Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Sağlıkta şiddet yasası istiyoruz’


ADANA – Seyhan Devlet Hastanesinde Doktor Hüseyin Dedecan’a yönelik saldırıyı kınayan meslektaşları ve sağlık çalışanları, “Sağlıkta şiddet yasasının” çıkarılmasını istedi.

 

Adana Seyhan Devlet Hastanesi acil servisinde görevli Doktor Hüseyin Dedecan’a yönelik 15 Şubat’ta bir hasta yakının saldırısını kınayan meslektaşları ve sağlık çalışanları, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını istedi. Adana Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, saldırının yaşandığı hastane önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisinin yanı sıra saldırıya uğrayan Dedecan ile TTB Merkez Konseyi 2’nci Başkanı Doç.Dr.Ali İhsan Ökten katıldı. 

 

‘SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI TERK EDİLMELİDİR’

 

Meslektaşının saldırıya uğramasını kınayan Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, “Etkin, uygulanabilir bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Sağlıkta şiddetin nedenini hepimiz biliyoruz. 3-5 dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayenelerle verilemeyen sağlık hizmeti, yok sayılan sağlık hakkı, iyileşemeyen hastalıklar, bulunamayan ilaçlar, yapılamayan ameliyatlar, mesleki özerkliğe yönelik müdahaleler, hekimlerin/sağlık emekçilerinin tükenmişliği ve son zamanlarda iyice derinleşen ekonomik kriz toplumun sağlığını bozmakta, şiddeti körüklemektedir. Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin bir boyutu da liyakatsiz yöneticilerin yaptığı mobbing ve baskı uygulamalarıdır. Biz ne istiyoruz!; Önerdiğimiz sağlıkta şiddet yasasının tek bir virgülü dahi değiştirilmeden kabul edilmesini istiyoruz. Sağlık emek-meslek örgütleri ve uzmanlık derneklerinin önerileriyle güvenli çalışma alanları istiyoruz. Mesleklerimizi hedef gösteren tüm kitle iletişim araçlarının denetlenmesini istiyoruz. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hemen terk edilmesini istiyoruz. Hekim-hasta ilişkisindeki güvenin yeniden tesisini hedefliyoruz. Toplumu hastalıklardan koruyabildiğimiz; tüketim nesnesi değil, hak öznesi olduğumuz bir hekimliği var etmek istiyoruz. İdareci belirlemeleri liyakat kriterlerini taşıyan kişilerin aday olacağı ve çalışanlar tarafından seçimle belirleneceği şekilde olmalıdır” dedi.

 

‘ŞİDDET, BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR’

 

SES Şubesi Eşbaşkanı Belgin Işık da sağlık alanındaki şiddete dikkati çekerek, “Neredeyse önlenmek istenmiyormuşçasına içinden çıkılmaz hale gelen sağlıkta şiddet, bir halk sağlığı sorunudur ve gücünü sağlıkta dönüşüm adı altında kışkırtılmış sağlık taleplerinden, sağlık emekçilerinin köle gibi gösterilmesinden, hastaların müşteri olarak görülmesinden, ‘giderlerse gitsinler’ gibi söylemlerle değersizleştirilen mesleklerimizden, siyasilerin ve idarecilerin sağlık emekçilerine yönelik olumsuz yaklaşımlarından, kullandıkları zehirli dil ve söylemlerden ve liyakatsız yöneticilerin mobbinginden almaktadır. Yani 20 yılı aşkın süredir bu iktidarın uyguladığı, dayattığı sağlık politikalarının sonucunda oluşan ve acı veren bir durumdur şiddet. Sağlıkta Dönüşüm adı altında cilalanmış isimlerle öyle bir sistem kurdular ki, manipüle ederek, işleyişteki aksaklıkların, sistemdeki tıkanmanın sorumlusu sanki sağlık emekçileriymiş gibi onları hedef tahtasına oturttular ve hasta ile hasta yakınlarının hedefi haline getirdiler” diye konuştu.

 

‘UMARIM BEN SON OLURUM’

 

Şiddet maruz kalan Dr. Dedecan ise şunları söyledi: “Hocalarımızın bizlere söylediği zorluklarla karşılaşacaksınız. Yorulacaksınız. Uykusuz kalacaksınız maalesef ki şiddete de maruz kalacaksınız. Ama dedi şunu unutmayın, mesleğimize hiçbir zaman küsmeyin. Çünkü o kötü insanlar yüzünden mesleğimize küserseniz iyi insanların tedavisi aksayacak, siz iyi insanlar için mesleğinize devam edin dedi. Ve ben nöbetime devam etmemin tek sebebi oydu. Burada iyi insanlar için varız. Sağlıkta şiddete karşıyız. Umarım ben son olurum. Bana destek olan tüm meslektaşlarıma, sağlık çalışanlarına minnettarım.” 

 

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

 

Son olarak söz alan TTB Merkez Konseyi 2’nci Başkanı Doç.Dr.Ali İhsan Ökten, diğer iş kolundaki sektörlere göre 16 kat daha fazla şiddete uğradıklarını belirterek, “Her otuz dakikada sağlık emekçisi bu ülkede şiddete uğruyor. Beyaz kod verilerine artık Sağlık Bakanlığı yayınlamıyor. Çünkü rakamlar gerçekten oldukça korkutucu. Tüm bunlara rağmen çok uzun süredir sağlıkta şiddet konusunda uyarılarımızı yapıyoruz. Türk Tabipleri Birliğinin önerdiği yasanın noktasına, virgülüne dokunmadan tekrar meclisten çıkarılmasını istiyoruz. Ancak tüm bunlar yaşamın her alanındaki şiddeti önlemeye yetmeyecektir. Eğitim gibi birçok sorunlar önümüzde durmaktadır. Ekonomik Siyasal sorunlar. Bunların hepsi ne yazık ki şiddeti doğurmaktadır. Sağlıkta bu alandan payını almaktadır. Ama biz her zaman olduğu gibi iktidarı Sağlık Bakanını uyaracağız. Sağlıkta şiddetin son bulması için hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

Öte yandan psikolojik sorunları olduğu ileri sürülen saldırgan tedavi amaçlı Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ne yatırıldı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version