Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası Delegasyon DFG ve MKG yöneticileri ile bir araya geldi


AMED – Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu üyeleri, temaslarını sürdürdükleri Amed’de DFG ve MKG yöneticileri ve üyeleri ile bir araya geldi. 

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı kimi temas ve girişimlerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu,  Amed’deki temaslarına devam etti. Heyet bugün Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı Roza Metina ve dernek üyeleriyle kentteki bir otelde bir araya geldi. 

 

ALTAN: ÖZGÜR BASIN TÜM BASKILARA RAĞMEN AYAKTA

 

Toplantıda söz alan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, dernek çalışmaları hakkında Delegasyona bilgi verdi. Gazetecilerin yaşadıkları sorunlar ve maruz kaldıkları baskılara ilişkin çalışma yürüttüklerini dile getiren Altan, Türkiye denince akla ilk gelenin basın önündeki engeller olduğunu ifade etti. Altan, “Bu yüzyıllık cumhuriyet tarihinin sorunlarının toplamı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun nedenlerinin başında Kürt sorunu geliyor. Bu coğrafyada Kürtlerin yaşadığı statüsüzlük ve baskının yarattığı problemler, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğünde kendini tezahür ediyor. Özgür basın olarak Kürt sorununda yaşanan problemleri kamuoyuna taşımada kendimizi sorumlu hissediyoruz. Gerçekleri kamuoyuna duyururken ciddi anlamda baskı ve şiddete maruz kalıyoruz. Bugün hala 44 gazeteci, gazetecilik yaptığı için cezaevinde” dedi.

   

Ülkedeki basın özgürlüğünün durumu ile Kürt gazetecilerin çalışma alanlarına dönük baskı, engelleme ve susturma çabalarını anlatan Altan, “Tüm bunlara rağmen arkadaşlarımız habercilik, gerçekleri aktarma, gazetecilik yapmaya çalışıyorlar. Bu baskılara rağmen özgür basın ayakta durmaya, yazmaya devam ediyor” diye konuştu. 

 

Altan, derneklerinin hazırladığı son bir yıllık hak ihlalleri raporunu da heyete teslim etti. 

 

METİNA: TÜM KADIN GAZETECİLERİN SESİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ 

 

MKG Başkanı Roza Metina ise, derneklerinin sadece Kürt kadın gazetecilerin değil, dünyadaki tüm kadın gazetecilerin sesi olmaya çalıştığını ifade etti. MKG olarak kadın gazetecilere dönük aylık hak ihlalleri raporu hazırlayıp kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Metina, şuan 10 kadın gazetecinin cezaevinde olduğuna dikkat çekti.

 

Kurdistan’da gazetecilerin hem Kürt hem kadın olduğundan dolayı iki kez baskı ile karşılaştığını vurgulayan Metina, kadın gazetecilerin sahada karşılaştığı zorlukları anlattı. Metina, “Medyadaki hakim cinsiyetçi söyleme karşı bir alternatif yaratmak üzere MKG’yi kurduk. AKP-MHP’nin kontrolündeki havuz medyası, cinsiyetçi dil kullanarak kadına yönelik şiddeti artırıyor” dedi. 

 

Kadın odaklı haberciliğe önem verip, bu yönlü atölyeler düzenlediklerini belirten Metina, aynı zamanda kadın gazetecilere hukuki destek de verdiklerini kaydetti.

 

HEYET ADLİYEYE GEÇTİ

 

Heyet, görüşmenin ardından tutuklu DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun yargılandığı dava duruşmasını takip etmek üzere Diyarbakır Adliyesi’ne geçti. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version