Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tutar Apartmanı davasının tek sanığı yakalandı


ADANA – Adana’da 65 kişinin yaşamını yitirdiği Tutar Yapı Sitesi Davası’ndaki tek sanığın yakalandığı açıklanırken, mahkeme duruşmayı 3 Mayıs’a erteledi.

Mereş merkezli depremde Adana’nın Çukurova ilçesine bağlı Yurt Mahallesi’nde bulunan Tutar Yapı Sitesi C Bloku yıkılırken, enkaz altında kalan 65 kişi ise yaşamını yitirdi. Sitenin diğer 3 bloku ise ayakta kaldı. Hayatını kaybedenlerin yakınları, apartmanın zemin katındaki M.A.’ya ait iş yerinde kolonların kesildiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan başlatılan soruşturma kapsamında toplanan delil ve bilirkişi raporu incelemesinin ardından, 8 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.

Kararda, kolon kesiminin tespit edilmediği, M.A.’nın iş yerini satın almadan önce tadilat yapıldığının eksper fotoğraflarıyla belirlendiği, Çukurova Belediyesi’ne herhangi bir şikayet yapılmadığı ve müteahhit Hüseyin Tutar’ın  ise 2008 yılında hayatını kaybettiği belirtildi.

İNŞAAT MÜHENDİSİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Savcılık tarafından inşaatın mühendisi olan Cüneyt Akkaya hakkında  “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan iddianame hazırlanarak, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, depremden 3 gün önce yurtdışına çıkıp bir daha gelmeyen Akkaya hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan dava açtı. Davanın ikinci duruşmasına bugün  Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıksız başlanan duruşmaya müştekilerinin yakınları, tanıklar ve avukatları katıldı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada müştekiler, sanıktan şikayetçi olup, cezalandırılmasını istedi. İlk duruşmada mahkeme heyetinin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden talep ettiği yeni bir bilirkişi raporu gelmediği için duruşma tanıkların dinlenmesi ile sürdü. 

‘KOLON KESTİ’ 

Depremde kızı, torunu ve damadını kaybeden müşteki Ş.K. ,  deprem öncesinde apartmanda yapılan tadilatın izin verilmediğini, arama kurtarma sırasında betonun ellerinde ufalandığını anlatarak, “Deprem öncesinde kızım bana ‘apartmanda tadilat yapıyorlar ve tadilatı bizim görmemize izin vermiyorlar’ demişti. Ben kızımın evine gittiğimde asansör bozuk olduğu zaman yukarı kata çıkarken balyoz sesi duydum. Tadilat sesi duyunca oraya doğru yöneldim fakat daireye bakmama izin vermediler. Arama kurtarma sırasında da beton elimizde ufalanıyordu” dedi. 

Tanık K.A. , deprem tarihinde Adana dışında olduğunu ancak karşı dairesinde yapılan tadilatı gözlemlediğini, tadilat sırasında balyoz ve yıkım sesleri duyduğunu ve dairenin kapısına rağmen cevap alamadığını söyleyerek, “Ben tadilat yapılan daireye gittiğimde kocaman bir salon ile karşılaştım. İçeri girdiğimde zeminin kesilerek merdiven yapıldığını gördüm. Ev koca bir mağazaya dönüşmüştü. Zemin kattaki bu tadilatı B.B. ve O.B. adlı kişiler yaptırmıştı. Ben tadilat sırasında balyoz ve yıkım sesleri duydum. Daha sonra bu seslerden rahatsız olduğumda tadilat yapılan dairenin kapısını çaldım. Kimse yanıt dahi vermedi. Moloz yığınlarının dışarı çıktığını gördüm. O dairede kolon kesilmişti” diye konuştu. 

‘BİNADA YAŞAM ÜÇGENİ YOKTU’

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği (AKUB) ekip görevlisi E.A., olay yerine geldiğinde binanın yıkıldığını ve enkaz altındakileri bulmak için çalıştıklarını anlattı. Binada yaşam üçgenine denk gelmediklerini ifade eden E.A., “Bizler arama kurtarma ekibi olarak bu tür olaylarda ilk önce binanın yıkılma şeklini kafamızda tasavvur ederiz. Kendi aramızda istişare ederiz. Enkaz altındakileri bulabilmek için bu gereklidir. Öncelikle deprem gece olduğu için yatak odalarını tespit ettik. Kuzey bloğun alt taşıyıcıları önce patlamıştı. Apartmanda 8 ve 9. kattan itibaren toptan göçme olmuştu. Üstteki 12 ve 13. kat ise yola doğru savrulmuştu. Binada yaşam üçgenine denk gelmedim” dedi.

Mahkeme heyeti, sanık Akkaya’nın kırmızı bültenle arandığını belirtti ve duruşmanın devam etmesine karar verdi. Ayrıca, tanıkların ifadeleri doğrultusunda suç duyurusunda bulunulması ve olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Mahkeme duruşmayı 3 Mayıs’a erteledi.

‘ÇELİŞKİLİ BELGELER’ 

Duruşmanın ardından bir açıklama yapan avukat Mehtap Akyüz Özcan, Tutar Sitesi’nde tadilat yapan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve yeniden keşif yapılması taleplerinin mahkemece kabul edildiğini anlattı. Kırmızı bültenle aranırken Karadağ’da yakalanan Akkaya’nın iade sürecinin devam ettiğini aktaran Özcan, davanın sonuçlanabilmesi için iade sürecinin tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Sitedeki tadilatla ilgili Çukurova Belediyesi’nin mahkemeye çelişki içeren iki yazı gönderildiğini işaret eden Özcan, “İlk başta verdikleri cevapta ‘basit tadilat izni verdik’ demişlerdi. En son sundukları yazıda ise ‘biz herhangi bir tadilat izni vermedik’ dediler. Dolayısıyla biz bu durumun açıklığa kavuşturulmasını Çukurova Belediyesi’ne yazı yazılarak sorulmasını talep ettik. Mahkeme talebimizi kabul etti. Yazıyı hazırlayan kişiyle ilgili disiplin soruşturması talebimiz oldu. Bu husus da yine bir müzekkere yazılıp belediyeye sorulacak” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version