Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

NSC partisi çekildi; Hollanda’da koalisyon görüşmeleri çıkmaza girdi

NSC partisi çekildi; Hollanda’da koalisyon görüşmeleri çıkmaza girdi


BASRİ DOĞAN | LAHEY

Yeni Sosyal Sözleşme Partisi  (NSC) lideri Pieter Omtzigt, koalisyon görüşmesinden çekildiğini açıkladı. Hükümet kurma görüşmeleri tıkandı. Omtzigt, gelecekte azınlık hükümetine veya Meclis’te geniş destek bulan başka bir hükümet türüne destek verebileceklerini söyledi. Seçimin galibi PVV lideri Wilders, söz konusu kararı, “İnanılmaz derecede hayal kırıklığı. Hollanda bu hükümeti istiyor.” diyerek eleştirdi.

22 Kasım 2023 Hollanda Temsilcileri Meclisi seçimlerinden liderliğini aşırı sağcı Geert Wilders’in yaptığı Özgürlük Partisi (PVV), 37 sandalye kazanarak birinci olarak çıkmıştı. Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ile Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ile birlikte Yeni Sosyal Sözleşme (NSC) Partisi arasındaki son iki aylık görüşmeler, NSC’nin çekilmesiyle sonuçsuz kaldı.

Pieter Omtzigt, Özgürlük Partisi (PVV), Liberal Parti (VVD) ve Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ile çoğunluk hükümeti hakkında daha fazla görüşmenin faydasını görmediğini ifade ederek koalisyondan çekildiklerini duyurdu. NSC lideri Omtzigt, koalisyon görüşmeleri turunun sona erdiğini belirtti ancak gelecekte azınlık hükümetine veya Meclis’te geniş destek bulan başka bir hükümet türüne destek verebileceklerini kaydetti.

NSC’nin “yapıcı” kalmaya devam edeceğini anlatan Omzigt, “Bu, NSC’nin Hollanda’nın acil sorunlarını etkili bir şekilde ele alan bir hükümetin oluşturulmasına yardımcı olmak istediği anlamına geliyor. Bu, örneğin azınlık hükümetine veya geniş ekstra-parlamento hükümetine yapılan yapıcı desteği içerebilir.“ dedi.

Dilan Yeşilgöz: Yapıcı görüşmelerin ortasındaydık

VVD lideri Dilan Yesilgöz söz konusu gelişme üzerine, “Yapıcı görüşmelerin tam ortasındaydık, bugün de. Umarım bu konuda tam olarak ne olduğunu duymak için çabucak bir araya gelebiliriz.” ifadelerini kullandı. BBB lideri Caroline van der Plas, Omtzigt’in adımını “tam bir sürpriz” olarak nitelendirdi: “Bugüne kadar iyi bir ortamda yapıcı şekilde konuştuk. Bu şaşırtıcı.”

Plasterk: Karmaşık bir hikaye!

Arabulucu Ronald Plasterk ise, Omtzigt ve partisinin açıklamasını “karmaşık bir hikaye” olarak tanımladı. Plasterk en geç 12 Şubat’ta ara raporunu Hollanda Temsilciler Meclisine sunacak. Bu arada, Plasterk dört siyasi lideri 7 Şubat Çarşamba akşamı konuşmak üzere davet etti.

Wilders’e destek daha da arttı

Diğer taraftan kamuoyu yoklamalarında Wilders bu gun seçim olsa sandalye sayısını 37’den 50 sandalyeye çıkartıyor. Her koalisyon gecikmesi Wilders’i daha güçlü kılıyor. Diğer partilerde ise erime devam ediyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version