrayna Cumhurbaşkanı, ülkenin silahlı kuvvetleri başkomutanı Valerii Zaluzhnyi’yi görevden aldı. Bu karar, çatışmaların başlamasından bu yana Ukrayna’nın savaş çabalarını yöneten General Zaluzhnyi ile cumhurbaşkanı arasında bir anlaşmazlık olduğuna dair spekülasyonların ardından geldi.

General Oleksandr Syrskyi bir başkanlık kararnamesiyle Zaluzhnyi’nin yerine atandı.

Cumhurbaşkanı, General Zaluzhnyi ile orduda ihtiyaç duyulan değişiklikler hakkında “samimi bir görüşme” yaptıklarını ve Ukrayna’yı Rusya’ya karşı savunduğu için generale teşekkür ettiğini söyledi.

Zelenskiy, yeni ordu komutanı General Syrskyi’nin hem savunma hem de saldırı savaşlarında tecrübeli olduğunu söyledi.

General, Rusya’nın 2022’deki geniş çaplı işgalinin başlangıcında Ukrayna’nın başkenti Kiev’in savunmasını yönetmişti.

Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov yaptığı açıklamada General Zaluzhnyi’ye teşekkür ederek şunları söyledi:

“General Valerii Zaluzhnyi, Rusya ile yaşanan Büyük Savaş sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine liderlik etmek gibi en zor görevlerden birine sahipti. Ancak savaş aynı kalmıyor. Savaş değişir ve talepler de değişir. 2022, 2023 ve 2024 savaşları üç farklı gerçekliktir. 2024, hazır olmamız gereken yeni değişiklikler getirecek. Yeni yaklaşımlara, yeni stratejilere ihtiyaç var. Bugün, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin liderliğinin değiştirilmesi gerektiğine dair bir karar alındı. Valerii Fedorovych’e tüm başarıları ve zaferleri için içtenlikle minnettarım.”

Son haftalarda General Zaluzhnyi’nin görevden alınmasının yakın olduğuna dair spekülasyonlar artıyordu. Ocak ayının sonunda Financial Times, Cumhurbaşkanı’nın generale yeni bir görev teklif ettiğini ancak kendisinin bunu reddettiğini bildirmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version