Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Turkishpost yazmıştı… Suudiler paralarını geri istiyor


(Serbest Görüş) – Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre Suudi yetkililer, yaptıkları 4.5 milyon euroluk ödemeyi TFF’den geri istedi. Suudiler konuyla ilgili TFF’ye mektup gönderdi. Söz konusu rakamın yüzde 20’si TFF’ye, yüzde 80’i kulüplere verildi. Öte yandan kulüplere verilen kısmın yüzde 50’sinin BDDK tarafından borçlara kesildiği vurgulandı. TFF ile Suudi Arabistan yetkilileri arasında müzakerelerin devam ettiği belirtiliyor.

Süper Kupa finalinin iptali, TFF’yi yüklü bir tazminat olarak dönecek. Kulüpler, taraftarlar ve Suudi Arabistan yönetimi önümüzdeki günlerde hukuki olarak TFF’nin kapısını çalacak. FIFA’nın altını kurallarına göre; TFF söz konusu harcamaların hepsini kasasından karşılayacak. Ne yazık ki, birkaç iş bilmez yöneticinin hatasından dolayı oluşan tazmini de Türk insanı cebinden ödeyecek. TFF Başkanı ve yönetimi de istifa dışında hiçbir süreçle karşılaşmayacak.

Son dönemde biz ülke olarak neleri doğru yapıyoruz diye düşünüp duruyorum kendi kendime. Tek başıma yaşamanın verdiği sadeliği düşündüğümde, bunları sorgulamak için epeyce zamanım oluyor haliyle. Yargıda, siyasette, sporda, sosyal hayatta ve trafikte yolunda giden hiçbir şey yok gibi geliyor bana. Sadece bana değildir elbette. Yolu adliyelere düşen binlerce kişi de benimle aynı kanıya sahiptir sanırım. Çünkü yolunda gitmeyen şeylerin elbette bir sebebi var. Bunun da tek bir açıklaması var: Kimse işini hakkıyla yerine getirmiyor. Bundan dolayı da iki yakamız bir türlü yerine gelmiyor. Sonra da bir kısır döngü etrafında dolanıp duruyoruz. Yaşanan sorunların da bir kişi tarafından çözülmesi arzusunu taşıyoruz.  Haliyle o da bir insan. Ve her soruna ulaşacak enerjisi de kalmıyor günün sonunda.

Günlerden beri Türk medyasını takip ediyorum. Yaklaşık iki haftadır Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Süper Kupa finaliyle yatıp kalkıyordu. Bir kesim Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa maçına karşı çıkarken, bir kesimde ise ülkenin reklamı olur düşüncesiyle olumlu yaklaşıyordu. Nihayet TFF olaya el koyunca kulüplerde kupa finalinin yurtdışında oynanmasına yeşil ışık yaktı. Sonuçta kazanan da kaybeden de yaklaşık 100 milyon liralık bir gelirin sahibi olacaktı. Ne yazık ki, evdeki hesap çarşıya uymadı. Gelir gider hesabı yapan kulüpler bir anda maddi tazminatla karşı karşıya gelme riskiyle karşılaştı. Çünkü iki takım arasındaki kupa maçı, Atatürk pankartı, tişörtü ve İstiklal Marşı’na izin verilmemesi üzerine çıkan kriz nedeniyle iptal edildi. İki takım da sahaya çıkmazken, gelişmelerin ardından Süper Kupa finali iptal edildi.

Asıl sorun da burada başlıyor ne yazık ki. Çünkü bu finalin ev sahibi olarak Türkiye Futbol Federasyonu ön plana çıkıyor. Söz konusu finali izlemek için başta Türkiye’den olmak üzere dünyanın farklı şehirlerinden binlerce taraftar binlerce lira harcayıp Suudi Arabistan’a gitti. Bu seyahat için ulaşım, konaklama, yemek ve maç bileti için yaklaşık 100 bin ile 250 bin lira arasında bir harcama yaptı. Ancak maç dün gece TFF’nin gerekli hukuki ve diplomatik anlaşmaları yapmamasından dolayı iptal edilmek zorunda kaldı. Bundan dolayı TFF ciddi bir yaptırım ve maddi tazminatla karşı karşıya gelebilir.

Bu kapsamda maçın oynanmamasından dolayı Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, TFF’ye yönelik gerekli harcamaların karşılanması için maddi tazminat davası açmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Şayet ileriki günlerde iki ülke arasında bu sorun çözülmezse, olay FIFA’ya kadar gidebilir. Ardından da hukuki olarak taraftarlara dava açma yolu bulunuyor. Her bir taraftar, elindeki uçak, konaklama ve maç biletlerini birer evrak haline getirip TFF hakkında hem suç duyurusunda bulunabilir hem de maddi tazminat davası açabilir. Bu tarz davalarda TFF’nin söz konusu tazminatları ödememe gibi bir durumu bulunmuyor. Çünkü FIFA yönetmeliğine göre de aksi durumda TFF, bazı organizasyonlardan men edilme riskiyle karşı karşıya gelebilir. TFF yönetiminin bu tarz bir men ile karşılamamak için gerekli adımları atacağından şüphe yok. Çünkü aksi durumda Haziran 2024’te Almanya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası hayal olabilir. Bizde uyarması.

Şimdi gelelim asıl meseleye. Türk makamlarında uzun zamandan beri istifa diye bir müessese görmedim. Ne bir bakan ne de bir bürokrat asla istifa edemez. Ancak onlar görevden alınabilir. Dün ki, organizasyon garabeti bize gösterdi ki, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetimi baştan olmak üzere söz konusu skandala adı karışan herkes elini Türk futbolunun üzerinden kesinlikle çekmeli. Belli ki onlara bu tarz yönetimler ve organizasyonlar ağır geliyor. Bir Süper Kupa finali dahi organize edemeyen bir yönetim, Avrupa müsabakalarını nasıl koordine edebilir. Yol yakınken bir an önce odalarını toplamalarını tavsiye ederim. Aksi durumda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hışmıyla karşı karşıya gelebilir. Dün ki, skandalın gürültüsü devam edecek mutlaka. Onun için birkaç kurban gerekiyor. Benim aklıma şimdilik TFF Başkanı ve yönetimi geliyor. Ya sizin aklınıza kimler geliyor?

https://www.turkishpost.net/tff-milyonlarca-dolarlik-tazminatla-karsi-karsiya/

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version