Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin, Tucker Carlson’a konuştu: Rusya’yı Ukrayna’da yenemezsiniz

Putin, Tucker Carlson’a konuştu: Rusya’yı Ukrayna’da yenemezsiniz


Vladimir Putin, eski Fox News sunucusu Tucker Carlson’a verdiği röportajda savaşı sona erdirmenin Ukrayna’nın elinde olduğunu söyledi. Putin, gazeteci Evan Gershkovich’in serbest bırakılması için bir anlaşma yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesinde ciddi eleştiri ve tartışmalara sebep olan ABD’li gazeteci Tucker Carlson’ın Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği yaklaşık iki saat uzunluğundaki röportaj yayınlandı. Vladimir Putin, mülakatta Rusya’yı Ukrayna’da yenmenin “imkansız” olduğunu ve savaşa son vermenin Ukrayna’nın elinde olduğunu iddia etti.

Putin, Rusya’nın Polonya ya da Letonya’yı işgal etmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi ve Wall Street Journal’ın tutuklu muhabiri Evan Gershkovich’in hapisten çıkarılması için Amerikalılar ile bir anlaşmaya varılabileceğini belirtti.

Putin, “Şimdiye kadar Rusya’yı savaş alanında stratejik bir yenilgiye uğratmak için yaygara koparılıyor ve çığlıklar atılıyordu, ancak şimdi bunun mümkün olsa bile başarılmasının çok zor olduğunu anlamaya başladılar. Bana göre ise bu imkansız.”

Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana ilk kez ABD’li bir gazeteciye  röportaj veren Putin, Ukrayna’daki işgal için Ukrayna’nın kendisini suçladı. Nisan 2022’de İstanbul’da yapılan görüşmelerde iki ülkenin çatışmaları sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak üzere olduğunu ancak Rus birliklerinin Kiev yakınlarından çekilmesi üzerine Ukrayna’nın geri adım attığını iddia etti. Putin, Ukrayna’daki savaşın “er ya da geç bir anlaşmayla sonuçlanacağını” söyledi.

Rusya’nın NATO üyesi Polonya’ya asker göndermeyi düşünüp düşünmeyeceği sorusuna Putin, “Sadece bir durumda, Polonya Rusya’ya saldırırsa. Neden mi? Çünkü bizim Polonya’da, Letonya’da ya da başka bir yerde çıkarımız yok. Bunu neden yapalım ki? Basitçe herhangi bir çıkarımız yok.” diye cevap verdi.

ABD’li yetkililere iç meselelere odaklanmaları gerektiğini söyleyen Putin, “Size bu konuda ne söylediğimizi ve ABD yönetimine ne ilettiğimizi söyleyeyim. Eğer gerçekten savaşı durdurmak istiyorsanız, silah tedarikini durdurmanız gerekir. Rusya ile müzakere etmek daha iyi olmaz mı? Bir anlaşma yapmak. Bugün gelişen durumu anlayarak, Rusya’nın kendi çıkarları için sonuna kadar savaşacağının farkına vararak bir anlaşma yapmak.” dedi.

Putin ayrıca gazeteci Evan Gershkovich’in serbest bırakılması için bir anlaşma yapılabileceğini de iddia etti. Putin, Gershkovich’in Amerikan casusu olduğu konusunda ısrar etmeye devam ederken, serbest bırakılmasının Rus ve Amerikan özel servisleri arasında görüşüldüğünü ve ilerleme kaydedildiğini öne sürdü.

Wall Street Journal yaptığı açıklamada Gershkovich’in bir gazeteci olduğunu, gazeteciliğin bir suç olmadığını, aksi yöndeki her türlü tasvirin tamamen kurgu olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada, “Rusya’nın Evan’ı eve getirecek bir anlaşma arzusunu görmek bizi cesaretlendirdi ve bunun onun hızla serbest bırakılmasına, ailesine ve haber merkezimize dönmesine yol açacağını umuyoruz” denildi.

Kremlin, Putin’in Carlson’la röportajı kabul etmesinin nedeninin, Carlson’un yaklaşımının birçok Batılı haber kuruluşunun Ukrayna çatışmasına ilişkin “tek taraflı” haberlerinden farklı olması olduğunu söyledi. Komplo teorileri yaymakla tanınan Carlson, geçtiğimiz yıl ABD’li muhafazakâr yayın kuruluşu Fox News tarafından işten çıkarılmış ve o dönemde işten çıkarılma gerekçesi belirtilmemişti.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby, Carlson’ın röportajı internette yayınlanmadan önce bir hatırlatmada bulundu: “Unutmayın, Vladimir Putin’i dinliyorsunuz. Ve onun söylediği hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmemelisiniz.”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version