Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yürüyüşün 10’uncu gününe anneler damga vurdu


HABER MERKEZİ – “Büyük Özgürlük Yürüyüşü”nün 10’uncu gününe, yürüyüşçüleri barışın simgesi olan zeytin dallarıyla karşılayan anneler damga vurdu. 

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde “mutlak tecrit” altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorunun demokratik çözümü için Qers ve Wan’dan 1 Şubat’ta başlatılan “Büyük Özgürlük Yürüyüşü” 10’uncu gününü geride bıraktı. 15 Şubat’ta Abdullah Öcalan’ın doğduğu Riha’nın Amara köyünde sonlanacak olan yürüyüş, Kürt halkında büyük bir coşku ve umut yarattı.  Şirnex’ten sonra Mêrdîn’e ulaşan Wan yürüyüş kolu, dün Qoser ve Dêrîk ilçesindeki halkla bir araya geldi.

 

Mêrdîn’deki ilk durak olan Artuklu ilçesinde, 12 Ocak 2023 tarihinde tecride karşı bedenini ateşe veren Veysi (Bubo) Taş’ın ailesine konuk olundu. Aile, Özgürlük Yürüyüşçüleri’ni Taş’ın fotoğrafıyla karşıladı. Ziyarette konuşan kızı Havva Taş, “Özgürlük hepimiz için gelecek” dedi. 

 

QOSER SOKAKLARINDAN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ

 

Daha sonra Qoser’e geçen Özgürlük Yürüyüşçüleri, erbane, davul ve zurnalarla karşılandı. Qoser Otogarı’ndaki selamlama sırasında çalınan “Berxwedan jiyan e” şarkısı alandaki coşkuyu had safhaya çıkardı. Burada çekilen halayın ardından karşılamaya gelen binlerce kişiyle ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçildi. “Herne Pêş” marşıyla başlayan yürüyüş boyunca “Biji berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları Qoser sokaklarında yankılandı. Eski Hastane Caddesi üzerinde gerçekleşen Özgürlük Yürüyüşü’ne 7’den 70’e herkesin katılması da dikkat çekti. Çocuklar ve gençlerin yoğun ilgisi coşkuyu da arttıran etkenlerden oldu.

 

UĞUR KAYMAZ VE BABASI UNUTULMADI 

 

Özgürlük Yürüyüşçüleri, 21 Kasım 2004 tarihinde henüz 12 yaşında iken evlerinin önünde babasıyla birlikte 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz’ı ve babasını da unutmadı. Yürüyüş güzergahında bulunan Uğur Kaymaz Bulvarı’nda anma yapıldı. Kadınların yöresel kıyafetleriyle renk kattığı yürüyüşe halkın ilgisi de yoğundu. Pencere ve balkonlardan bir yandan cep telefonlarıyla çekim yapan yurttaşlar diğer yandan zafer işaretiyle yürüyüşçüleri selamladı. Direnişleriyle bilinen Qoser’den verilen mesaj da, Kürt sorunun demokratik çözümü ve İmralı’nın kapılarının açılması oldu. Açıklamanın yapıldığı Özgürlük Meydanı’na “Biji Serok Apo” sloganlarıyla girildi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın, “Zafer elde edene kadar devam edeceğiz” sözleri ise “Bê serok jiyan nabe” sloganıyla karşılık buldu. 

 

QOSER’İN NURO’SU KAMERASIYLA ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNDE

 

 

Yürüyüşün nabzını gazetecilerin yanı sıra Qoserlilerin Nuro’su (Nurullah) da elinde kamera niyetine taşıdığı su şişesiyle tuttu. Esnaflara yaptığı el işaretleriyle yürüyüşü haber veren Nuro’nun polislerin kitleyi durdurması sırasında elindeki su şişesini kamera olarak tutması dikkat çekti. Fotoğrafını çektiğimiz Nuro’nun sadece saldırı olma ihtimaline karşı kamerasını kaldırması ise polis saldırıları ve zulmün Nuro’nun hafızasındaki özeti oluyor. 

