Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mehmet Kamış: Ben gazeteciyim, suçlamalarınızı kabul etmiyorum

Mehmet Kamış: Ben gazeteciyim, suçlamalarınızı kabul etmiyorum


İzmir’de gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece ‘darbeye teşebbüs’ iddiasıyla tutuklanan gazeteci Mehmet Kamış ilk kez hakim karşısına çıktı. Gazetecilik dışında başka bir şey yapmadığını söyleyen Kamış, üzerine atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmediği söyledi. Tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 2 Mayıs’a erteledi.

Hakkında yakalama kararı bulunan gazeteci Mehmet Kamış, 22 Kasım 2023’te İzmir’de gözaltına alınmıştı. Savcılıktaki sorgusunun ardından 23 Kasım 2023 tarihinde İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edilen Kamış, “kaçma şüphesinin bulunduğu” gerekçesiyle tutuklanmıştı. Kamış’ın, “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması bugün 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Punto 24’ün aktardığına göre, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında gazeteci Mehmet Kamış ve avukatı hazır bulundu.

Kamış savunmasında, “Ben gazeteciyim. Çocukluğumdan beri gazeteci olmak istedim ve oldum. Gazetecilikten başka hiçbir şey yapmadım. ByLock kullanmadım. Üzerime atılı suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum” dedi.

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılandığını söyleyen Kamış, tahliyesini talep etti.

‘‘ZAMAN GAZETESİNDE ÇALIŞMASI MEŞRU VE HUKUKİDİR’’

Kamış’ın avukatı ise müvekkilinin yasal faaliyetlerinin suç gibi gösterildiğini hatırlattı. Şunları söyledi:

Müvekkilin Zaman gazetesinde çalışması cezalandırılmasına delil yapılmak isteniyor. Müvekkil üniversiteden gazeteci olarak çıkmış ve 2015 yılına kadar da gazetecilikten başka bir iş yapmamış. Zaman gazetesinde çalışması meşru ve hukukidir, bunun örgüte bağlanması suçlamaya delil olarak gösterilemez.

Müvekkilin Bank Asya’da (maaş) hesabı bulunması yine suçlamaya delil olarak gösteriliyor. Meşru bir eylemin gayrimeşru bir çıkar için kullanılması doğru değil.

Müvekkilin iletişimde olduğu kişiler gazetecidir ve HTS kayıtlarına göre bu kişilerle yalnızca birer kere telefon kaydı bulunuyor. Devamlılık ve süreklilik olmayan bu görüşmelerin örgütsel manada değil mesleki sınırlar içinde olduğu açıktır. Müvekkilin tahliyesini talep ediyoruz.

Savcı, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, yakalanma şekli ve kaçma şüphesinin bulunması dikkatte alınarak Kamış’ın tutukluluk halinin devamını istedi. Duruşmaya ara verildi. Ardından kararını açıklamayan mahkeme, tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma ise 2 Mayıs’a ertelendi.

SADECE GAZETECİLİK FAALİYETLERİNDEN DOLAYI TUTUKLANDI

Kapatılan Zaman Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Mehmet Kamış, 22 Kasım’a Çeşme’de gözaltına alınmı ve bir gün sonra çıkarıldığı mahkemece ‘darbeye teşebbüs’ suçlamasıyla tutuklanmıştı. Mehmet Kamış’a yönelik ‘darbe’ suçlamasıyla ilgili iddianamede tek bir somut delil yok.

Hakkında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Can Tuncay tarafından 2017 yılında hazırlanan iddianamedeki suçlamalar şöyle:

1) Zaman Gazetesi’nde çalışması

2) Evinde 3 adet 1 dolarlık banknot bulundurması

3) Bank Asya’ya para yatırması

4) Çatı davada yargılanan (eski zaman çalışanlarıyla) telefon irtibatının olması

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version