Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya, Estonya Başbakanı Kallas’ı arananlar listesine aldı

Rusya, Estonya Başbakanı Kallas’ı arananlar listesine aldı


Rusya, salı günü Rusya Estonya Başbakanı Kaja Kallas’ı arananlar listesine ekledi. Kallas’ın ismi Rusya İçişleri Bakanlığı’nın suçlamalarla bağlantılı olarak aranan kişiler listesinde yer alırken Kallas’ın hangi suçlamalardan arandığı bakanlık kayıtlarında belirtilmedi. Rusya’da Bakanlık ilk kez yabancı bir lideri arananlar listesine aldı.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya desteğini açıktan güçlü bir şekilde belirtirken Kiev’e askeri yardımın arttırılması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılması çabalarına öncülük ediyor.

Kallas ayrıca Sovyet askerlerine ait İkinci Dünya Savaşı anıtlarının kaldırılması için harekete geçmişti. Rusya’da savaş anıtlarına saygısızlığı “Nazilerin rehabilitasyonunu” olarak gören ve suç sayan yasaların olduğu biliniyor.

Rusya Bakanlık kayıtlarında Estonya devlet bakanı Taimar Peterkop ve Litvanya Kültür Bakanı Simonas Kairys’ın da arananlar listesine alındığı görüldü. Suçlamaların Sovyet döneminden kalma anıtların tahrip edilmesiyle ilgili olduğu düşünülürken Rus yetkililerden konuyla ilgili açıklamalar geldi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov daha sonra yaptığı açıklamada Kallas ve diğer Baltık milletvekillerinin Rusya’ya karşı düşmanca eylemler ve “tarihi hafızaya saygısızlık” nedeniyle arananlar listesine alındığını söyledi. Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada “Bunlar tarihi hafızaya ve ülkemize karşı düşmanca eylemlerde bulunan kişiler” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova ise “Bu sadece bir başlangıç. Dünyayı Nazizm ve faşizmden kurtarıcılarının anısına karşı işlenen suçlar kovuşturulmalıdır” dedi.

Estonya ve Litvanya makamları son gelişmelerle ilgili henüz yorum yapmadı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version