Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SYKP Kongresi’nde Filistin ve Kürt halkının direnişi selamlandı


ANKARA – SYKP Kongresi’nde konuşan ESP PM Üyesi Murat Çepni, “Demokrasi ve özgürlük için milim yol alınacaksa bunun yolu Kürt halkı ile dayanışmaktır” derken, FKHC Temsilcisi Hasan Kahravi ise, “Filistin’i terk etmeyeceğiz, elbette kazanacağız. Filistin davası haklı ve meşru bir dava” dedi.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), “Faşizme karşı demokrasi, kapitalizme karşı sosyalizm için yeniden kuruluş” şiarıyla 5’inci olağan kongresini gerçekleştirdi. 3 gün sürecek kongrenin ilk günü, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Kongrenin yapıldığı salona “Filistin’den Rojava’ya direnen halklar kazanacak”, “Yaşasın feminist dayanışmamız” ve “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar her şeyin emeğin olacak” pankartları asılırken, kongreye Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Temsilcisi Hasan Kahravayi ile çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer katıldı.

Katılımın olduğu kongrede birçok kez “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Divan önerisinin kabul edilmesiyle başlayan kongre, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla devam etti.

‘KARANLIK BİR ÇAĞIN İÇERİSİNDEN GEÇİYORUZ’

Açılış konuşmasını SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur gerçekleştirdi. Karanlık bir çağın içerisinden geçildiğini ifade eden Uğur, “Gezegenimiz emekçiler için kadınlar için doğa için çocukları için yaşanmaz hale gelmiştir. Sermaye dizginsiz bir doğa sömürüsü ile gezegeni yaşanmaz kılacak bir sömürü ile devam ediyor. Emperyalistler yanı başımızda büyük savaşlar başlattılar. Savaşlar kapımıza dayanmış vaziyette. Böylesi bir çağda çok sayıda umut ışığımız da var.  Giderek derinleşen yoksulluk bir taraftan da şovenizmi kışkırtmaya devam ediyor. Bütün bunların karşısında sermaye düzenine karşı maalesef yeterli bir toplumsal kalkışmadan bahsetmek mümkün değil. Bütün bunları harekete geçirecek özneler olarak süreci harekete geçirecek sorular önümüzdedir” dedi.

‘FAŞİST ANAYASAYI GÜNDEME GETİRECEKLER’

31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlerin önemine dikkat çeken Uğur, “Mayıs seçimlerinde tek adam rejimini, muhalefetin topyekûn hareket edememesi dolayısıyla bertaraf edemedik. Hala yapacak çok şeyimiz var. Yerel seçimlerin de rejim açısından son derece önemli olduğunu biliyoruz. İktidar, faşizmin kurumsallaşması açısından önemli bir mevzi haline getirmek istiyor. Devleti ele geçirmiş yasama, yürütme, yargıyı tekelinde toplamış bir parti devlet, kadınları, Kürt hareketini, Alevileri, akademiyi henüz esareti altına alabilmiş değil. Önümüzde aynı zamanda bir anayasa tartışması var. Elde edeceği kabul ile bir faşist anayasayı gündeme getirecekler. Bu iktidardan sivil anayasa beklemek ham hayaldir. Bu yerel seçimlerde aynı zamanda iktidar bloğuna ev ilerleyişine çomak sokmak, geriletmek açısından önemli bir eşiktir. Sosyalist hareket, demokratik muhalefet henüz bir araya gelme kabiliyetini gösterebilmiş değildir. En temel görevlerimizden bir tanesi bu imkanları kullanmaktır. Aksi takdirde daha büyük bir baskı rejimini ortaya çıkaracağından kimsenin şüphesi olmasın. Bu tehlikeye karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini ifade etmek isterim” diye belirtti.

‘TOPLUMSAL KUŞATMA VE TECRİT POLİTİKASI’

“Bugün toplumsal kuşatma ve tecrit politikası var” diyen Uğur, konuşmasına şöyle devam etti: “Sadece İmralı’da değil, tüm toplumda sürdürülüyor. O nedenle tecride karşı özgürlük yürüyüşü yapan omuzdaşlarımızı selamlamak istiyorum. Filistin halkının direnişini de selamlamak istiyorum. Bugün Kürtlerin eşitlik mücadelesi ve Filistin sorunu çözümü gecikmiş sorunlardandır. Bu sorunlar çözülmeden Ortadoğu için barıştan söz etmek mümkün değildir. İçeride savaş dışarıda savaş politikasıyla iktidar, İsrail’le yapmış olduğu ikili antlaşmalar ile iki yüzlü davranmaktadır. Mevcut rejim, bu köhne düzeni ayakta tutmak gibi temel bir hedef ile hareket ediyor. Enseyi karartmıyoruz. Mücadeleye devam, yaşasın devrim yaşasın sosyalizm” dedi.

Konuk konuşmalarıyla devam eden kongrede DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

ÇEPNİ:DEM PARTİ ETRAFINDA KENETLENEREK KAZANMAMIZ KAÇINILMAZ

Sonrasında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi (PM) üyesi ve DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Murat Çepni konuştu. Çepni, DEM Parti’de Kürdistan ezilenleriyle Türkiyeli işçi mücadelesinin birliğini kurduklarını ifade ederek, “Bunu sadece mazlum Kürt halkıyla dayanışmak için değil, demokrasi ve özgürlük için milim yom alınacaksa; bunun yolunun Kürt halkıyla dayanışmak olduğunu bildiğimiz için yaptık. Enternasyonalist mücadelenin bu coğrafya için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç ve ihtiyaçlar, seçimleri dahi kat be kat aşan bir anlama sahiptir. Tüm dünyada ezilenler örgütsüzleştiriliyorsa, devrimciler iktidar perspektifinden kopuk bir STÖ’ye dönüştürülmeye çalışılıyorsa bizim daha fazla devrim ve sosyalizm demeye ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte DEM Parti etrafında kenetlenerek kazanmamız kaçınılmazdır” diye konuştu.

FHKC’Lİ KAHRAVİ: DİRENEN HALKLAR KAZANACAK

Söz alan Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ise “Ya zafer ya zafer” vurgusu yaparken, kongreye katılan isimlerden FHKC Temsilcisi Hasan Kahravi ise “Filistin halkının selamını getirdim” diyerek sözlerine başladı. Kahravi, “Herkesin bildiği gibi 4 aydan beri saldırılarla mücadele ediyoruz. İsrail’in başlattığı savaş bir soykırım girişimidir. Filistin halkının, Gazze’deki bulunan direniş örgütlerinin tek isteği, bu saldırıların bir an önce sonlandırılması ve Gazze’de göç ettirilen bir milyondan fazla kişinin evlerine dönebilmesi. Bu saldırı yalnızca İsrail’in saldırısı değil, ABD emperyalizmi ile ortak hareket ediliyor. Ancak biz Filistin’i terk etmeyeceğiz.  Elbette kazanacağız. Filistin davası haklı ve meşru bir dava. Biz bütün halklar gibi kendi devletimizi kurmak istiyoruz. Filistin demokratik devleti için hedeflerimize ulaşacağız. Bizimle dayanışma gösterenlerle birlikte bu hedeflere ulaşacağız. İnanıyoruz ki direnen halklar kazanacak” ifadelerini kullandı.

Kongrenin ilk günü konuşmaların ardından son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version