Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yeniden Refah Partisi İstanbul’da iddiasını ortaya koydu mu?


Yeniden Refah Partisi’nin İBB seçimi için Mehmet Altınöz’ün adaylığını ilan etmesiyle birlikte AKP’nin adayı Murat Kurum açısından Cumhur İttifakı cephesinde oy bölünmesine yol açılacağı görüşü gündemde.

Türkiye siyaseti açısından 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde belirleyici olacağı vurgulanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığı seçiminde, Yeniden Refah Partisi (YRP), Milli Görüş’ün kurucusu Necmettin Erbakan’ın damadı Mehmet Altınöz ile yarışmaya karar verdi.

YRP, bugün Ankara Atatürk Spor Salonu’nda, “94 ruhuyla yeniden başlıyoruz” sloganıyla belediye başkan adaylarıyla seçim beyannamesi tanıtım toplantısı düzenledi. Bu nedenle de toplantıda, Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Refah Partisi’nin 1994’teki yerel seçimlerde İstanbul, Ankara başta olmak üzere ciddi sayıda belediye kazanması ardından 1995’teki genel seçimlerde birinci parti olduğu süreç ön plana çıkarıldı.

YRP, 2028’deki genel seçimler sonucunda iktidar olma iddiasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’in aralarında olduğu 25’i büyükşehir, 45’i il, 556’sı ilçe ve 121’i belde olmak üzere toplam 747 belediye başkanlığı için adaylarını açıkladı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan

YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisiyle başta İBB başkanlığı olmak üzere yerel seçimler için görüşmede bulunmaması üzerine bugün üç büyükşehir için belediye başkan adaylarını ilan etti. Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın oğlu Erbakan, İBB başkan adayı olarak Mehmet Altınöz’ü açıklarken Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için Suat Kılıç ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanlığı içinse Cemal Arıkan’ı aday gösterdi.

Necmettin Erbakan’ın kızı Elif Erbakan ile evli olan YRP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz’ün İBB adaylığı, güçlü bir rakip olması itibariyle AKP açısından oyların bölüneceği şeklinde yorumlandı. Bu arada Elif Erbakan’ın aday gösterilmemesi ise, “Kadın aday olması durumunda YRP’nin kendi seçmen tabanından yeterli destek alamayacağı ve bunun AKP’nin İBB adayı Murat Kurum’un lehine olabileceği için vazgeçildiği” iddiasıyla açıklandı. Altınöz, YRP içerisinde İBB için parti tarafından aday gösterilmesi gerektiği görüşünü destekleyen kanatta olmasıyla ön plandaydı.

YRP Genel Başkan Yardımcısı ve şimdi ABB adayı Suat Kılıç ise, geçmişte Erdoğan’ın kabinesinde bakan olarak görev almasıyla tanınıyor. İzmir’de ise YRP’nin tercihi parti örgütü içerisinden İzmir İl Başkanı Arıkan’ın adaylığı yönünde oldu.

Erdoğan YRP’ye eski AKP’liler nedeniyle mi tepkili?

Cumhur İttifakı’yla geçtiğimiz yıl 14 Mayıs’ta iş birliği yapan YRP ve Fatih Erbakan tarafından bugün İstanbul, Ankara ile İzmir için de belediye başkan adayları ilan edilmesiyle birlikte 31 Mart’taki yerel seçimlerde Cumhur İtitfakı’nda bölünme olacağı görüşü güç kazandı.

Haftalardır AKP ile YRP heyetleri arasında müzakereler yürütülmesine karşın yerel seçim iş birliğinde anlaşma sağlanamamıştı. YRP’nin il veya ilçe düzeyinde belediye başkanlığı için AKP’nin bazı yerlerde aday göstermemesi talebi karşılık bulmamıştı. Bu noktada Erdoğan’ın, Fatih Erbakan’la bizzat görüşerek, özellikle İBB başkanlığı seçiminde Murat Kurum’a destek verilmesini sağlayacağı iddia ediliyordu. Ancak Erdoğan ile Erbakan arasında liderler düzeyinde yerel seçimler gündemiyle henüz görüşme gerçekleşmedi.

Salonda Şanlıurfa’da eski AKP’li Gülpınar’a destek ön planda

YRP’nin tanıtım toplantısında, daha öncesinde kamuoyuna açıklanmış belediye başkan adaylarından eski AKP’li isimlere yönelik ilgi yoğundu.

Bu isimlerden birisi olan YRP’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı Mehmet Kasım Gülpınar’a, memleketinden partililerce yoğun destek verilmesi dikkat çekti. Gülpınar, Şanlıurfa’da Erdoğan tarafından mevcut belediye başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yeniden aday gösterilmesi üzerine AK Parti’den istifa etmişti.

Yenide Refah Partisi aday tanıtım toplantısı

Erdoğan ise, 7 Şubat’ta Şanlıurfa’daki açıklamasında, “Geçmişte bizimle birlikte yol yürüyüp de şimdi çeşitli gerekçelerle yolunu değiştirenlerin tercihleri kendilerini ilgilendirir” diye konuştu.

YRP ayrıca Elazığ’da, eski milletvekili Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu ve AK Parti’li eski vekil Faruk Septioğlu’nu belediye başkan adayı gösterdi. Yozgat’ta 2014-2019 yılları arasında Yozgat Belediye Başkanlığı’nı yürüten Kazım Arslan da, 2019’daki yerel seçimlerde yeniden aday gösterilmediği için ayrıldığı AK Parti’li Celal Köse’ye karşı YRP’nin adayı oldu.

YRP, üç tip belediyecilikle AKP, CHP ile DEM Parti’yi hedef aldı

YRP’nin “Ahlaklı Belediyecilik” vaadiyle özetlediği seçim beyannamesine ilişkinse Fatih Erbakan, bugünkü Türkiye’de üç tip belediyecilik anlayışı bulunduğu ve milletin mahkum edildiği bu üç tip belediyecilikten kurtarmak için “ahlaklı belediyecilik” anlayışını yeniden hayata geçireceklerini savunuyor.

Erbakan, konuşması öncesindeki videolarla da uygulamadaki üç tip belediyeciliğiyle, AKP’yi kast ederek “rant belediyeciliği”, CHP’yi kast ederek “heykelci belediyecilik” ve DEM Parti’yi (Kürt siyasi hareketi) kast ederek “örgütçü belediyecilik” olarak tanımladıklarını anlattı. Erbakan, “Bu üç tip belediyecilik, yönetimdeki ahlak sorununun bir sonucudur. Milletimiz yıllardan beri tercih yaparken iyiyi bulmak yerine kötünün iyisini tercih etmek mecburiyetinde bırakılmıştır. Yıllardan beri Türkiye’yi yöneten ve siyaset yapan siyasi anlayışlar, milletimizin önüne yeni ve temiz bir belediyecilik anlayışını koyamamış” dedi.

YRP’nin 44 sayfalık seçim beyannamesinde ise, LGBTİ karşıtlığı ön plana çıkıyor ve gençlere yönelik vaatlere ağırlık verildiği görüldü.

Beyannamede, kadın “ailedeki temel taşı” olarak tanımlanarak, kadın hakları savunuculuğuyla “sömürü düzeni” oluşturulduğu iddia edildi. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele verileceği ve kolluk güçleriyle anında müdahale edilmesi için “tek kapı projesi” uygulanacağı belirtilerek ev kadınlarına, e-ticaret eğitimi ve çalışanlara ise kreş vaatlerinde bulunuldu.

Exit mobile version