 

YAŞAMINI YİTİRENLERE ‘MÜCADELE SÖZÜ’ VERİLDİ

 

Yürüyüşün bir sonraki durağı “Güneşimizi karartamazsınız” eylemlerinde yaşamlarını yitirenlerin mezarları oldu. Amed Zindanı’nda 17 Mayıs 1982’de bedenini ateşe veren Dörtlerden Ferhat Kurtay, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılması ardından tutulduğu Mereş Cezaevi’nde bedenini ateşe veren Mehmet Halit Oral, 2006 yılında Kurdistan kentlerinde gerçekleştirilen serhildanlar sırasında katledilen Özgür Basın çalışanı Ahmet Araç, 1993 yılında katledilen DEP Mêrdîn Milletvekili Mehmet Sincar ve 2019’da İmralı’daki tecride karşı başlatılan açlık grevleri sırasında yaşamını yitiren Medya Çınar’ın mezarı ziyaret edilerek, mücadele sözü verildi.

 

DÊRÎK’TE ZEYTİN DALLARIYLA KARŞILAMA 

 

 

Özgürlük Yürüyüşü’nün Qoser’den sonraki durağı Dêrîk oldu. Dêrîkli kadınlar, yörelerine ait kıtanlarla (eşarp) yürüyüşçüleri karşıladı. Barışın simgesi olan zeytin dalı ile karanfillerle yürüyüşçüleri karşılayanlar arasında küçük kız çocuğu Zilan’da vardı. Zeytin dalı ve karanfille Özgürlük Yürüyüşçüleri’ni karşılayan Zilan ilgi odağı oldu. Dörtyol’dan Dêrîk Meydanı’na yapılan yürüyüş boyunca kadınların coşku ve kararlılığı yürüyüşe renk kattı. Dêrîk’de yapılan açıklamada da Kürt halkı bir kez daha Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü haykırdı. İlçede 20 Ağustos 2022’de meydana gelen tır kazasında yaşamını yitiren 21 yurttaşı da unutmayan Özgürlük Yürüyüşçüleri, katliamın yaşandığı yerde anma yaparak, failler yargılanana kadar mücadele edeceklerinin sözünü verdi.

 

WAN KOLU RIHA’DA OLACAK 

 

Özgürlük Yürüyüşçüleri bugün Riha’nın Serêkanîye (Ceylanpınar) ve Wêranşêr (Viranşehir) ilçesinde olacak.

 

ÊLIH’TE GENÇLERİN COŞKUSU 

 

Yürüyüşün Qers kolu ise, dün Amed’in Farqîn ile Êlih’in Hezo (Kozluk) ilçesinde halkla buluştu. Ferqîn’de büyük bir coşkuyla karşılanan yürüyüşçüler, ilçeyi baştan başa bir an dinmeyen slogan ve alkışlarla yürüdü. Yürüyüş sonrası, 1925 yılındaki Şêx Seid isyanı sırasında askerlerin ele geçmemek için köprüden atlayarak, yaşamına son veren Rindêxan suya atılan karanfillerle anıldı.

 

Özgürlük yürüyüşçülerinin en kalabalık karşılandığı merkezlerin başında ise Êlih’in Hezo (Kozluk) ilçesi oldu. Gençler, slogan ve pankartlarla yürüyüşçüleri karşıladı. Karşılama sırasında Abdullah Öcalan’ın “Yüreği ateş ve zafer tutkusuyla yananlar ancak bizimle yürüyebilirler” sözünün yer aldığı pankartın yanı sıra “Tecrit insanlık suçudur” ve “Kozluk, özgürlük yürüyüşçülerini selamlıyor” pankartlarının açıldığı karşılamada, sloganlar hiç dinmedi. İlçenin sokaklarını sloganlarla inleten gençler, yürüyüşün en önünde yer aldı.

 

QERS KOLU SÊRT’TE OLACAK 

 

Yürüyüşün Qers kolu ise, bugün de Sêrt’in Ziyaret (Veysel Karani) ve Misirc (Kurtulan) ilçelerinde halkla buluşacak.

 

MA / Emrullah Acar – Berivan Altan

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version