Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yurt dışından kaçırmalar, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yeni raporunda yer aldı

Yurt dışından kaçırmalar, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yeni raporunda yer aldı


AKP rejimi, son olarak eğitimciler Selahattin Gülen ve Orhan İnandı’yı bulundukları ülkelerden getirerek işkence yaptı.

ENSAR NUR | TR724 HABER

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetlerin yurt dışındaki muhaliflere uyguladıkları ‘ulus ötesi baskı’ konulu yeni bir rapor yayınladı. Rapor, Türkiye ile ilgili olarak Orhan İnandı ve Selahaddin Gülen başta olmak üzere yurt dışından kaçırma olayları üzerinde duruyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)’nün yeni raporu “Sizi bulacağız: Hükümetlerin yurtdışındaki vatandaşlarını nasıl baskı altına aldığı üzerine bir bakış” otoriter rejimlerin baskılarının sınır tanımadığına dikkat çekiyor.

Rapor, 20’den fazla ülkenin ulus ötesi baskı metotlarını kullandığının altını çizerken, Türkiye hükümetinin yaptığı hukuksuzlukları “kaçırmalar ve zorla kaybetmeler” bölümünde inceliyor.

Rapor, 80’den fazla kişinin yurtdışından kaçırılarak Türkiye’ye getirildiğini ve bu hukuksuz eylemin Türkiye hükümeti tarafından ve Anadolu Ajansı tarafından düzenli olarak başarı gibi paylaşıldığını not ediyor. HRW, bu duruma örnek vermek için ise kısaca Ayten Öztürk, Selahaddin Gülen ve Orhan İnandı’nın yaşadıklarına değiniyor.

HRW, rejimin Mayıs 2023 seçimlerinden sonra da hukukun üstünlüğünün olmadığı ülkelerle işbirliğine gidip kaçırmalara devam ettiğini belirtiyor. Son olarak, Emsal Koç ve Koray Vural’ın Tacikistan’dan hukuksuz bir biçimde Türkiye getirilişine vurgu yapılıyor.

Rapor 46 sayfadan oluştuğu için ulus ötesi baskı araçlarının veya hükümetlerin karışmış olduğu hukuksuzlukların tamamına değinmiyor. Örneğin, Interpol’ün kötüye kullanılması ile ilgili bölümde teşkilatı en fazla suiistimal eden ülkerden biri olan Türkiye’nin adı geçmiyor.

HRW, raporunda bu eksiklikleri kabul ediyor ve yaşanan olayların hukuksuzlukların tamamını kapsamadığına dikkat çekiyor. Raporun amacının uluslararası organizasyonların ve ilgili hükümetlerin risk altında olan muhaliflere daha fazla koruma sunmalarını sağlamak olduğu ifade ediliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version