Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nakliyat- İş Sendikası’ndan maden faciası protestosu


İSTANBUL – Licik’te yaşanan maden faciasını İstanbul ve Kocaeli’nde yaptıkları ortak açıklama ile protesto eden Nakliyat-İş Sendikası, “Sorumlular işçi sınıfımıza hesap verecek” dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyeleri, Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesinde bulunan Anagold şirketine bağlı altın madeninde 13 Şubat günü meydana gelen maden faciasına tepki göstermek için İstanbul ve Kocaeli’nde ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde “Erzincan İliç’te işçilerin katili uluslararası sermaye ve yerli işbirlikçileridir. Hesap verecekler” pankartı açılırken, sık sık “Maden işçileri yalnız değildir” ve “Katiller işçi sınıfımıza hesap verecek” sloganları atıldı.

 ‘YETKİLİLER ÜÇ MAYMUNU OYNAMAYA DEVAM ETTİ’

Yıllardır birçok kurumun ve çevrecilerin Anagold Madenciliğin faaliyetleri hakkında raporlar yayınlandığının vurgulandığı açıklamada, “Yetkililer üç maymunu oynamaya devam ettiler. TMMOB, 6 Aralık 2023 tarihinde ÇED raporu ile ilgili davada vermiş olduğu raporda, Çöpler Altın Madeni İşletmesinin kapatılması gerektiğini ve kısa bir süre içerisinde rehabilite çalışmalarına başlanması gerektiğini bir raporla açıklıyorlar” ifadeleri yer aldı.

‘KATLİAMIN SORUMLULARI İŞÇİ SINIFINA HESAP VERECEK’

Bölgede yaşananların iş ve çevre cinayeti olarak nitelendirildiği açıklamada, yasaların açık açık ihlal edildiği belirtildi. 3213 Sayılı Maden Kanununun , “Çevre ve insan sağlığına zarar verdiği tespit edilen madencilik faaliyetleri gerekli önlemler alınana kadar durdurulur” maddesine atıfta bulunulan açıklamada, “Daha fazla kâr daha, fazla sömürü. Katliamın sorumluları yerli ve yabancı para babalarının düzenidir, kapitalizmdir. Daha fazla kâr ve sömürü uğruna işçi kardeşlerimiz ve çevre katledilmektedir. İşçilerin katilleri uluslararası sermaye (Anagold) ve yerli işbirlikçileridir. Göz göre göre gelen işçi ve çevre katliamının sorumluları işçi sınıfımıza ve halkımıza hesap verecek” denildi.

MERSİN’DE DE PROTESTO 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ve Mersin Çevre Platformu, Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesinde meydana gelen maden faciasına tepki göstermek için Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Mersin Şube binası önünde basın açıklaması yaptı. “Rant uğruna insan ve doğa katliamı son bulsun. Bugün İliç yarın Akkuyu felaketi olmasın” pankartının açıldığı açıklamaya, kentte bulunan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Açıklamada sık sık, “Kader değil bu bir katliam” ve “Zehir solumak istemiyoruz” sloganları yükseldi.

Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, yaşanan maden katliamını, iktidarın rant ve sermaye politikalarının bir sonucu olduğunu aktardı.
Nesanır, yaşanan bu faciadan sonra Mersin’de de yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali’ne de dikkat çekti. Bu faciadan ders alınarak Akkuyu projesinden vazgeçilmesi çağrısı yapan Nesanır, “Çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek ve kamu kaynaklarımızı zarara uğratacak olan Akkuyu Nükleer Santral’in yapımının iptal edilmesini istiyoruz. Ülkemizde siyanür liçi yöntemi ile madenciliğin yasaklanmasını ve yaşanan felakette sorumluluğu bulunanların yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version